Upload jouw foto's
Review: Nikon Z 5 © IDG NL

4 november 2020, 10:39

Na de Z 50 met aps-c-sensor breidt Nikon het Z-assortiment opnieuw naar beneden uit. De Z 5 is het instapmodel met fullframe-sensor en zit daarmee onder de nieuwe Z 6 II en Z 7 II. Wat zijn de verschillen en hoe presteert deze fullframe-instapper?

De nieuwe Z 5 is een erg interessante camera. Hij lijkt in veel opzichten sterk op de duurdere Z 6 (II). De Z 5 heeft eveneens een fullframe-sensor met 24 megapixels aan boord. Maar let op: het is níét dezelfde sensor. Bij de Z 5 is het namelijk geen BSI-variant (Back Side Illuminated). Verder zijn de fysieke afmetingen ook ietsje anders.

Om verder in te zoomen op de verschillen: op videogebied presteert de Z 5 duidelijk minder. Ook moet hij het handige schermpje bovenop missen waarop je snel een aantal belangrijke instellingen kunt zien. Overigens zijn de afmetingen van de drie camera's ongeveer hetzelfde, evenals het ontwerp en de ergonomie. Het grootste verschil betreft de plaats van het programmawiel bovenop. Dat zit bij de Z 5 waar bij de Z 6/7 II het infoschermpje zit. Uiteraard maakt ook de Z 5 gebruik van de Z-vatting en kun je dus alle Z-objectieven gebruiken. Via de FTZ-adapter passen ook je Nikon F-objectieven.

Interessant

Interessant is de keuze voor een dubbel kaartslot. De oorspronkelijke Z 6 en Z 7 hadden slechts één kaartslot voor kostbare XQD-kaarten. Bij de Z 5 vinden we 'gewoon' twee SD-kaartsleuven: praktisch en beter betaalbaar. Dat het er twee zijn, zal door fotografen met applaus worden begroet. Dat is in deze klasse zeker niet standaard en maakt deze camera geschikt voor 'kritische' opdrachten. Een groot pluspunt van de Z-serie is dat de camera's allemaal ontzettend fijn in de hand liggen. Deze Z 5 is geen uitzondering. De handgreep is lekker groot en alles zit op een fijne plek.

Qua beeldkwaliteit zit de Z 5 op hetzelfde niveau als de Z 6 II. Hij levert prachtige beelden af met een prima bruikbaar dynamisch bereik. De sensor is zoals gezegd net even anders, maar dat is in 99 procent van de gevallen niet merkbaar en geen argument om de Z 5 te laten staan. Wel is het duurdere model duidelijk beter op videogebied: de Z 5 filmt 4K met een flinke crop (1,7x). Daarnaast zijn er ook verschillen wat betreft de beschikbare framerates. Waarschijnlijk een bewuste keuze, en de aantrekkelijkere prijs moet ergens vandaan komen.

Conclusie

Al met al is deze Z 5 een erg interessante camera voor belangstellenden in het Nikon Z-systeem. De grip en de ergonomie zijn fantastisch en de beeldkwaliteit is top. Zeker als je minder interesse hebt in filmen is deze Z 5 een ijzersterke keuze voor een prima prijs.

Plus- en minpunten
Lijkt in veel opzichten op de Z 6 II en Z 7 II
Fijne grip en ergonomie
Minder snel en minder videomogelijkheden

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelNikon Z 5
  Prijs€ 1.499,- (body)
  LeverancierNikon Nederland, www.nikon.nl
  Sensorcmos-sensor, 24,3 megapixel, fullframe
  Resolutie6016x4016
  Videoresolutie3840x2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-51200 (uitbreidbaar)
  Burstrate4,5 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Soort lenzenNikon Z (F via adapter)
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
  Zoekerelektronisch, oled, 3.690.000 pixels
  LCD-monitor8 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body675 gram/134x100,5x69,5 mm

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn