Upload jouw foto's
Review: HD Pentax-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW © IDG NL

6 november 2019, 16:02

Pentax blijft zijn trouwe gebruikers boeien met interessante nieuwe objectieven. Deze 11-18 mm F 2,8 is bedoeld voor de aps-c-modellen van Pentax. Het sterretje in de naam staat voor topkwaliteit. Hoe goed is deze nieuwe ster aan het firmament?

Tussen al het spiegelloze geweld van de laatste jaren zou je bijna vergeten dat er ook nog fabrikanten zijn die vol blijven inzetten op de aloude spiegelreflexcamera. Pentax is zo'n fabrikant, en hoewel sommige fotografen dat merk niet direct op de radar hebben staan, weten trouwe Pentax-gebruikers precies wat ze aan de camera's en objectieven van het merk hebben.


Zo hebben ze een tijdje met smart uitgekeken naar het objectief in deze test: de HD Pentax-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW. Een hele mondvol, maar in feite een lichtsterke groothoekzoom gemaakt voor de aps-c-modellen van Pentax. Het betreft een objectief uit de 'star'-serie, waardoor meteen duidelijk is dat Pentax zich met dit objectief richt op optimale kwaliteit.Het is te prijzen dat een fabrikant ook voor camera's met een aps-c-sensor inzet op kwaliteit. Vaak zie je immers dat de fraaiste objectieven enkel voor kostbare fullframe-camera's beschikbaar zijn. Pentax weet dat er ook fotografen zijn die bewust niet kiezen voor het grotere fullframe-sensorformaat, maar tegelijkertijd wél op zoek zijn naar optimale optische kwaliteit. Voor hen is er nu dus deze lichtsterke groothoekzoom.

Gebouwd als een tank

Pentax heeft zoals altijd ook gezorgd voor een optimale bouwkwaliteit: het objectief is werkelijk gebouwd als een tank. De materialen zijn goed en duurzaam en alles is met precisie in elkaar gezet, waardoor dit objectief veel vertrouwen geeft. Het is geen klein en licht objectief, maar voor een lichtsterke ultragroothoek is het opmerkelijk compact, zeker qua doorsnee. Scherpstelling en zoomen gebeuren beide intern, waardoor er aan de buitenzijde tijdens het fotograferen niets verandert.
Optisch is deze Pentax ook uitstekend in orde. Net als bij de bouw heeft Pentax ook bij de optische constructie optimale kwaliteit als basis genomen. Ondanks het gegeven dat deze groothoekzoom bedoeld is voor gebruik op de aps-c-camera's van het merk is dit een topobjectief. De beelden zijn prachtig van scherpte, detail en tekening. Het lijkt ons een prima objectief voor landschappen en architectuurfotografie. De aanwezige vertekening is ook niet storend en inherent aan de weidse beeldhoek. Andere beeldfouten worden prima onderdrukt.

Conclusie

Pentax weet dat er ook fotografen zijn die een aps-c-camera gebruiken en tegelijkertijd op zoek zijn naar optimale kwaliteit. In dit opzicht is het niet de enige fabrikant, maar deze instelling vormt bepaald niet altijd het uitgangspunt bij het ontwikkelen van een portfolio aan objectieven. Deze 11-18mm-zoom is dus een topobjectief met een fijne optische kwaliteit, een bruikbaar bereik en een fijne lichtsterkte. Pentax-fotografen worden op hun wenken bediend!

Plus- en minpunten
Fijn groothoekbereik
Gebouwd als een tank
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,6

Specificaties

  ModelHD Pentax-DA* 11-18mm F2.8 ED DC AW
  Prijs€ 1.399,-
  LeverancierRicoh Imaging, www.ricoh-imaging.nl
  Brandspuntafstand11-18 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie16 elementen in 11 groepen
  Optische beeldstabilisatienee (in camerabody)
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenPentax K
  Gewicht/ Afmetingen objectief704 gram/90x100 mm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn