Upload jouw foto's
Review: Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD - Goede en betaalbare telezoom

29 augustus 2018, 11:26

Wie een mooi telebereik zoekt, kan niet om een 70-200 mm heen. Veel fabrikanten hebben een dergelijk objectief in het assortiment, van betaalbaar tot peperduur. Door z'n iets lagere lichtsterkte houdt deze Tamron de prijs aantrekkelijk.

Die prijsverschillen zijn namelijk grotendeels het gevolg van verschillen in lichtsterkte. Zo is een 70-200 mm F 2,8 altijd kostbaarder dan eenzelfde zoomlens met een grootste diafragmaopening van bijvoorbeeld F 4. Lenzenbouwer Tamron had al een mooie 70-200 mm F 2,8 in het assortiment. Sinds kort is er ook een versie met lichtsterkte F 4. Deze lens is, ondanks het minieme verschil in bereik, een antwoord op vergelijkbare 70-200 mm objectieven van bijvoorbeeld Nikon en Canon. Het recept: de kwaliteit en het gebruiksgemak van de 70-200 mm F 2,8, maar dan een stopje minder lichtsterk.

De lens is uitgevoerd in mooie materialen, zoals we van Tamron de laatste jaren gewend zijn. Het formaat en het gewicht zijn allebei bescheiden, waardoor de lens ondanks het bereik toch redelijk handzaam is. De constructie kent geen bewegende delen: het zoomen gebeurt dus volledig inwendig. Dat is fijn als je bijvoorbeeld met je frontlens vlak bij een obstakel staat of een filter wilt gebruiken. Optioneel is een statiefgondel verkrijgbaar.

Fijne metgezel

In de praktijk is deze telezoom een fijne metgezel. Hij is niet te groot of te zwaar, en de knoppen op de lens, voor het schakelen tussen handmatige en automatische scherpstelling en het aan- en uitzetten van de beeldstabilisatie, doen wat ze moeten doen. Scherpstellen gaat snel en probleemloos, en als de lens nét niet het gewenste onderwerp pakt, heb je altijd de mogelijkheid om de scherpstelling handmatig aan te passen. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor vier stops extra speelruimte, en dat is in de praktijk goed te merken. Uit de hand schieten met normaal gezien te lange sluitertijden levert alsnog een scherp plaatje op, bijvoorbeeld in de schemering of in donkere interieurs.
De optische prestaties zijn goed te noemen. De scherpte is prima, zeker bij diafragma's van F 5,6 tot F 9. Ook in de uiterste telestand van 210 mm is de scherpte ruim voldoende. Bij die brandpuntsafstand is het ook mogelijk om je onderwerp van de achter- en voorgrond te isoleren, wat een fraai en professioneel beeld geeft.

Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD - Conclusie

Een groot pluspunt van deze nieuwe Tamron is de prijs. Die ligt onder die van alle concurrenten, ondanks de gelijkwaardige kwaliteit. De bouwkwaliteit ligt op een hoog niveau en optisch valt niet veel op deze lens aan te merken. Kortom: een aantrekkelijke nieuwe optie voor fotografen die op zoek zijn naar een goede en betaalbare telezoom.

Plus- en minpunten
goede kwaliteit
betaalbaar
niet bijzonder sterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelTamron 70-210mm f/4 Di VC USD
  Prijs€ 799,-
  LeverancierTranscontinenta, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand70-210 mm
  LichtsterkteF 4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie20 elementen in 14 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief860/850 gram (Canon/Nikon)/76x176,5 mm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn