Upload jouw foto's
Panasonic Lumix S1R - Fullframe camera

13 mei 2019, 15:21

Panasonic verbaasde iedereen met de introductie van een serie spiegelloze fullframe-camera's: de S1-serie. Die serie bestaat vooralsnog uit twee modellen: de eerder geteste S1 en de S1R, die met z'n hogere sensorresolutie is bedoeld voor de veeleisende professional. Hieronder onze bevindingen.

Panasonic heeft bij de introductie van de S1-serie voor dezelfde tactiek als Sony en Nikon gekozen. Er komen verschillende camera's op de markt, bedoeld voor verschillende doelgroepen. De Panasonic Lumix S1 is een veelzijdig model voor de fotograaf die ook graag filmt. De duurdere S1R is bedoeld voor fotografen die een hogere resolutie en de bijbehorende detaillering nodig hebben. Beide camera's maken gebruik van de L-vatting, ontleend aan de Leica SL. Leica, Sigma en Panasonic werken samen om deze L-vatting tot een aantrekkelijk en volwaardig platform te maken.

Voor de eeuwigheid

De S1R levert 47,3 megapixel en is daarmee een directe concurrent van de Nikon Z 7 en de Sony A7R III. De S1 (met 24,2 megapixel) en de S1R verschillen qua uiterlijk niet veel. Beide camera's zijn relatief groot en zwaar, zeker als je ze vergelijkt met de eerdergenoemde Sony A7-serie. Het resultaat is dat deze S1R aanvoelt als een erg serieus stuk techniek. De bouwkwaliteit ligt op een zeer hoog niveau: de camera lijkt gemaakt voor de eeuwigheid. Grip en ergonomie zijn erg goed, al zit de aan-uitknop op een ietwat vreemde plek. Geen groot probleem, maar Panasonic heeft dit bij andere camera's (bijvoorbeeld de Lumix G9) beter voor elkaar.


Net als bij de S1 vertrouwt Panasonic op de eigen Depth From Defocus-techniek (DFD) voor de scherpstelling. Afhankelijk van de situatie heeft de S1R soms moeite met het 'schakelen' tussen scherpstelling op de voor- en achtergrond. Buiten dat is het een fijn en snel systeem, waarmee je in de meeste gevallen prima kunt scherpstellen. De grote en heldere elektronische zoeker is, evenals bij de S1, enorm fijn in het gebruik.


De beeldkwaliteit van de S1R ligt op een erg hoog niveau. De gemaakte beelden zijn scherp en hebben een groot (micro)contrast. Details, texturen en (kleur)overgangen worden uitstekend weergegeven. De camera heeft bovendien een groot dynamisch bereik, zodat het vastleggen van (grote) contrast- en toonverschillen geen enkel probleem is. Uiteraard zorgt de hoge resolutie voor enorme bestanden, waarbij nabewerking in detail of 'croppen' uitstekend mogelijk is.

Conclusie

Panasonic zet met de S1 en S1R een erg interessant systeem op de markt. Het aantal beschikbare lenzen zal in de toekomst nog sterk groeien. De S1R is geschikt voor de kritische fotograaf die veel waarde hecht aan details, resolutie en de ultieme scherpte. In dat geval is de meerprijs ten opzichte van de S1 gerechtvaardigd. Ben je een allroundfotograaf die ook graag filmt? Dan is de S1 ook een uitstekende keuze.Plus- en minpunten
Uitstekende beeldkwaliteit
Erg fijn in gebruik
Groot en zwaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,6

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix S1R
  Prijs€ 3.699,- (body)
  LeverancierPanasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
  Sensorcmos-sensor, 47,3 megapixel, fullframe
  Resolutie8368x5584
  Videoresolutie3840x2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 (uitbreidbaar)
  Burstrate9 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugengeen, SD en XQD
  Soort lenzenL-vatting
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  ScherpstellenDFD (Depth From Defocus), handmatig
  Zoekerlive view finder, oled, 5.760.000 pixels
  LCD-monitor8 cm, verstelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body1020 gram/148,9x110x96,7 mm

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
luciham20 op 30 augustus 2019 om 03:49

Great article, I unfortunately had some problems printing this article out, The print formatting looks a little screwed over, something you might want to look into. random synonym