Upload jouw foto's
Review: Canon RF 600mm en 800mm F11 IS STM © IDG NL

31 oktober 2020, 10:07

Kwalitatief hoogwaardige teleobjectieven zijn meestal ontzettend groot, zwaar en duur. Canon gooit het met deze tweeling met RF-vatting over een andere boeg. Voor wie zijn deze twee 'teletoeters' bedoeld en hoe presteren ze?

Canon denkt verfrissend 'out of the box' met deze twee nieuwe RF-objectieven voor de spiegelloze fullframe-camera's van het R-systeem. Het betreft een 'twee-eiige tweeling' met verschillende brandpuntsafstanden; verder zijn de objectieven hetzelfde.

Normaal gesproken is een supertele heel erg groot, heel erg zwaar en vooral ook heel erg kostbaar. Met dit duo wil Canon de voordelen van een extreem telebereik ook voor minder kapitaalkrachtige liefhebbers bereikbaar maken. Ook de afmetingen en het gewicht van deze objectieven zijn flink afgenomen, waardoor je ze gemakkelijker meeneemt tijdens een wandeling of vakantie.

Vast diafragma

Hoe heeft Canon dit voor elkaar gekregen? Het antwoord ligt met name op het gebied van het diafragma. Deze twee objectieven hebben een 'vast' diafragma van F 11. Die keuze betekent dat de interne constructie een heel stuk eenvoudiger en minder kostbaar hoeft te zijn dan bij lichtsterker glas het geval zou zijn. Tegelijkertijd betekent het dat ze niet veel licht vangen, en dat je dus behoorlijk veel licht nodig hebt om goede beelden te maken. Kortom: hoge iso-waarden of lange sluitertijden. Afhankelijk van je camera kun je kiezen welke oplossing het beste past. De R-camera's van Canon leveren prima ruisprestaties, dus die optie is aantrekkelijk.
Voor een optimale beeldkwaliteit is het natuurlijk raadzaam om een statief te gebruiken. Deze lange teles zijn daarom niet per se enorm veelzijdige objectieven waarmee je zonder problemen uit de hand kunt fotograferen onder uitdagende omstandigheden. Wel hebben ze beeldstabilisatie aan boord, dus dat heft het 'lichtsterkteprobleem' al deels op.Denk overigens niet dat een klein diafragma als F 11 ervoor zorgt dat alles scherp in beeld komt. Ook met F 11 kun je verre onderwerpen prachtig isoleren van de achtergrond, mede dankzij de fikse brandpuntsafstand. Dat betekent dat je fantastische beelden kunt maken, die qua karakter en focus op je onderwerp weinig onderdoen voor de opnamen die je met veel duurdere teleobjectieven maakt. Ook de optische kwaliteit is verrassend goed. De beelden die je ermee maakt, zijn scherp en contrastrijk, wat bij 'budgetteles' weleens anders is.

Conclusie

Als je weet hoe je met de kleine diafragmaopening moet omgaan, zijn deze opmerkelijke RF 600mm- en 800mm-superteles een erg interessant aanbod. Voor een fractie van het bedrag dat je normaal gesproken betaalt voor een teleobjectief van hoge kwaliteit, haal je met een van beide objectieven (of allebei) een heleboel potentieel in je fototas.

Plus- en minpunten
Veel tele voor een betaalbare prijs
Optisch prima in orde
Kleine diafragma-opening vergt kennis en kunde

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelCanon RF 600mm F11 IS STM / RF 800mm F11 IS STM
  Prijs€ 799,- / € 1.069,-
  LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
  Brandspuntafstand600 mm / 800 mm
  LichtsterkteF 11
  Aantal diafragmalamellenn.v.t.
  Objectiefconstructie10 elementen in 7 groepen / 11 elementen in 8 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Filtermaatfullframe
  BeschikbarevattingenCanon RF
  Gewicht/ Afmetingen objectief930 gram/269,5x93 mm / 1260 gram/351,8x101,6 mm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn