Upload jouw foto's
Review: Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2

25 december 2018, 10:28

De SP 15-30 mm is al jaren een aantrekkelijke lens voor fotografen die een lichtsterke, kwalitatief hoogwaardige groothoekzoom zoeken voor hun fullframe Nikon of Canon. Tamron heeft nog eens kritisch naar deze lens gekeken en brengt nu een G2-versie uit. Hoe bevalt deze tweede generatie?Laten we eerst naar het ontwerp en de uitvoering kijken. Het moet gezegd: de bouwkwaliteit is buitengewoon goed en de update van het design geeft de lens een modern, duidelijk en minimalistisch uiterlijk, zoals we dat van de nieuwste Tamron-lenzen gewend zijn. Het objectief is aan de grote en zware kant, maar dat is geen wonder als je bedenkt dat het ontwerpen van een lichtsterke (ultra)groothoek een uitdaging is. De interne optische constructie is dan ook best ingewikkeld. Daarbij is gebruikgemaakt van enkele bijzondere glaselementen, zoals meerdere lage-dispersie-elementen en een speciaal XGM-element, wat voor 'eXpanded Glass Molded Aspherical' staat. Dit alles om vertekening en beeldfouten zoveel mogelijk terug te dringen. Een 15-30 mm is dan ook typisch een lens waarbij deze verregaande technische innovatie een duidelijk merkbare rol kan spelen. Een groothoek laat immers veel zien van de (verre) hoeken in je beeld. Niet zelden zijn dat luchten of boomranden met veel detail. Typisch situaties waarin veel (lichtsterke) groothoeken door de mand vallen doordat ze vreemde lensfouten tonen aan de randen van je beeld.Stevig stuk gereedschap

In de praktijk voelt de SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 aan als een zeer stevig stuk gereedschap. Het bereik geeft je voldoende vrijheid om twee verschillende vormen van fotografie te beoefenen, want op 15 mm maak je totaal andere beelden dan met de minder extreme 30mm-stand. Opvallend is dat de lens op dat vlak totaal niet aanvoelt als een compromis. De optische prestaties zijn op beide uiterste zoomstanden uitstekend. De gemaakte beelden zijn erg scherp, krachtig van tekening en zo goed als vrij van chromatische aberraties.Belangrijk is ook de aanwezigheid van ingebouwde beeldstabilisatie. Dat lijkt misschien een overbodige luxe bij dergelijke brandpuntsafstanden, maar schijn bedriegt. In de schemering of bij een sfeervolle reportage binnenshuis ben je maar wat blij met de ingebouwde VR.

Conclusie

De Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2 is een waardig nieuw lid van de lichtsterke G2-familie. De oorspronkelijke lens was al goed, maar deze G2 is nét weer een stukje beter. Optisch is vooruitgang geboekt door gebruik van een nieuwe coating, waardoor beeldfouten nog sterker worden teruggedrongen. Daarnaast stelt de lens sneller scherp en maakt de designupdate hem visueel helemaal '2018'. Deze van beeldstabilisatie voorziene groothoekzoom blijft daardoor onverminderd een belangrijk, goed én betaalbaar alternatief voor de concurrerende lenzen van Nikon en Canon.

Plus- en minpunten
Uitstekende beeldkwaliteit
Bouwkwaliteit op hoog niveau
Gewicht en omvang

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelTamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD G2
  Prijs€ 1.399,-
  LeverancierTranscontinenta, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand15-30 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie18 elementen in 13 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenCanon EF, Nikon F
  Gewicht/ Afmetingen objectief1110/1100 gram (Canon/Nikon)/98,4x145 mm

Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
marinus op 25 februari 2019 om 12:27

"...en maakt de designupdate hem visueel helemaal '2018'."
En ik maar denken dat we in 2019 leven...