Meld je gratis aan
Review: Leica CL © leica, cl, review

4 mei 2018, 10:00

Je hebt camera's en je hebt Leica's. Net zoals je Fiat Panda's en Porsches hebt. Wat maakt die rode stip nou zo magisch?

Review: Leica CL

Een mooie en rijke historie met beroemde Leica-fotografen, zo simpel is het eigenlijk. Leica produceert sinds 1923 kleinbeeldcamera's van hoge kwaliteit. Persfotografen waren dol op de meetzoekercamera's: betrouwbaar, onverwoestbaar en uiterst handig in gebruik, zoals goed gereedschap hoort te zijn. Na de oorlog kopieerden alle Japanse en Russische fabrikanten de look and feel.

Met de komst van de digitale fotografie lagen de kaarten opeens anders. Nu moesten fabrikanten zich niet alleen onderscheiden op gebruiksgemak of glaswerk. De sensor werd het belangrijkste onderdeel in de keten, naast uiteraard goed glas.
De kale testresultaten van de Leica-sensoren zitten nooit in de hoogste regionen, zeker niet gelet op de prijs. Waarom worden deze camera's dan nog steeds door een kleine selecte groep zo omarmd?

Als je de CL vastpakt, voel je dat er over elke millimeter is nagedacht. Een prachtig gebouwd minimalistisch design, dat je met liefde oppakt en waardoor je de afwijkende en daarom verwarrende interface voor lief neemt. Door de strakke vormgeving en de minimale interface is de body heel clean, maar mist voorop wel een grip. Dat vonden we tijdens de testfase met de 18 mm pancake lens niet zo'n probleem. Daarmee hadden we een hele fijne straatfotografiecamera in handen. Klein en compact, vriendelijk ogend en een hele snappy contrastautofocus. Met de grotere en zwaardere 35mm f1,4 hadden we toch wel graag de optionele handgreep erop geschroefd.

Autofocus

Bovenop zie je een klein lcd-display met diafragma, sluitertijd en belichtingsmethode. Verder nog twee instelwielen en de ontspanknop. Achterop vind je slechts drie knoppen links en een multi-selector rechts. Het scherpe en heldere lcd-scherm is aanraakgevoelig voor je scherpstelpunt, helaas niet voor navigatie door de menu's. Fijn is de grote en heldere EVF, vooral bij straatfotografie. De vertraging in de zoeker is alleen bij hoge snelheid continufotografie zichtbaar. De single autofocus is snel en betrouwbaar. De continu-autofocus was, zoals de meeste contrast only-focussystemen niet altijd in staat om heel snel bewegende voorwerpen altijd te volgen. Dit is echt een straatfotografiecamera, minder geschikt voor sport of actie.

Leica is vergeleken bij concurrerende camera's duur, net als het bijbehorende glaswerk. Of je persoonlijk die investering waard vindt, is aan jou. Of zoals een Porsche-liefhebber die verliefd naar zijn bolide keek, tegen me zei: 'Je kunt ook een Fiat Panda kopen'.

Plus- en minpunten
prachtig ontworpen minimalistische body
wifi
mooie heldere en scherpe elektronische zoeker
4K-video 30 bps
geen usb- of hdmi-aansluiting
geen hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting
geen beeldstabilisatie in body en objectieven
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelLeica CL
  Prijs€ 2530,- (body)
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
  Sensor15,7x23,6 mm, aps-c sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000x4000, 4272x2856, 3024x2016
  Videoresolutie3840x2160p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-50000 en automatisch
  Burstrate10 bps
  Opnameformaatraw, jpg, mov, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, sd
  Soort lenzenLeica TL-vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35 mm
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronisch zoeker, 2.360.000 pixels
  LCD-monitor3 inch lcd-aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body403 gram/13,1x7,8x4,5 cm

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PtR op 4 mei 2018 om 10:42

"De kale testresultaten van de Leica-sensoren zitten nooit in de hoogste regionen, zeker niet gelet op de prijs.", las ik. Dat is een zorgelijke conclusie. Voor die prijs mag ik verwachten dat ik met alles in de hoogste regionen zit en dat enkel en alleen mijn eigen creativiteit de enige belemmering is. Ik schaar Leica onder de Rolls-Royces van de fotografie en ik meen dat een Rolls-Royce echt op alle onderdelen in de hoogste regionen te vinden is.