Upload jouw foto's
Review: Sigma 85mm F1,4 DG HSM Art © IDG NL

10 januari 2017, 10:00

Sigma is meer dan goed bezig. Op een groot aantal brandpuntsafstanden brengt het bedrijf prijswinnende en vaak erg lichtsterke objectieven in de Art serie uit. Het objectief waar iedereen afgelopen jaar op zat te wachten was de 85mm. Een geliefd brandpunt van portretfotografen.

De combinatie 85mm en F1,4 maakt het objectief nog gewilder. Zo kun je portretten schieten met een hele beperkte scherptediepte waardoor net alleen de ogen scherp zijn, en de rest van het gezicht mooi vervaagt. Je krijgt er uiteraard ook hele mooie onscherpe achtergronden door, iets wat altijd héél erg mooi werkt bij portretten...

Resolutie

De Art serie is vooral bedoeld voor de bezitters van hoge resolutie full frame body's. Vaak is het oude glaswerk niet in staat om dezelfde scherpte op je sensor te toveren waar je body wel toe in staat is. Dit Sigma objectief is een typisch exponent uit de Art reeks. Gemaakt zonder veel compromissen op het gebied van beeldkwaliteit. Onder andere voorzien van twee SLD en één asferisch element. De filtermaat is een enorme 86mm. Je zult dus wat duurder uit zijn mocht je voor filters willen winkelen. Het objectief is dankzij het vele glas en de lichtsterkte wel wat groot en aan de zware kant. Al zal je dat misschien tijdens een portret sessie, die niet altijd erg lang duren, niet zo heel veel uit maken. Kwaliteit heeft soms zijn prijs, ook in gewicht en omvang.

Autofocus

Het objectief heeft een hele fijne brede scherpstelring, met precies de juiste tegendruk. Waarmee je in 120 graden draaien van 85cm naar oneindig focust, ideaal als je graag handmatig scherp stelt.

De autofocus is snel en stil. We kwamen wel bij het door ons geteste exemplaar wel een flinke front focus fout tegen. De body en het objectief stellen samen met het fasedetectie autofocus systeem scherp op je onderwerp. Maar door toleranties bij zowel de body als een objectief focust het objectief tijdens de opname net even voor je onderwerp scherp. En dat is vooral bij objectieven met een hoge lichtsterkte niet fijn, omdat je hele beperkte scherptediepte er dan net even naast zit. Je kunt bijna met iedere moderne body je autofocus per objectief finetunen, en dat loste het probleem hier ook op.

Dock

Sigma levert overigens als enige fabrikant een USB dock (los verkrijgbaar), waarmee je alle Sigma objectieven uit de Art, Contemporary en Sports productlijn kunt finetunen. Je kunt er niet alleen je firmware van je objectief mee upgraden, maar ook custom settings van een objectief mee instellen. Op het gebied van front en back focus kun je met de USB dock per objectief op vier verschillende scherpstelgebieden de autofocus fine-tunen.

Kwaliteit

Zelfs bij f1,4 is er nauwelijks lichtafval, en dat is voor een lichtsterk objectief zoals dit opmerkelijk te noemen. De scherpte is ook bij f1,4 in het centrum erg hoog, terwijl de randen slechts een klein beetje achterblijven. Drie stoppen diafragmeren verhoogt die scherpte alleen nog maar en is het objectief over het hele vlak ragscherp. Chromatische aberratie is nauwelijks aanwezig bij volle opening.

Optisch is deze Sigma 85mm F1,4 Art meer dan fraai. Dat Canon en Nikon bijna soortgelijke objectieven maken is in het high end bereik niet heel verwonderlijk. Dat ze flink tot veel duurder zijn maakt dit objectief misschien daardoor wel tot een hele aantrekkelijke keuze.

Toch op zoek naar wat zoombereik? Bekijk dan eens de Sigma 50-100mm F1.8 DC HSM ART

Plus- en minpunten
Lichtsterk portret objectief
Goed gebouwd
Snelle en stille autofocus
Flink van omvang en gewicht
Grote filtermaat
Geen beeldstabilisatie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelSigma 85mm F1,4 DG HSM Art
  Prijs€ 1249,-
  LeverancierSigma Benelux, Tel: 030-6061070, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand85mm, geen optische zoom Beeldhoek omgerekend voor APS-C gebruik: 127mm
  LichtsterkteF1,4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie14 elementen in 12 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,12
  Optische beeldstabilisatieNee
  ScherpstellenHandmatig en autofocus, 85 cm tot oneindig
  Filtermaat86mm
  Gemaakt voor sensorformaatFull Frame en APS-C
  BeschikbarevattingenSigma, Canon en Nikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief1131 gram/9,5x12,6 cm

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Photodoos op 17 januari 2017 om 19:51

Tamron heeft tegenwoordig ook een USB Dock, de tapp in console.

Motordrive op 11 januari 2017 om 16:32

Ik vraag me af wat de meerwaarde van dat vele glas is.
Meer glas is meer oppervlakken waar het licht door moet.
Ik zou wel eens willen zien of dit dure lensje nu scherpere foto s maakt dan een oud stukje optiek van Nikon of Olympus of Canon.......
Dan heb ik het nog niet eens over contrast,bokeh en vertekening en lichtafval e.d.
Oude en goedkopere 85 mm genoeg die het heel goed doen op al onze moderne camera s. Liefste zonder adapter ring.

PtR op 10 januari 2017 om 21:59

Het is een enorme smak geld maar het lijkt me een wereldlens voor straatwerk, in avondlicht. Op de een of andere manier ziet hij er ook nog eens mooi, beschaafd, uit. Geen "kijk mij nou met mijn goude randen" maar gewoon, bescheiden.