Upload jouw foto's
Review: Tokina atx-m 85mm F1.8 FE

7 juli 2020, 10:57

Als je een Sony-body met een fullframe-sensor gebruikt, heb je een aardig aantal opties als je een lichtsterke 85mm-tele zoekt. Sinds kort heeft Tokina een extra variant aan die lijst met opties toegevoegd. We hebben die voor jullie getest.

Een 85 mm F 1,8 geeft je de mogelijkheid om je onderwerp te isoleren van de achter- en voorgrond. Ook is een dergelijke combinatie van brandpuntsafstand en maximale diafragmaopening ideaal voor fraaie portretten. Het is dus niet gek dat zo'n lichtsterke 85mm-portrettele een populair objectief is. Je kunt voor een versie van de camerafabrikant kiezen, maar ook voor een variant van een onafhankelijke objectievenleverancier. Tokina heeft een fiks assortiment objectieven voor allerlei verschillende camerasystemen. Deze atx-m 85mm F1.8 FE is de eerste uit een nieuwe reeks objectieven, speciaal gemaakt voor Sony-fullframe-camera's als de A7- en A9-serie.

Minimalistisch ontwerp

Het eerste wat opvalt, is dat het met de kwaliteit wel snor zit. Het objectief voelt erg stevig aan en is gemaakt van materialen die waarschijnlijk lang zullen meegaan. Het objectief is niet zwaar, maar ook niet licht. Het ontwerp kun je omschrijven als minimalistisch, en past zonder problemen bij je Sony-camera. Zoals vaker bij objectieven voor Sony-camera's zijn er geen knoppen, schakelaars of andere zaken aanwezig. Het enige bewegende deel is de forse scherpstelring. Die draait overigens ietwat zwaar. Of dat een voor- of een nadeel is, is een kwestie van voorkeur. De autofocus is accuraat, maar moet soms wel even zoeken.

De grote diafragmaopening zorgt ervoor dat je mooi met scherpte en onscherpte kunt spelen, en de brandpuntsafstand van 85 mm maakt dat je altijd een prettige afstand tot je onderwerp hebt. Die twee elementen versterken elkaar, waardoor je beeldelementen prachtig van elkaar kunt isoleren.Natuurlijk is daarbij van belang dat de onscherpteweergave kwalitatief aan de maat is, want een groot deel van het beeld is vaak onscherp. Daar ligt het sterke punt van deze Tokina. Die onscherpte (of bokeh, zo je wilt) is erg fraai: zacht, maar toch met een fijn contrast. De overgangen tussen scherp en onscherp zijn daarnaast mooi vloeiend.

De algemene beeldscherpte van de Tokina is, zeker in het centrum van het beeld, van hoog niveau. Verder naar de hoeken toe begint de scherpte wat weg te lopen. Dat maakt gezien het gebruiksdoel weinig uit. Je onderwerp staat eigenlijk nooit helemaal in de hoeken van het beeld. Verder is de tekening mooi contrastrijk.


Conclusie

Deze Tokina is een objectief waarmee je vrijwel moeiteloos prachtige beelden maakt. In combinatie met de fijne bouwkwaliteit en de aantrekkelijke prijs is dit een objectief waar je zeker naar zou moeten kijken als je op zoek bent naar een lichtsterke 85mm-tele voor je Sony-camera.

Bekijk voorbeeldfoto's op www.zoom.nl

Plus- en minpunten
Solide en goed gebouwd
Fraaie bokeh
Autofocus zoekt soms

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelTokina atx-m 85mm F1.8 FE
  Prijs€ 549,-
  LeverancierTSE Imaging, www.tseportal.nl
  Brandspuntafstand85 mm
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie10 elementen in 7 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSony E
  Gewicht/ Afmetingen objectief645 gram/93,2x80 mm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn