Upload jouw foto's
Review: Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S © IDG NL

6 november 2020, 10:31

Nikon laat geen gras groeien over de uitbreiding van het Z-systeem. Nu is er ook een Z-versie van de gewilde 70-200mm f/2.8 VR: de Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S. Is deze van hetzelfde kaliber als de dslr-variant?

Het belangrijkste nieuws dat deze telezoom brengt, ligt niet op technisch of prestatievlak. Het voornaamste is dat Nikon met deze professionele zoom het Z-systeem ineens een stuk completer heeft gemaakt. Geen enkel (professioneel) systeem kan zonder een lichtsterke 70-200mm-zoom van topkwaliteit. Natuurlijk kon je de bekende dslr-variant van Nikon via een adapter ook op de Z-camera's gebruiken. Maar de komst van deze speciaal voor de Z-serie ontwikkelde gestabiliseerde zoom is groot nieuws voor fotografen die vol willen inzetten op dit nieuwe systeem.

Het zoombereik is veelzijdig, zodat je veel verschillende soorten fotografie kunt beoefenen. In combinatie met bijvoorbeeld de eerdere 24-70mm f/2.8 heb je een droompaar om mee op pad te gaan.

Prima aansluiting

Qua uiterlijk verschilt deze Z-versie behoorlijk van de dslr-variant. Natuurlijk is qua ontwerp een prima aansluiting gevonden op de verschillende Z-camera's, maar daarnaast zijn er nog wat bijzonderheden te vinden. Zo zit er een oledscherm boven op het objectief, waarin je snel een aantal belangrijke instellingen (bijvoorbeeld het diafragma en de gebruikte brandpuntsafstand) kunt zien. Dat is handig en werkt prettig in de praktijk. De bouwkwaliteit is uitstekend, maar dat mag natuurlijk ook wel voor de aanschafprijs.Met de optische kwaliteiten zit het wel snor. Net als de dslr-versie is deze Z-telezoom ontzettend goed in het isoleren van elementen in je beeld. Zonder veel moeite maak je daardoor de meest prachtige beelden, waarin het gekozen onderwerp altijd een hoofdrol speelt. Die eigenschap is overigens standaard bij veel objectieven met dit bereik en deze lichtsterkte, maar dat maakt het plezier dat je er in de praktijk van hebt niet minder. Scherpte en scherpteverloop, contrast en helderheid van de beelden liggen allemaal op een hoog niveau. Bovendien is de onscherpte eveneens prachtig - belangrijk bij een objectief als dit, waarbij een groot gedeelte van je beeld vaak uit onscherpte zal bestaan. De bokeh is ook erg prettig van karakter.

Scherpstellen gaat erg fijn, snel en geruisloos. Je kunt heel precies kiezen waarop je wilt scherpstellen en het objectief is zeer trefzeker. Wij gebruikten het op een Z 7, en dat is zonder twijfel een erg prettige combinatie.

Conclusie

De komst van deze 70-200mm f/2.8 VR S voor gebruik op Nikon Z-camera's is een stap waar veel fotografen op gewacht hebben. Het bestaan van dit objectief is voor een aantal van hen vermoedelijk een reden om volledig over te stappen op het Z-systeem. De kwaliteiten liggen op een hoog niveau en Nikon doet waarschijnlijk goede zaken met deze interessante toevoeging.

Plus- en minpunten
Uitmuntende optische kwaliteiten
Ergonomie goed doordacht
Prijzier dan DSLR-variant

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,5

Specificaties

  ModelNikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S
  Prijs€ 2.799,-
  LeverancierNikon Nederland, www.nikon.nl
  Brandspuntafstand70-200 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie21 elementen in 18 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenNikon Z
  Gewicht/ Afmetingen objectief1440 gram/220x89 mm

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Betones op 30 december 2020 om 17:59

Wezenloos, dat wordt in vietnam voor 30 euro gemaakt die rommel