Meld je gratis aan
Review: Olympus PEN E-PL7

15 maart 2016, 09:07

De Olympus PEN E-PL7 is de laatste uit de serie van handzame systeemcamera's voor beginnende fotografen. Wat schuilt er achter dat gestileerde uiterlijk?

Elegant

De Olympus PEN E-PL7 is een systeemcamera met verwisselbare objectieven. Een serieuze camera met veel mogelijkheden, zowel optisch als functioneel. Olympus laat met de styling van de camera, vooral in de witte uitvoering, het meer een elegante mode accessoire zijn. Olympus prijst de PL7 ook als zodanig aan op hun website. Toch kan de camera veel meer. Aan de binnenkant is de camera voorzien van dezelfde techniek die je ook in de Olympus OM-D E-M10 vindt. Dezelfde 16 megapixel sensor, 3 assige sensor beeldstabilisatie, autofocus en beeldprocessor. Niet alleen beauty dus, maar ook de brains. Lees hier nog meer voordelen van systeemcamera's.

Betere controle

Vergeleken met de Olympus PEN PL5 (review) krijgt de camera er nog een paar aantrekkelijke verbeteringen bij. Zo kreeg de PL7 een verbeterde sluiter. Ook heeft de Olympus PEN PL7 een controlewiel aan de bovenkant van de camera gekregen zodat aanpassingen van je diafragma of sluitertijd makkelijker te realiseren zijn. De PL5 had daarvoor een smalle kleine ring aan de achterkant van de camera. Waardoor je onbedoeld wel eens een verkeerde instelling te pakken had als je duim op de ring rustte.

Selfie

Olympus focust met het kantelbare scherm erg op de selfie mogelijkheden van de camera. Olympus laat de PL7 het scherm naar de onderkant klappen waarna je als je de camera bedient je vingers het scherm niet blokkeren. Uiteraard schakelt de camera ook meteen gezichtsherkenning in zodat je selfie's automatisch scherp zijn. Als je alleen maar handheld selfie's maakt is deze oplossing een erg praktische. Wil je de PL7 op een statief, tafel of muurtje zetten dan kun je het scherm helaas niet naar beneden omklappen. Dan zul je met de Olympus app je smartphone met de PL7 moeten verbinden om te zien hoe je selfie's er uit komen te zien. En uiteraard via wifi afdrukken.

De PL7

Alle Pen PL varianten bieden een vereenvoudigde knoppen interface waardoor ongeoefende fotografen niet zo snel verdwalen. Toch kun je veel meer uit de Olympus PEN PL7 halen door de P stand en de Art filters te laten voor wat ze zijn, en de diafragma of sluitertijdvoorkeuze te kiezen. Soms kan de menustructuur van de camera wat verwarrend en de informatie op het display wat intimiderend zijn. Waardoor de leercurve van de camera als je de diepte in zou willen duiken wat langer is.


Plus- en minpunten
Stijlvol design
Kantelbaar aanraakscherm
Ingebouwde wifi mogelijkheid
3-assige sensor beeldstabilisatie
Art filters
Optioneel verkrijgbare elektronische zoeker
Geen Full HD 60P
Geen microfoon en hoofdtelefoon aansluiting
Selfie scherm niet bruikbaar op statief of tafel
Externe flitser

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelOlympus Pen E-PL7
  Prijs€ 539,- (body + 14-42mm kitlens)
  LeverancierOlympus, Tel: 071-5821888
  Sensor13,0x17,3 mm Live MOS sensor, 4/3 formaat, 16 megapixel
  Resolutie4608x3456, 3200x2400, 1280x960
  Videoresolutie1920x1080p, 30 beelden per seconde, stereo
  LichtgevoeligheidISO 200-25.600 en automatisch
  BurstrateMaximaal 8 opnamen per seconde
  OpnameformaatRaw, jpeg (twee verschillende compressies), MOV H.264/MP4, Motion Jpeg
  Soort lenzenMicro Four Thirds vatting
  Verlengingsfactor2x
  ScherpstellenContrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  ZoekerGeen, optionele elektronisch zoeker
  LCD-monitorKantelbaar 3 inch LCD aanraakscherm, 1.037.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body357 gram/11,4x6,7x3,8 cm

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
MarcoGb op 15 maart 2016 om 20:46

Zelf ben ik ook geen ‘selfie’-/zelfportrettenpersoon, maar ‘ondanks’ dat ben ik uitermate tevreden met mijn PEN E-PL7. Qua beeldkwaliteit zie ik niet waarom het lager zou moeten scoren dan de OM-D E-M10, gezien de gelijksoortige sensor, beeldprocessor en meer.

Het enige minpunt voor mij is wellicht het ontbreken van een tweede instelwiel en de 1/8000 sluitersnelheid, zoals op de PEN E-P5 en OM-D-serie.

Wat betreft de sensor, of sensorgrootte specifieker en de verlengingsfactor/cropfactor. Middelmatige telefotolenzen kunnen door de verlenging/crop soms ‘interessanter’ worden, zoals mensen dikwijls toegeven. Dit is weliswaar persoonsgebonden en afhankelijk van de beoogde doelen, maar toch.

Een groter voordeel kan behaald worden door middel van lensadapters met brandpuntreductieoptiek (zogenaamde focal reducers, ook wel lens turbo's en speedboosters genaamd) zitten daar ook interessante voordelen aan, dikwijls resulterend in minimaal een stop aan extra lichtsterkte/snelheid.

Vooral als men niet vies is van andere lenzen te gebruiken, functionaliteit dat geregeld over het hoofd gezien wordt of buiten beschouwing gelaten wordt in recensies, wat betreft interessante herbruikbaarheid en uitwisselbaarheid van lenzen, óók met een compleet andere lensvatting.

RoosZ op 15 maart 2016 om 15:35

Jammer en onbegrijpelijk dat camerafabrikanten ervan uitgaan dat fotografen vooral selfies willen maken en daar de bewegingsmogelijkheden van de schermpjes op inrichten. Ik denk dat serieuze (hobby)fotografen helemaal niet geïnteresseerd zijn in selfies en meer gebaat zijn bij schermpjes die vanuit één draaipunt naar alle kanten draaibaar zijn, dus ook naar opzij.

MarcoGb op 15 maart 2016 om 20:47

Het is inderdaad jammer, of ongelukkig beredeneerd, maar een meer ervaren fotograaf c.q. fotografiekenner kijkt hier hopelijk doorheen en laat zich hier niet door belemmeren. Zeker voor de, al zeg ik het zelf (geen sponsoring door Olympus bijvoorbeeld, helaas), aantrekkelijke en betaalbare prijs.