Meld je gratis aan
Review: Pentax K-70 © IDG NL

1 november 2016, 10:00

Pentax stopt z'n reflexen vol met innovatieve opties tegen een heel aantrekkelijke prijs. Bij deze K-70 is dat niet anders.


Deze body is de opvolger van de K-50, maar Pentax stopte er veel innovaties uit de high-end K-S2 body in. Zo is de body waterdicht, heeft hij wifi, sensor beeldstabilisatie, een 24 megapixel sensor, een verticale en horizontale horizon, pixel-shift en een volledig draaibaar scherm. En dat is voor een adviesprijs van 699 euro indrukwekkend. De body is wat hoekig en ziet er niet echt chic uit, al is smaak natuurlijk persoonlijk. Ook de interface van de menu's van deze nieuwe Pentax blijven we wat gedateerd vinden.

Shift!

Bij de nieuwe sensor in deze K-70 is het aliasfilter weggelaten, om zo de hoogste scherpte te behalen. Daarmee loop je in theorie wel de kans dat er moiré optreedt bij heel fijne repeterende details zoals in kleding, maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Pentax heeft een ingebouwde sensor beeldstabilisatie die onbedoelde bewegingen van de fotograaf compenseert en daarmee onscherpte tot 4,5 stops voorkomt. Mocht je kans lopen op moiré tijdens je opname, dan kun je diezelfde technologie inzetten om je sensor tijdens de opname heel licht te laten bewegen, zodat moiré niet optreedt. Slim!

Merk je zelf wel eens dat er moiré optreedt in je foto's? In deze cursus leggen we je uit hoe je dit eenvoudig kan verwijderen in Photoshop.Veel spannender wordt het als je de pixel-shift technologie in actie zet. De camera maakt dan, uiteraard op statief, vier opnames achter elkaar. Waarbij de sensor telkens heel licht verschuift. De opnames worden daarna in de camera automatisch gecombineerd. In onze testopnames leverde dat betere kleurinformatie op. Daarnaast waren de opnames ook veel scherper dan bij een normale 24 megapixel sensor. En dat is voor een instapreflex zeker bijzonder te noemen.

Video mogelijkheden

De K-70 is geen videobeest. De resolutie stopt bij 30p in Full HD en de autofocus in live view en video is niet bijzonder snel. De autofocustracking bij bewegende onderwerpen is niet altijd even trefzeker, zagen we bij onze opnames. Dat maakt deze K-70 vooral een camera voor Pentax-liefhebbers die in weer, kou en wind high-res foto's willen maken.

Plus- en minpunten
24 megapixel DX-sensor zonder aliasfilter
wifi
stof- en waterdicht, koudebestendig
ingebouwde sensorbeeldstabilisatie
pixel-shift voor hr-opnames
volledig draaibaar scherm
microfooningang
geen touchscreen
geen hoofdtelefooningang
video-opties beperkt
beperkte tracking autofocus

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelPentax K-70
  Prijs€ 699,- (body)
  LeverancierPentax, tel. 053-4849132, www.pentax.nl
  Sensor15,6x23,5 mm aps-c cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000x4000, 4608x3072, 1920x1280
  VideoresolutieFull HD, 1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-102400 en automatisch
  Burstrate6 bps
  Opnameformaatraw, jpg (3 verschillende compressies), h.264, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenPentax KA(F)-vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie autofocus 11-punts, waarvan 9 kruistype (enkelvoudig of continu), contrast en in live view en video mode, handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitorvolledig kantelbaar 3 inch tft-scherm, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body688 gram/12,5x9,3x7,4 cm

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
parole op 8 november 2016 om 21:50

Het gewicht valt erg mee. Heb recentelijk ook met (zeer) oude Pentax objectieven gewerkt en was verrast door de goede resultaten..Ben aangenaam verrast door het dynamisch bereik. Kan het zeker opnemen tegen m'n Canon Eos 5d Mark II. Niet in snelheid echter, en ook niet als het op focus tracking en video aankomt..Maar is dit niet belangrijk, dan biedt deze camera bijzonder veel voor zijn geld! Sigma (en Tamron) lenzen zouden niet goed werken en een correctie behoeven, zo werd me voorgehouden. M'n Sigma 18-50 DC EX Macro presteert echter prima op de K-70..

peterpicture op 2 november 2016 om 12:57

Dit lijkt me een concurrent voor de duurdere systeemcamera's. De prijs is ongeveer de helft van de duurdere systeemcamera's. Het enige nadeel is het hogere gewicht en mogelijk de AF tracking. De strijd tussen systeemcamera en DSLR is nog niet gestreden nu de reflexen de nieuwtjes van systeemcamera's overnemen en blijkbaar goedkoper kunnen produceren.