Upload jouw foto's
Review: Sigma 70mm 1:2.8 DG Macro Art - Aanwinst voor macrofotograaf

29 augustus 2018, 11:15

De laatste jaren komt Sigma om de haverklap met nieuwe objectieven in een van de drie categorieën 'Sport', 'Contemporary' en 'Art'. In de Art-lijn is de nieuwe 70mm 1:2.8 DG Macro Art een lichtsterke macrolens met een veelzijdige brandpuntsafstand.

Sigma had al een 70 mm F 2,8 macrolens in het programma, die wordt vervangen door deze nieuwe Art-macro. Het Art-predicaat wijst erop dat deze lens de hoogste kwaliteit biedt die je bij Sigma kunt vinden. Het objectief bestaat uit 13 elementen in 10 groepen en heeft een meebewegend floating-focusmechanisme in twee delen dat beeldfouten zoveel mogelijk buiten de deur moet houden. Verder zijn er negen afgeronde diafragmalamellen die zorgen voor een zachte en vloeiende onscherpte. Sigma bouwt deze macrolens voor Sigma, Canon en Sony E-vatting.

Kenners van de Sigma Art-serie weten dat de lenzen uit deze serie meestal een flink formaat en dito gewicht hebben. Deze 70 mm verrast met een behoorlijk compacte bouw. Diameter, lengte en gewicht zijn allemaal bescheiden. Daarom is het geen straf om lang met de lens te fotograferen. Bij het scherpstellen verandert de lengte. Dat is geen probleem, want de zonnekap zorgt ervoor dat er nooit een lenselement naar buiten steekt en ergens tegenaan kan stoten.

Verder zijn het ontwerp, het materiaalgebruik en de bouwkwaliteit typisch 'Art'. De lens ziet er goed uit, en je voelt dat dit een echt kwaliteitsproduct is. Aan de buitenzijde vind je knoppen voor het schakelen tussen handmatige en automatische scherpstelling en voor de scherpstelbegrenzing ('limiter').

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit ligt op een erg hoog niveau. De scherpte is fenomenaal en ragfijn. Door de accurate autofocus en de scherpstelring met lange slag kun je erg precies scherpstellen. Ook bij gebruik van de autofocus heb je altijd de mogelijkheid om de scherpstelling met de hand aan te passen. De autofocus werkt dus erg goed, maar is niet de snelste in zijn soort.
Het is geen verrassing dat de scherpte van de lens erg hoog is, want veel andere Art-lenzen hebben dezelfde kwaliteit. Maar bij een macrolens valt dit extra op en is het wellicht ook extra belangrijk. Ook de onscherpteweergave is van belang bij een macrolens, omdat grote delen van je beeld onscherp zijn. Ook dat heeft Sigma prima voor elkaar. Bij F 2,8 loopt de scherpte natuurlijk wel erg snel weg, maar op een zachte en vloeiende manier.

Sigma 70mm 1:2.8 DG Macro Art - Conclusie

Ondanks de bijzonder goede beeldkwaliteit is de prijs vriendelijk. Daarnaast zorgen de bouwkwaliteit, de compacte maten en de accurate autofocus ervoor dat de macrofotograaf er met de introductie van deze nieuwe Sigma Art-lens een waardevolle nieuwe optie bij heeft.

Plus- en minpunten
uitmuntende beeldkwaliteit
betaalbaar
geen beeldstabilisatie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelSigma 70mm 1:2.8 DG Macro Art
  Prijs€ 549,-
  LeverancierSigma Benelux, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand70 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie13 elementen in 10 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSigma, Canon, Nikon, Sony
  Gewicht/ Afmetingen objectief515 gram/70,8x105,8 mm

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
john-boutsen op 30 september 2018 om 12:02

Is deze lens nu wel of niet leverbaar met Nikonvatting? Bij de specificaties staat van wel, in het artikel is Nikon niet vermeld !!!
John