Upload jouw foto's
Review: Canon EOS 200D © canon, dslr, 200d

10 oktober 2017, 08:13

Gelukkig zijn er nog steeds fotografen die de overstap van die handige smartphone, die immers altijd in je broekzak zit, naar een reflex maken. Met deze 200D is die switch verleidelijk en makkelijk.

En dat heeft onder meer met het erg makkelijk te bedienen aanraakscherm te maken. Je swipet heel makkelijk door je foto's, zoomt in en uit, en bedient met hetzelfde aanraakscherm ook de menu's. Net zoals je dat met je mobiel gewend bent. Dat het scherm ook nog eens naar alle kanten draaibaar is, draagt extra bij aan het gebruiksgemak, en maakt het makkelijker om onder een bijzondere hoek te fotograferen. In de body zit de beproefde sensor van de 77D die voor deze prijsklasse uitstekend presteert. In combinatie met de Digic 7-processor produceert de 200D in de lagere gevoeligheden scherpe ruisvrije beelden met een voor deze prijsklasse ruim dynamisch bereik.

We hebben de camera niet alleen zelf intensief getest, maar ook de body en kitlens een dag aan een absolute beginner gegeven. Die vond vooral ook de verklarende hulpteksten, die dankzij het aanraakscherm deels interactief zijn, een heel erg makkelijk hulpmiddel.

In focus

De camera heeft als je door de optische zoeker schiet slechts negen fasedetectie autofocuspunten, waarvan het centrale punt crosstype is. Die autofocus is wel accuraat en redelijk snel, afhankelijk van het objectief dat je gebruikt. Omdat er door het geringe aantal AF-punten redelijk veel gaten in het autofocusbereik zitten, is het handiger om alleen het centrale punt te gebruiken en hiermee scherp te stellen. Een methode overigens die negen van de tien fotografen in de praktijk gebruiken.

In de live view fotografiestand, of als je videoclips schiet, gebruik je de uitstekende dual pixel autofocus van de camera. Je kunt dan, door heel simpel op het scherm te klikken, snel en nauwkeurig scherpstellen. De body ondersteunt in deze mode ook gezichtsdetectie en tracking. Bij heel snel bewegende voorwerpen lijkt het alsof de camera niet snel genoeg is om de autofocus goed te volgen.

Als je een Canon STM-objectief gebruikt, wordt de autofocus in je videoclips ook nog eens fraai zonder abrupt begin- of eindpunt ingezet. Dat maakt deze body als je geen enkele behoefte hebt aan 4K-beeld, zeker in combinatie met het draaibare scherm, ook een aantrekkelijke en vooral betaalbare vlogcamera.

Is de Canon EOS D200 nog iets te groot? Overweeg dan de overstap naar de Canon EOS M100!

Plus- en minpunten
kleine compacte en lichte body
24 megapixel dual pixel autofocussensor
uitstekende autofocus in live view en video in 80% van je beeld
naar alle kanten draaibaar 3 inch touchscreen
wifi en nfc
klein en handzaam
microfoonaansluiting
9-punts fasedetectie autofocus
geen hoofdtelefoonaansluiting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelCanon EOS 200D
  Prijs€ 598,- (body)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor14,9x22,3 mm, aps-c dual pixel cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000x4000, 3984x2656, 2976x1984
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo mic
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstrate5 bps
  Opnameformaatraw, jpg (2 verschillende compressies), h.264, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Soort lenzenCanon EF-S vatting
  Verlengingsfactor1,6x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie en dual pixel autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 95% beeld
  LCD-monitor3 inch volledig draaibaar tft-aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body453 gram/12,2x9,2x6,9 cm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn