Upload jouw foto's
Lightroom 5 beta © Adobe, Lighroom 5, Gradial Filter, software

16 april 2013, 10:58

De nieuwe versie van het bekende nabewerkingsprogramma Lightroom is bijna klaar. Tot die tijd stelt Adobe een gratis bèta-versie van Lightroom 5 beschikbaar.

In Lightroom 4 werden verschillende tabbladen toegevoegd zoals Kaart en Album. Geen grote verschuivingen wat dat betreft maar in Lightroom 5 zitten zeker een aantal interessante nieuwe features.

Vernieuwde 'healing brush'

In Adobe Lightroom 4 zat een healing brush maar die was vooral geschikt voor het weg werken van stofjes of kleine vlekjes. Voor het wegwerken van een tak of rimpels, stapte je al snel over naar de grotere broer van Adobe, Photoshop.
Deze brush heeft een flinke verbetering ondergaan. Je kunt nu ook in Adobe Lightroom 5 complete onderwerpen selecteren door middel van je muis. Het overstappen naar Photoshop is dus minder snel nodig.

In dit korte filmpje wordt uitgelegd hoe de nieuwe brush werkt

Lokale vignettering

Vignettering kon je ook in Adobe Lightroom 4 in verschillende stijlen aanbrengen. Het enige nadeel was dat dit alleen op de gehele foto kon en niet lokaal. Ook dat is in deze nieuwe versie van Adobe Lightroom 5 aangepast. Je kunt via Radial Filter een gedeelte van je foto selecteren en daar de focus op leggen. Waarom begrijpen wij nog niet helemaal maar je kunt de selectie zelfs omkeren en je geselecteerde gedeelte juist donkerder maken.
In dit voorbeeld zie je hoe de focus op een gedeelte van de foto (de cowboys) is gelegd

Upright

Scheve lijnen weer recht zetten? Lightroom 5 heeft er een handige tool aan toegevoegd; Upright. Deze flinke perspectiefcorrectie voer je simpel uit door een klik op deze optie. Je hebt vier manieren om je scheve lijnen weer recht te zetten. Daarnaast kun je ook handmatig tweaken zodat je het echt precies kunt doen.

In deze 8 minuten durende video wordt voorgedaan hoe de tool werkt en hoe het resultaat eruit komt te zien.

Nog meer

Naast deze grote veranderingen zit Lightroom 5 vol met kleine updates en directe tools. Adobe nodigt dan ook iedereen uit om deze vernieuwde versie gratis uit te proberen. Via deze link Adobe Lightroom 5 kun je de beta-versie downloaden. Hiervoor heb je een Adobe ID nodig, die kun je ook via deze link simpel aanmaken.

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
plonie op 11 juni 2013 om 20:49

Ben benieuwd heb hem dus gekocht en nu ff kijken wat er voor nieuws onder de horizon zit

edelzoom op 23 april 2013 om 16:56

Heel jammer det de versie's zo snel op elkaar volgen,
Dit is financieel niet meer bij te houden
Ik zit nog vast op LR 3

agklungel op 18 april 2013 om 07:17

leuk, maar nog steeds geen gezichtsherkenning?

EvdD op 16 april 2013 om 14:35

Mooie nieuwe features weer. Maar wat balen, nog altijd geen PDF ondersteuning. Gemiste kans.