Upload jouw foto's
Review: Sony FE 20mm F1.8 G © IDG NL

29 januari 2020, 12:36

Sony breidt het E-mount assortiment uit met een lichtsterke groothoek. Deze 20 mm F 1,8 is een G-objectief, en dat belooft goede optische prestaties. We hebben deze nieuwste aanwinst alvast voor jullie getest.

De Sony FE 20mm F1.8 G is de meest groothoekige vaste brandpunt die voor de E-vatting beschikbaar is. Een lichtsterkte van F 1,8 belooft goede prestaties bij weinig licht en een mooie kleine scherptediepte. Sony zegt dat onderzoek onder fotografen uitwees dat die graag een lichtsterke en kwalitatief goede groothoek toegevoegd wilden hebben aan het Sony-assortiment. Deze nieuweling is natuurlijk een ideaal objectief voor het fotograferen van landschappen overdag en 's avonds.

Opvallend compact

Voor een kwaliteits-'prime' is deze groothoeklens opvallend compact. Hij is niet zwaar en grofweg even groot als een kitobjectief. Desalniettemin levert het objectief grootse optische prestaties. De optische constructie bestaat onder meer uit twee AA-lenselementen ('advanced aspherical') en drie elementen met ED-glas om chromatische aberraties tegen te gaan. Het objectief heeft een diafragmaring waarmee je snel en intuïtief het diafragma kunt veranderen. Je kunt het diafragma zelfs traploos verstellen, wat bij filmen een groot pluspunt is.

De Sony FE 20mm F1.8 G is een ideaal objectief om fraaie groothoekfoto's mee te maken waarbij een onderwerp in de voorgrond meegenomen wordt voor extra diepte. Gelukkig kun je ook lekker dichtbij scherpstellen: vanaf 19 centimeter. Daarnaast kun je er natuurlijk ook prima weidse 'klassieke' landschapsfoto's mee maken die van voor tot achter scherp zijn. Ook is het uitstekend geschikt voor interieur- of avondfoto's, door de lichtsterkte en het feit dat de groothoekvertekening mooi beperkt is.
In de praktijk is dit een erg fijn objectief, juist door de combinatie van compacte maten en optische kwaliteit. Scherp is het objectief zeker, zelfs al vanaf het grootste diafragma, waardoor je het desgewenst de hele dag door met F 1,8 zou kunnen gebruiken. Door diafragmeren winnen de hoeken nog iets aan scherpte, maar dat is nauwelijks waarneembaar en zeker geen reden om deze 20mm-groothoek niet op volle opening te gebruiken. De tekening is fraai en karaktervol, waardoor je al snel krachtige foto's maakt. Scherpstellen gaat vlug en geruisloos: de twee lineaire scherpstelmotoren deden hun werk goed tijdens onze test. De autofocus vindt snel het punt dat je als fotograaf op het oog hebt.

Conclusie

De FE 20mm F1.8 G is een waardevolle uitbreiding van het inmiddels grote assortiment E-vatting-objectieven van Sony zelf. De optische kwaliteit staat buiten kijf en ook de bouwkwaliteit is zoals we die van Sony kennen: goed. Tel daar de bescheiden maten bij op en je hebt een fijne groothoek voor Sony-fotografen die compactheid wensen maar niet willen inleveren op kwaliteit.

Plus- en minpunten
Erg scherp bij F1,8
Compact en licht
Geen G-Master objectief

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelSony FE 20mm F1.8 G
  Prijs€ 1.100,-
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  Brandspuntafstand20 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie14 elementen in 12 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSony E
  Gewicht/ Afmetingen objectief373 gram/84,7x73,5 mm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn