Upload jouw foto's
Review: Sony A99II © Sony, A99ii, Fullframe, dslr

29 november 2016, 10:00

Eerlijk gezegd dachten vriend en vijand dat de Sony A-mount langzaamaan uitgefaseerd zou worden. Er verschenen de laatste drie jaar immers maar drie Sony A-mount objectieven.


Iedereen dacht dat Sony voor de volle 100% op de uiterst succesvolle spiegelloze fullframe en aps-c Sony E-mount zou inzetten. Daar verschenen immers de prijswinnende systeemcamera's. Daar liet Sony een veelbelovende tijdlijn met nieuwe E-mount objectieven zien.

Niets bleek minder waar ...! Op de Photokina beurs in Keulen toverde Sony opeens de professionele Sony A99 II SLT camera uit de hoge hoed.

De holy grail?

Op papier was dit een camera die iedereen deed watertanden. Een 42 megapixel fullframe sensor die 12 bps schiet. Een traditioneel autofocussysteem met 79 kruistypepunten gecombineerd met 399 fasedetectiepunten op de sensor. Op videogebied zien we 4K-video, geen pixel binning en met 30 minuten een luxe 4K-tijdlimiet. Hadden we de 5-assige sensor beeldstabilisatie, wifi en professionele S-log videokleurprofielen al genoemd?

Autofocus

De SLT-camera's van Sony hebben een deels licht doorlatende vaste spiegel. Doordat de spiegel niet steeds op en neer klapt, levert dat vooral een verhoging van de snelheid op. Voor zowel het scherpstellen als het aantal opnames per seconde. Nadeel is dat je wat licht verliest, omdat het licht immers 'door' de spiegel heen moet voordat het op je sensor terecht komt. Het SLT-systeem buigt een deel van dat licht af naar het traditionele AF-systeem, dat met 79 fasedetectie kruistype autofocuspunten al erg ruim bemeten is. De camera combineert dat met de 399 fasedetectie autofocuspunten op de sensor. Hierdoor krijg je een heel groot autofocusoppervlak in je compositie, wat erg handig is bij snel bewegende onderwerpen die kriskras door je zoeker bewegen. Daarbij vergroot je de snelheid en de trefzekerheid. Het middelste autofocuspunt is zelfs tot EV-4 werkzaam, en dat is erg weinig licht

Body

De A99 II is robuust, stof- en spatwaterdicht. De EVF is voortreffelijk en de achterzijde is voorzien van een volledig draaibaar scherm - helaas niet aanraakgevoelig. De body zal wat ons betreft geen schoonheidsprijs verdienen, maar is wel functioneel ingericht. Je kunt de camera eindeloos tweaken. Je kunt meerdere AF finetuning punten per zoomobjectief instellen. Of het autofocusgebied beperken als je alleen dichtbij of veraf wilt scherpstellen. Ingenieus, maar niet altijd even makkelijk te vinden in het wat complexe Sony menusysteem.

De som der delen?

Een uitstekende high-res sensor, een razendsnelle burst rate en een autofocus die in onze testperiode nauwelijks missers liet zien, al zal dat laatste soms afhankelijk zijn van het objectief. Dat laatste argument geeft wel een beetje de zwakke plek van dit systeem aan, die we op dit moment nog niet in onze cijfers meetellen. Er is voor deze professionele body niet zo'n grote keus aan hoogwaardige Sony A-vatting objectieven. En dat is voor de professional één van de belangrijke argumenten om wel of niet in een nieuw systeem te stappen. Bestaande A-vatting-gebruikers zal dat niks interesseren. Bij hen zal deze A99 II erg hoog op hun verlanglijstje belanden.

Naast de A99ii heeft Sony ook een serie systeemcamera's met fullframe sensor. Lees hier alles over de verschillen binnen de A7-serie

Plus- en minpunten
42 megapixel fullframe sensor
stof- en spatwaterdichte body
12 bps burstmode
gecombineerde 79 en 399 fasedetectiepunten
4K-video
5-assige sensorbeeldstabilisatie
wifi, bluetooth
S-log videoprofielen
geen touchscreen
kleine keuze high-res A-mount objectieven
onhandige menustructuur

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,6

Specificaties

  ModelSony A99 II
  Prijs€ 3599,- (body)
  LeverancierSony, tel. 020-6581888, www.sony.nl
  Sensor24x36 mm fullframe Exmor cmos-sensor, 42 megapixel
  Resolutie7952x5304, 5168x3448, 3984x2656
  Videoresolutie4K, 4096x2160p, 30 bps, stereo Full HD, 1920x1080p, 120 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstrate12 bps
  Opnameformaatraw, jpg (3 verschillende compressies), mp4, avchd, xavc s
  Meegeleverd geheugengeen, 2 sd-sloten
  Soort lenzenSony A-vatting
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellengecombineerde hybride 79 en 399 punts fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 100% beeld, 2.359.000 pixels
  LCD-monitorvolledig draaibaar 3 inch tft-scherm, 1.229.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body849 gram/14,2x10,4x7,6 cm

Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RonVer1960 op 21 juni 2017 om 16:25

onhandige menustruktuur ?? potverpelleboer !! als je de Sony menu's kent zijn deze uitermate goed uitgekiend in de camera geimplementeerd ... tja als je Caniko menu's gewend ben is het natuurlijk even puzzelen.Bij Sony kun je gewoon door de zoeker alles instellen.Probeer dat maar eens bij andere camera's !! Ik zie die andermerk fotografen altijd pielen op hun schermpje als ze iets willen veranderen aan de instellingen of hun foto's willen bekijken ... nee Sony is ver vooruit met die SLT techniek.De overstap van de A77II die ik nu heb aangeschaft naar de A99II zal weinig problemen opleveren volgend jaar.Fijne camera's en prijstechnisch stukken goedkoper dan de twee topmerken

Jean-PierreVer op 23 december 2016 om 14:07

Ook voor mij valt deze review tegen. Sony A mount beschikt over tal van uitstekende lenzen !
7 Zeiss lenzen, prijzig maar iedere Euro waard ! 5 G lenzen , 17 prime lenzen, 13 zoomlenzen en
3 macro lenzen. Keuze dus te over. Maar ja, Nederland en Belgie zijn geen Sony landen.
Moest het een Nikon zijn staan er 3 bladzijden van volgeschreven.

karel-zijs op 20 december 2016 om 16:41

De beperkte keus valt nog mee als je bedenkt dat ook alle G en APO lenzen (en de meer standaard) van Minolta er op passen. Misschien iets minder keus in het nieuwste uit het nieuwste dan CANIKO maar wel kwalitatief even hoog. O.a. 600 mm F4 en 200 mm macro. Als je zonder autofocus kunt werken (immers Samyang heeft in de regel ook geen AF) is de keus nog groter in de MD en MC, anti shake zit immers in de body.

Janpet44 op 29 november 2016 om 12:12

Dit verhaal valt me erg tegen, hoe waren de foto's, jullie hebben hem getest, zeggen jullie. dit lees ik overal op internet, google maar allemaal hetzelfde

Eduard7 op 30 november 2016 om 01:08

Ik zie ook geen enkele foto etcetera.

ceesdejonge op 2 december 2016 om 15:53

Beste Jan en Eduard. Helaas hebben we voor een review in het magazine maar 500 woorden beschikbaar. Dat is helaas héél erg weinig. En dat geldt zeker voor deze camera.
We waren erg benieuwd of de autofocus de 12 beelden per seconde konden bijhouden. We hebben zowel een snel bewegend voorwerp recht op ons af laten komen, en snel zigzaggend. Afhankelijk van het type objectief zagen we nauwelijks autofocus missers. Wat indrukwekkend is voor de combinatie van hoeveel beelddata die de camera verwerkt, terwijl tegelijkertijd de AF punten op de sensor ook worden uitgelezen.