Upload jouw foto's
Cameratest iPhone X, Samsung Galaxy S9+ en Huawei P20 Pro | Smartphonetest © smartphone, test, zoom

25 november 2018, 11:13

Smartphones lijken aan de voorzijde steeds meer op elkaar. Zelfs de 'notch' is niet meer uniek. De grote verschillen vind je nu achterop. Het is de hoofdcamera waar nu de strijd geleverd wordt. Of liever gezegd de camera's, want de topmodellen hebben aan één exemplaar niet meer genoeg. Nieuwe mogelijkheden te over, maar gaan we er ook in fotokwaliteit op vooruit?

Huawei P20 Pro

Bij de Huawei P20 Pro kom je na twee keer drukken op volume-omlaag-knop direct bij de camera. Die maakt eventueel meteen een foto voor je. De camera-app is grotendeels geïnspireerd door iPhone. Dus weet je de weg in de een, dan lukt het ook in de ander. Alleen heeft Huawei wel een professionele stand voor handmatige bediening. Standaard is AI (kunstmatige intelligentie) geactiveerd. Dit houdt in dat de software probeert te herkennen wat je fotografeert en daar de beste instellingen bij kiest. Dat herkennen gaat prima, maar het resulteert in de praktijk vooral in sterk oververzadigde foto's. Je kunt het gelukkig ook uitzetten.
Erg leuk om mee te spelen zijn de speciale camerastanden die Huawei al jaren op zijn telefoons meelevert. Zo kun je eenvoudig overdag foto's met lange sluitertijden maken, zonder ND-filters. Sterrensporen vastleggen werkt ook fantastisch. De sterrenpuntjes worden automatisch tot sterrensporen samengevoegd, dus je hoeft de telefoon alleen ergens een tijdje stabiel neer te zetten. Nieuw is de zeer bruikbare nachtstand, daarover straks meer.
Deze telefoon heeft maar liefst drie camera's achterop. Een gewone, een monochrome en eentje met 3x optische vergroting. Je kunt portretfoto's met softwarematig vervaagde achtergrond maken en er is een stand waarin je van tevoren of achteraf een gesimuleerde diafragmawaarde mag instellen. De camera's worden afhankelijk van de situatie en geheel naar inzicht van de software apart of gecombineerd gebruikt.Sterrensporen Huawei 2 uur belicht (118 minuten)

Beeldkwaliteit Huawei P20 Pro

Ook de Huawei P20 Pro houdt van verzadigde kleuren. Af en toe is er zomaar een flinke uitschieter. Een onbewolkte lucht is dan nog intenser blauw en gebladerte gaat gevaarlijk richting gifgroen. Dat gebeurt vooral als AI (kunstmatige intelligentie) aanstaat, maar dat kun je uitzetten, of je tikt de melding weg. Ruis en detaillering wisselen een beetje. Soms is er enorm veel detail te zien, meer dan bij de andere toestellen. Een andere keer valt de detaillering toch wat tegen.
Dit toestel heeft drie camera's (achterop) en onder de motorkap gebeurt enorm veel. Om de haverklap verschijnt bijvoorbeeld de melding dat je het toestel een tijdje stabiel moet houden omdat de foto verscherpt wordt. Soms gaat het duidelijk om een HDR-scène, maar het treedt ook op in wat een doorsneesituatie lijkt. Om onduidelijke redenen besluit de app dan foto's samen te voegen, misschien wel van meerdere camera's. Het gaat dus niet zozeer om verscherping, maar om uitlijnen van (stukjes van) het beeld.
Ook de foto's van de Huawei P20 Pro zijn te oranje als je bij kunstlicht fotografeert. De ruisreductie is effectiever dan bij de iPhone X. Er is meer ruis verdwenen en toch blijft er meer detaillering behouden dan bij de Samsung Galaxy S9+. De foto oogt ook schoner en voorwerpen zijn strak omlijnd en komen levensecht over. Schakel je AI in, dan wisselt het resultaat. Je kunt dan ook een overdreven schoongepoetste foto krijgen met een sterke plastic-look. Bij zeer weinig licht presteert de Huawei net als de Samsung opvallend goed, waar de iPhone X het grotendeels laat afweten.
De Huawei heeft zelfs een speciale nachtstand. Je houdt het toestel een seconde of vier stil, terwijl het toestel een reeks foto's schiet en automatisch samensmelt. Die foto ziet er opmerkelijk helder en mooi uit. Weinig ruis, hier en daar wat artefacten, maar ook wat minder scherp en gedetailleerd dan een gewone nachtopname. Er moet wel een vleugje licht aanwezig zijn (al zie je dat zelf vaak niet eens), maar dat is logisch. Je kunt hier echt fraaie nachtopnamen mee maken. Voor een smartphone dan. En dat zonder statief.

iPhone X

Wie de camera-app van Apple al kent, voelt zich op de iPhone X meteen thuis. Uiterlijk en werking evolueren langzaam per telefoonmodel, zodat je niet ineens met een volledig anders werkende camera-app geconfronteerd wordt. In principe wordt alles automatisch voor je geregeld. Een professionele camerastand waarbij je alles of een deel handmatig instelt is nog steeds niet aanwezig. Dus zaken als sluitertijd en iso-waarde zijn onbereikbaar, tenzij je een app van derden installeert.
Je hebt hooguit wat invloed op het gedrag van belichting en scherpstelling door tactisch op het scherm te tikken en te vegen. Dankzij de dubbele camera kun je met een tik op een pictogram schakelen tussen een (echte optische) vergroting van 1x en 2x. In de portretstand worden ze zelfs gelijktijdig gebruikt om een foto met een kleine scherptediepte te simuleren. Jammer dat je de camera niet vanuit vergrendelstand via een fysieke knop direct kunt activeren.


HuaweiiPhoneSamsung

iPhone-foto's hebben consequent de meest natuurlijke kleuren. Bij de twee andere toestellen zijn ze oververzadigd.

Beeldkwaliteit iPhone X

De iPhone X geeft de meest natuurgetrouwe kleuren. De foto's ogen daardoor wel wat koeler dan die van de overige toestellen. Luchten zijn bijvoorbeeld realistisch blauw en gras is natuurlijk groen. Hier en daar zien we een zweem van ruis en artefacten door ruisreductie. Daarnaast zijn met name donkere fotodelen wat smoezelig en zijn de contrasten rondom details nogal hard, waardoor het rommelig aandoet. Bij afnemend licht kan een foto onverwachts ietwat onscherp worden, omdat de app liever een wat langzame sluitertijd lijkt te kiezen dan een hogere iso-waarde.
Bij weinig licht gaat de iPhone X nog steeds behoorlijk goed om met de witbalans. De kleuren blijven daardoor ook op minder verlichte plekken goed herkenbaar. Afhankelijk van de mix van kunstlicht is hier en daar een beetje kleurzweem te zien. Vooral bij egale vlakken is aan de artefacten goed te zien dat de ruis flink is weggepoetst. De foto oogt ook wat vlak en voorwerpen springen er daardoor minder goed uit. Er is nog wel wat ruis te zien en randen langs voorwerpen zijn hier en daar slordig afgewerkt. Als er heel weinig licht is, zoals in een slecht verlichte tuin, ziet de iPhone X nagenoeg niets meer.


HuaweiiPhoneSamsung

Huawei toont de meeste details, gevolgd door iPhone. Samsung verzint vreemde patronen die er niet horen te zijn.

Samsung Galaxy S9+

De camera-app van Samsung ziet er niet altijd hetzelfde uit. Waren camerastanden en instellingen bij het vorige model bijvoorbeeld nog op aparte schermen te vinden, nu bevinden de standen zich in een balkje en voor de instellingen is een knop aanwezig. Het is dus even zoeken als je van model wisselt. Op deze Samsung Galaxy S9+ is zoals altijd een uitgebreide professionele stand aanwezig. Je mag diafragmawaarde, sluitertijd, iso-waarde en nog veel meer zelf aanpassen, waardoor je veel invloed hebt op (specifieke) fotosituaties.
Er zijn twee ontspanknoppen. Eentje voor foto's en eentje om te filmen. Dat lijkt handig, maar omdat de beeldverhouding verschilt, moet je de filmknop eigenlijk eerst even ingedrukt houden tot het beeld verspringt, vervolgens de compositie (opnieuw) bepalen en daarna pas de knop loslaten. Ook kun je de fysieke volumeknoppen alleen voor het een of voor het ander gebruiken. Wel slim is de tweede, zwevende afdrukknop die je overal op het scherm mag plaatsen.
Ook dit toestel heeft twee camera's, waardoor 2x optische vergroting mogelijk is. Bij foto's met een softwarematig vervaagde achtergrond mag je zelf de sterkte instellen. Vooraf en zelfs achteraf. De camera razendsnel starten kan door twee keer op de aan/uitknop te drukken. Nadeel is dat het scherm extra fel oplicht zodra je de camera start. Ongeacht de lichtomstandigheden. Alles ziet er daardoor extra fris uit, maar de uiteindelijke foto kan behoorlijk verschillen.

Beeldkwaliteit Samsung Galaxy S9+

Samsung staat bekend om zijn vaak sterk verzadigde kleuren en dat is ook nu het geval. Denk aan intens blauwe luchten en wel heel frisgroene bomen en struiken. De foto's zien er soms erg licht en wat vlak uit, met name bij HDR. In zowel lichte als donkere fotodelen zie je daardoor nog details, maar door het vlakke uiterlijk springen voorwerpen er minder goed uit. Ze vallen een beetje samen met de achtergrond.
Ruis wordt stevig weggepoetst en dat gaat hier en daar ten koste van de detaillering. Soms verschijnen vreemde patronen die er niet horen te zijn of worden vlakken te veel uitgesmeerd. Bij afnemend licht kan de app alsnog besluiten de kleinste diafragma¬opening te gebruiken (de hoofdcamera heeft twee diafragmastanden). De iso-waarde moet dan onnodig omhoog, waardoor een foto zomaar meer ruis heeft.
Bij weinig licht zijn foto's van de Samsung Galaxy S9+ opnieuw te warm en vooral erg oranje. De ruis is steviger weggepoetst dan bij de iPhone X, wat ten koste gaat van de detaillering en vervaagde vlakken oplevert. Ondanks dat oogt de foto behoorlijk schoon en netjes. Randen langs voorwerpen zien er ook strakker uit. Je moet goed kijken om nog een zweem van ruis te ontdekken. Voorwerpen springen er goed uit en hebben meer diepte dan bij de iPhone X. Zelfs bij extreem weinig licht weet de Samsung er nog een heel behoorlijke foto uit te slepen.

Over de tests
Om de fotokwaliteit van de drie telefoons zo goed mogelijk te vergelijken, is in de automatisch stand gefotografeerd. Slimme softwaretrucs zoals AI stonden zoveel mogelijk uitgeschakeld. Complicatie is dat smartphones steeds geavanceerdere hardware aan boord hebben, waaronder meerdere sensoren plus lenzen en voor het eerst zelfs meerdere diafragma's. Onder de motorkap gebeurt daarom zo enorm veel dat de slimme software per foto andere beslissingen kan nemen. Zelfs twee foto's direct na elkaar geschoten kunnen al verschillend zijn.


HuaweiiPhoneSamsung

Donkere gebieden worden bij de iPhone al snel smoezelig en voorwerpen springen er minder uit.
Samsung poetst meer ruis weg als het licht afneemt, maar de foto oogt levendig.
Ook Huawei ziet nog voldoende in het donker. De speciale nachtstand is nog helderder.

Conclusie

Over het geheel gezien zijn de foto's van alle drie de toestellen overdag van uitstekende kwaliteit. Je moet echt sterk inzoomen om de door ons gevonden tekortkomingen te ontdekken. Bij normaal gebruik (bekijken, printen, delen) merk je er dan ook amper iets van. Ook bij de foto's die bij afnemend licht zijn gemaakt vallen de verschillen pas goed op als je flink inzoomt. Pas zodra er veel kunstlicht is of juist een gebrek aan licht, is het voor een geoefend oog ook uitgezoomd te zien. Fotograferen bij weinig licht is nu eenmaal de achilleshiel van smartphones vanwege de zeer kleine sensoren.

De iPhone X presteert in ieder geval het beste op kleurgebied. Kleuren zien er natuurgetrouw maar daardoor ook wat koeltjes uit. Wat betreft scherpte, ruis en detaillering verliest de iPhone het al snel van de twee andere telefoons. Vooral bij weinig licht worden donkere gebieden smoezelig en zijn er artefacten, sterk vervaagde vlakken en restjes ruis te zien. In het donker ziet het toestel amper nog iets. Dit toestel is vooral een goede keuze als kleurechtheid belangrijk is of als het je te doen is om de laagdrempelige camera-app.

De Samsung Galaxy S9+ maakt de foto's veel te warm en ze zijn vaak wat aan de vlakke kant. Ruisreductie zorgt vooral bij weinig licht voor uitgesmeerde vlakken en soms ontstaan ook overdag vreemde patronen op plekken met fijne details. De telefoon presteert wel opmerkelijk goed bij zeer weinig licht. Je kunt nog fotograferen waar een iPhone X amper nog iets ziet. Deze smartphone biedt over het geheel gezien de beste en meest constante beeldkwaliteit. Zolang je met de te warme kleuren kunt leven - of dit achteraf corrigeert door in raw te werken.

Ook de Huawei P20 Pro houdt van oververzadigde kleuren, vooral als AI aanstaat. Foto's kunnen overdag zeer detailrijk zijn, maar zijn dat soms ineens niet. Ook deze telefoon doet het erg goed bij weinig licht. De ruisreductie is net wat minder agressief, objecten steken goed af en behouden hun diepte. Tegelijkertijd is de meeste ruis verdwenen en zien vlakken er schoon uit. Schakel je AI in, dan kan een overdreven plastic-look ontstaan. De speciale fotostanden zijn leuk om mee te experimenteren en vooral de nieuwe nachtstand is een welkome aanvulling. Ondanks de wisselende resultaten is dit een vanuit fotografieoogpunt interessante telefoon; een goed alternatief voor de winnaar Samsung Galaxy S9+.

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn