Upload jouw foto's
Review: Canon EOS-1D X Mark III

4 april 2020, 10:58

De EOS-1D X is het dslr-vlaggenschip van Canon. Snel, robuust en klaar voor het échte werk. Menig professioneel sportfotograaf staat met een EOS-1D langs de lijn. Onlangs arriveerde een update van de Mark II, die uiteraard Mark III heet. Wat is er verbeterd en is dat de investering waard?

De Mark II was al zo ongelooflijk goed dat er eigenlijk weinig te verbeteren viel. Maar in dit segment is het logisch dat Canon goed naar de gebruikers luistert. En die hadden, hoewel ze erg tevreden waren, toch nog wat wensen. Zo is de connectiviteit nóg verder verbeterd en kun je nóg beter vertrouwen op de gezichts- en oogdetectie.

Autofocussysteem

Een camera als de EOS-1D X Mark III wordt veel gebruikt voor bewegende onderwerpen zoals sporters. De prestaties van het autofocus- en het tracking-systeem zijn dan ook van essentieel belang. Deze zijn nog verder verfijnd, mede door de introductie van een nieuwe en veel betere AF-sensor. Wat merk je hiervan in de praktijk?Het is vanzelfsprekend ontzettend ingewikkeld voor een camera om het onderwerp goed scherp te houden als dit beweegt en zich bijvoorbeeld opeens achter een ander object bevindt. De EOS-1D X Mark III houdt zich echter voorbeeldig. Met de juiste instellingen (dat zijn er overigens nogal wat) is het kinderspel om een snel bewegende sporter, auto of ander (onvoorspelbaar) bewegend onderwerp scherp in beeld te krijgen én te houden. Ook kan de camera via algoritmes bepaalde sporten herkennen. Bij live-view werken scherpstelling en tracking optimaal, dankzij de uit andere Canon-producten bekende Dual Pixel CMOS AF.

Een andere prettige verbetering is de AF-On-knop, die een soort touchpad is geworden. Daarmee selecteer je razendsnel en simpel een ander scherpstelpunt, waarvan er nu 191 zijn. Je merkt aan alles dat deze camera bedoeld is voor mensen die dát ene moment niet mogen missen. Daarom is deze Canon extreem verregaand te personaliseren. Zo ongeveer elke instelling kun je veranderen en naar eigen smaak en eisen aanpassen. Een camera als een maatpak.

De resolutie is met 20,1 megapixel bescheiden. Dat is echter genoeg, zeker voor de doelgroep van deze top(sport)camera. De beeldkwaliteit en het dynamisch bereik waren al niet slecht, maar zijn opnieuw duidelijk verbeterd. Snel is de camera uiteraard nog steeds: 16 beelden per seconde via de optische zoeker en 20 bij live-view. De indrukwekkende buffer kan maar liefst 1000 beelden aan. In de praktijk betekent dat gewoon dat je nooit hoeft te wachten.

Conclusie

De Canon EOS-1D X Mark III is, net als zijn voorgangers, een uiterst indrukwekkende camera. De verbeteringen zijn duidelijk aanwezig en van groot belang voor fotografen die voor hun dagelijkse brood afhankelijk zijn van apparatuur die precies doet wat je van een topcamera verwacht. Dat doet deze Canon méér dan overtuigend.

Plus- en minpunten
Klaar voor professioneel werk
Razendsnel
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelCanon EOS-1D X Mark III
  Prijs€ 7.419,- (body)
  LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
  Sensorcmos-sensor, 20,1 megapixel, fullframe
  Resolutie5472x3648
  Videoresolutie5496x2904
  Lichtgevoeligheidiso 100-102.400 (uitbreidbaar)
  Burstrate16/20 (live-view) bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugenCFexpress (2x)
  Soort lenzenCanon EF
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie, Dual Pixel CMOS AF (live-view), handmatig
  Zoekeroptisch, pentaprisma
  LCD-monitor8 cm, tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body1440 gram/158x167,6x82,6 mm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn