Upload jouw foto's
Photosmith, je mobiele workflow

23 juli 2013, 13:00

De imagetanks, laptops & notebooks hebben bij veel fotografen plaats gemaakt voor een tablet. Eduard van Amstel legt uit hoe je via de app Photosmith al onderweg op je iPad kunt beginnen met uitzoeken en beoordelen van je foto's.

Met een tablet is het simpel om in het vliegtuig, de trein, het hotel of gewoon thuis op de bank je zojuist gemaakte foto's te bekijken. In veel gevallen wordt de tablet gebruikt als tijdelijke opslag of back-up tijdens een reis. Bij thuiskomst worden de bestanden overgezet naar de computer en heb je een berg aan foto's te verwerken. Maar zou het niet mooi zijn als je al een deel van je uitzoekwerk kan doen tijdens je reis? Alvast (RAW)foto's op je iPad laden, de eerste beoordelingen doen en vervolgens thuis op de computer verder gaan in Adobe Lightroom. Het programma Photosmith (momenteel alleen nog beschikbaar voor de iPad) maakt dit mogelijk. Lees verder om te zien hoe je zelf met deze app aan de slag kunt gaan!

Stap 1: Van camera naar iPad

Verbind je camera met de camera connection kit aan je iPad (in geval van een iPad4 is dit een Lightning naar USB kabel). Als je dit doet start de import wizard automatisch op. Je kunt ervoor kiezen om alle foto's of slechts een selectie te importeren. Omdat je je foto's bij deze stap alleen in klein formaat kunt zien, is het raadzaam alle foto's te importeren en niet nu al een selectie te maken. Je kunt zowel jpg als RAW foto's importeren. Controleer wel of je camera wordt ondersteund als je met RAW foto's werkt.

De import wizzard, selecteer de foto's die je wilt importeren. Een blauw vinkje geeft aan wat je selectie is, de foto's met een groen vinkje zijn al geïmporteerd.

Stap 2: Starten van Photosmith

Bij de eerste keer opstarten van Photosmith wordt er een wizard gestart die in een paar korte stappen de werking uitlegt.

De app is volledig in het Engels.

Stap 3: Foto's importen in Photosmith

De foto's die geïmporteerd zijn in stap 1, zijn zichtbaar in de foto-app op de iPad. Nu moet je deze nog zichtbaar maken in Photosmith. Je hebt de keuze om de foto's te importeren (een kopie maken) of te linken aan de foto in de foto-app. Welke keuze je maakt, is afhankelijk van de ruimte die je hebt op de iPad. Houd er wel rekening mee dat als je een foto weggooit uit de foto-app, deze ook niet meer zichtbaar is in Photosmith als je voor de optie "linken" kiest.
Je kunt per foto aangeven of je deze wil importeren. Als je alle foto's wil importeren kies je voor 'All' aan de onderzijde. Als de selectie goed is kies je voor 'Import' aan de rechterbovenzijde.

De foto's staan netjes op datum gesorteerd. Houd de vrije ruimte op je iPad in de gaten, het kan hard gaan met RAW foto's.

Note: Photosmith kan ook direct foto's van de fotocamera importeren als je een Eye-Fi card gebruikt in je toestel.

« vorige 1 2 3 volgende »

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
martton op 3 maart 2014 om 00:33

Is dit ook misschien mogelijk voor een android apparaat.?

Wop op 26 juli 2013 om 03:49

Werkt dit ook met bv Bridge?

vanamstel op 26 juli 2013 om 20:45

Hallo Wop, het taggen en dergelijke werkt alleen met Adobe Lightroom helaas.