Upload jouw foto's
Test: 8 gratis panorama-softwarepakketten © Panomonkey

14 augustus 2013, 09:00

Iedereen ziet wel eens een adembenemende panorama voorbij komen die je graag zelf zou willen namaken. Fokko van der Leest vergelijkt een aantal gratis programma's voor Windows waarmee je zelf panorama's kunt maken. En we kunnen alvast verklappen: één programma steekt er met kop en schouders boven uit.

De eisen die ik aan de software stel, zijn gebruiksgemak en een goed resultaat. Daarnaast zijn ook de mogelijkheden en snelheid van het programma belangrijk. Overigens zijn van een aantal van deze programma's ook versies voor andere besturingssystemen dan Windows beschikbaar.

Microsoft ICE (Image Composite Editor)

Microsoft ICE is een krachtig programma. Volgens het begeleidende fimpje op de downloadpagina kan ICE wel 200 foto's samenvoegen tot één panorama. Ik heb het zelf geprobeerd met 13 grote bestanden (TIFF's van ca. 100Mb per stuk). Het programma kreeg van mij dus 1,5 Gigabyte in één keer te verwerken. Dit ging zonder problemen en zelfs heel snel.
Het gebruikersgemak van ICE is goed. Je sleept de foto's in het venster en met een druk op de knop wordt het panorama gemaakt. Kies daarna voor "automatic crop" en de randen worden netjes van het panorama afgeknipt.
Het resultaat was een bijna perfecte panorama zonder overgangen. Op twee kleine plekjes was een kleine verspringing in een hek te zien. Dat zijn foutjes die vrij makkelijk gecorrigeerd kunnen worden in een fotobewerkingssoftware. Als je wilt kun je via het kubus-icoon het perspectief van je panorama aanpassen.
Na het maken van het panorama kun je het bestand exporteren in verschillende formaten: jpg, tiff, png, psd (photoshop), deep zoom tileset en hd photo image Die laatste twee zijn voor het weergeven op webpagina's in hoge kwaliteit en met de mogelijkheid tot inzoomen.
Download: ICE

Hugin

Hugin is een opensource programma. Dit betekent dat gebruikers de software vrij mogen besturen, aanpassen en verbeteren. Oorspronkelijk ontwikkeld voor besturingssysteem Linux, maar tegenwoordig ook beschikbaar voor Windows.
Hugin zit heel anders in elkaar dan ICE. Het is een programma dat je, om er goed mee te kunnen werken, echt zult moeten leren. In tegenstelling tot bij ICE, waar alles automatisch gaat na een druk op de knop, moet je bij Hugin alles handmatig doen. Na het importeren van de foto's moet je de verschillende tabbladen openen en onder andere zelf aangeven wat de ijkpunten zijn, waar de foto's aan elkaar "gestitched" moeten worden tot een panorama. Erg ingewikkeld en tijdrovend en met een grote kans op fouten. Er zitten wel heel veel mogelijkheden in het programma om die fouten te herstellen.
Download: Hugin

Gimp met Pandora plugin

Wie het gratis Photoshop-alternatief Gimp gebruikt, weet dat er verschillende plugins te krijgen zijn om de mogelijkheden van het programma verder uit te breiden. Zo zijn er ook panorama-plugins. De meest bekende is Pandora van Shallowsky. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor Hugin. Erg veel mogelijkheden voor een gratis programma, maar je moet alles handmatig doen: stitchen en fouten herstellen.
Deze gratis opensource software is ontzettend knap ontwikkeld, zeker gezien het feit dat Gimp veel van dezelfde dingen kan als het dure Photoshop. Maar als er gratis software is die panorama's maakt met een druk op de knop, is dit voor mij geen logische keus.
Voor zowel Hugin als Gimp + Pandora geldt dat je er waarschijnlijk een tutorial voor nodig zult hebben om ermee te leren werken.
Download: Pandora plugin
Download: Gimp

Serif Panorama Plus Starter Edition

Serif heeft verschillende versies van z'n panorama-software. Deze Starter edition is de gratis versie. Dit houdt helaas in dat na elke handeling een pop-up verschijnt met reclame voor hun betaalde software. Dat is erg storend. Als de reclame minder vaak voorbij zou komen, zou ik er minder moeite mee hebben.
Wel is het zo dat de resultaten vaak goed zijn en het gebruik wijst zich vanzelf.
Toch heeft het programma ook moeite gehad met een van mijn panorama's en maakte er potje van. Microsoft ICE had geen moeite met hetzelfde panorama.
Download: Serif Panorama Plus Starter Edition

Canon Photostitch

Voor Canon-gebruikers is Canon photostitch beschikbaar. Dit programma is voor iedereen gratis te downloaden, maar het gaf bij mij (Nikon-camera) geen goede resultaten. De overgangen tussen de foto's waren niet netjes.
Ik kan hier dus geen eerlijke beoordeling van geven. Het zou goed kunnen zijn dat dit programma voor Canon-fotografen prima werkt. Daarom noem ik het toch even.
Download: Canon Photostitch (kies een camera en klik door naar de juiste download)

Panomonkey

Panomonkey werkt volledig online, dus in de browser. Het programma voegt de foto's goed samen. Een groot nadeel vind ik dat de download die je van je uiteindelijke panorama kunt krijgen erg klein is: 700Kb bij mij. Daar heb ik niet zoveel aan. Wel handig is dat je ook kunt kiezen voor een embed-code waarmee je het panorama gemakkelijk op je website kunt plaatsen.
Download: Panomonkey

Google+ AutoAwesome

Sinds kort heeft Google+ een aantal nieuwe features voor foto's onder de naam AutoAwesome. Hieronder zit ook het automatisch maken van panorama's van overlappende foto's. Wel moet je een Google+ account hebben. Helaas was download die ik kreeg klein, net als bij Panomonkey. Ook worden de foto's niet elke keer vlekkeloos aan elkaar gestitched.
Op zich is het een leuke feature van Google+. Als het werkt, kan het handig zijn wanneer je tevreden bent met alleen het plaatsen van je panorama op Google+. Wil je er meer mee doen, dan zijn de kleine bestanden die je kunt downloaden (700Kb bij mij) niet voldoende.
Download: Google+ AutoAwesome

Panorama als screensaver

Deze valt buiten deze vergelijking, maar is een aardig extra gratis panoramaprogramma wat leuk kan zijn voor op je computer. Met Wpanorama kun je namelijk je eigen panorama als screensaver over je scherm laten draaien. Dat is weer eens wat anders!

Conclusie

De conclusie is na het lezen van dit verhaal wel duidelijk. Voor mij is het programma dat op alle fronten wint en dus met kop en schouders boven de rest uitsteekt: ICE van Microsoft.
Van de overige programma's zijn er een aantal die het goed doen, maar de nadelen daarvan zijn storende reclame (Serif) en ingewikkeld en veel werk (Hugin en The GIMP+Pandora).
De online panorama-software van Google+ en Panomonkey zijn leuk voor online delen, maar niet meer dan dat.


Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met panorama-software. Kom je tot dezelfde conclusies of heb je andere ervaringen? Of ken je misschien nog andere gratis panoramasoftware voor Windows die volgens jou in dit overzicht vermeld had moeten worden? Laat het weten in een reactie hieronder!


Uiteraard kun je ook panorama's maken met betaalde software zoals Photoshop Elements. Maurice Hertog legt dat graag aan je uit.Wie is deze auteur?
Mijn naam is Fokko van der Leest. Ik ben 43 jaar en woon in Roden, in de kop van Drenthe. Ik fotografeer nu ongeveer 7 jaar. Mijn voorkeur gaat uit naar landschappen en natuur, ik leg graag mijn mooie omgeving vast op foto's. Ook straatfotografie vind ik erg leuk om te doen.
Op mijn website zijn mijn mooiste foto's te zien.
Alle blogs geschreven door Fokko van der Leest vind je hier.

Reacties (44)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RolandH op 11 februari 2014 om 15:17

Met Magix Photo & graphic Designer gaat dit ook http://www.magix.com/nl/panorama

cameraobschuura op 23 september 2013 om 09:13

Fokko, heb je Zoner photo studio ook geprobeerd? http://free.zoner.com/

FokkovdL op 25 september 2013 om 15:17

Ik wist niet dat die ook de mogelijkheid had om panorama's te maken.
Voor een ander artikel neem ik Zoner wel mee.

ro op 9 september 2013 om 17:17

Hoi Fokko,
Wil ook graag pano's maken en heb dus het ice programma gedownload.
Na wat stooien is het gelukt om een pano te maken, maar ik zal wel wat stoms doen, maar bij mij word het programma opgeslagen en niet de foto. Wat doe ik fout? Bij opslaan als staat panorama project, en geen jepg
Groet Roland

janbruijns op 16 september 2013 om 17:17

Ik heb het net weer geprobeerd. Kies jpeg in het format window en klik dan op export (staat helemaal rechts).

MVG.

ro op 16 september 2013 om 19:17

Hoi Jan,
Bedankt voor je antwoord. Het is nu inderdaad gelukt. Had heg wel zien staan, maar omdat er disc bij stond dacht ik dat het de verkeerde was.

Groet Roland

FokkovdL op 25 september 2013 om 15:16

Mooi dat het al gelukt is.

bentink op 23 augustus 2013 om 12:05

Een mooi artikel, en zonder dit artikel had ik het waarschijnlijk nog vele jaren handmatig zitten klooien. ICE werkt perfect.
Groet Willem

FokkovdL op 23 augustus 2013 om 14:49

Goed om te horen Willem, mooi dat je er wat aan hebt!

Jos Dries op 21 augustus 2013 om 16:53

Hallo Fokke , als liefhebber ven Panorama foto,s maken en dus ook kijken heb ik jou test even doorgekeken . Ik denk dat ICE een perfecte cobinatie vormt voor veel mensen . Ps ik heb aardig wat Panorama,s op zoom geplaatst in de 7 jaar dat ik actief ben op zoom . OOk plaats ik deze pano ,s in de 2 groepen die hier perfect voor zijn . dit zijn de groep Panorama,s en de groep Panorama foto,s . Op de vraag of IK een aanvulling weet op de andere progg kan ik melden dat ik ZELF met AUTOSTITCH werk . Een heeel simpel progg dat ik ooit als tip in het blad Computer IDEE tegen kwam . Het GRATIS progg is te vinden op www.autostitch.net en via een DEMO goed te beoordelen . Misschien kende je het al , maar beter 2 keer weten dan Niet weten . Groeten en ik hoor wel wat je bevindingen zijn . Jos Dries

FokkovdL op 22 augustus 2013 om 08:52

Bedankt voor je reactie Jos.
Waarom Autostitch niet in dit rijtje staat is omdat alleen een demoversie gratis is. Het programma zelf is dus NIET gratis en hoort daarom niet in dit rijtje.
Demoversies zijn beperkt. Ze plaatsen bijvoorbeeld een watermerk over de foto's of werken maar 30 dagen.Ik heb alleen programma's getest die volledig gratis zijn en blijven.

Jos Dries op 22 augustus 2013 om 14:50

OKEE Fokko . ik heb je uitleg begrepen . Zo krijg je een goed beeld van de mogelijk heden .
Ik ben dus gebruiker van zo,n DEMO als ik het goed begrijp . Ik heb er voor mij voldoende aan en in bijna allee gevallen doet het progg wat ik voor ogen had . Uiteraard ben ik altijd IN voor andere mogelijkheden en ga ICE eens rustig uitproberen . Bedankt voor je tips en uitleg . Groeten Jos Dries

FokkovdL op 22 augustus 2013 om 16:26

Als je niet voor het programma Autostitch betaald hebt, maak je gebruik van een demo-versie inderdaad).
Ik heb Autostitch even geprobeerd. Het lijkt erop dat de demo-versie gewoon werkt (ik zie geen beperkingen) en dat de betaalde versie uitgebreidere mogelijkheden heeft.
Ik zie dat Autostitch de foto's netjes aan elkaar stitched. Om goede resultaten te krijgen moet ik de scale van de standaard 4% naar bijvoorbeeld 20% zetten en de jpg-kwaliteit van 75 naar 100.
Als ik de standaardwaarden laat staan krijg ik een jpg van 35 kilobyte, dat is nogal weinig.
Bij scale 20% en jpg kwaliteit 100% een bestand van 4Mb, dat is al een stuk beter.
Zet ik de scale op 50% of hoger dan krijg ik een Out of memory-melding.
Mij is bij Autostitch niet goed duidelijk wat de demo-versie inhoud. Waarom zou je het demo noemen als het gewoon werkt zonder beperkingen?
Als het programma geen beperkingen heeft is het een goede aanvulling op bovenstaande lijst van software die ik heb besproken.
Maar ik ben ook erg benieuwd wat je van ICE vind straks. Dat programma kan grotere bestanden verwerken en dus ook meer kwaliteit.

Jos Dries op 22 augustus 2013 om 19:34

Hallo Fokko , ik heb even zitten stoeien met autosttich zoals je als tip aangaf . Ik had scale op 10 % standaard en de jepg op 75 . Nu zet ik bijna altijd Hoogte op 1600 wat een scherper resultaat geeft dan BIJV 1400 . Nu heb ik even de 20 % scale bij een hoogte van 1600 en jepg op 100 uitgeprobeerd met een Pano die ik eerder had gemaakt . De kwaliteit is Iets beter en dus weer wat bijgeleerd . Groeten en bedankt voor je uitgebreide info .
Ik ga als ik even tijd hebt ook stoeien met ICE en daar krijg je wel een reactie over TZT . Dan zal ik het resultaat ook op Zoom plaatsen met de pano waar ik de veranderingen had gedaan . Nog even geduld want JOS heeft nog even ZOOM Zomer pauze tot eind aug Jos Dries

FokkovdL op 22 augustus 2013 om 19:54

Ik zie het wel verschijnen.
Fijne vakantie!

Jos Dries op 1 september 2013 om 18:46

Hallo Fokko , Ik had beloofd een pano te laten zien na mijn zoom pauze en dus heb ik vandaag een Panorama geplaatst met de bewerking zoals ik in de vorige reactie plaatste . Deze Pano is orgineel 3533 1448 pix maar voor zoom terug gebracht op 2318 950 pic . Normaal laat zoom dan de volle breedte zien maar nu een keer niet .
Het progg ICE wilde ik Down loaden maar dat lukte niet echt . Nu ik wat meer tijd heb ga ik een nieuwe pogingen wagen . Dus wil je deze pano even zien kijk dan even in mijn gallery . Groeten Jos Dries

paul14 op 20 augustus 2013 om 20:53

Ik gebruik al een tijd het programma Hugin en vind het juist een vrij makkelijk programma: via de 'assistent' foto's invoeren, op de knop 'positioneren' drukken en de rest wijst zich vanzelf. Je hebt daarna de mogelijkheid om wat te finetunen, waarbij je direct de verschillen in resultaten ziet. Toegegeven, soms geeft het programma aan dat er geen 'match' is, maar dat zijn eerder uitzonderingen. Dus ik was wel wat verrast met de conclusie dat dit programma als ingewikkeld en tijdrovend wordt bestempeld.
Maar ik ben wel nieuwsgierig geworden naar het programma ICE !

FokkovdL op 22 augustus 2013 om 08:49

Hoi Paul. Ik heb Hugin zonet nog even getest nav. jouw reactie.
Twee keer een panorama geprobeerd van 10 foto's. Daar maakte Hugin niks van of ik zou er nog zelf veel aan moeten doen.
Bij een panorama van 3 foto's ging het positioneren wel goed, maar was er een heel duidelijke overgang te zien die ik zelf zou moeten wegwerken.
In alle 3 deze gevallen (met dezelfde foto's) maakte ICE er in 1 keer een prima panorama van zonder storend zichtbare overgangen of met kleine dlelen die gecorrigeerd zouden moeten worden.
Voor mij een duidelijk beter resultaat. Vandaar mijn keuze. Zeker omdat gebruiksgemak een van de eisen was die ik aan de programma's stelde.
Ik ben benieuwd wat jij vind wanneer je ICE getest hebt.

artkro op 20 augustus 2013 om 13:20

Gisteravond nog op zoek geweest naar een specifiek panorama programma maar niet gevonden dus komt dit artikel goed van pas. Echter vanmorgen toch maar een panoramafoto gemaakt van 4 uit de hand geschoten fotos met photoshop E9.
Is ook erg goed gelukt. (zie www.mijnzaanstreek.nl en zoek naar Zaanbocht) Ga toch ook maar ice downloaden en testen.

FokkovdL op 22 augustus 2013 om 08:30

Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen met ICE zijn.

waldienwim op 20 augustus 2013 om 08:46

is ICE ook geschikt voor Windows 8??
mvg

FokkovdL op 26 augustus 2013 om 14:43

Update: Ik heb ICE zonder problemen geïnstalleerd op een Windows 8 PC (32bits in dit geval, ik weet niet of dat uitmaakt). Dus ja: geschikt.

FokkovdL op 20 augustus 2013 om 08:59

Dat heb ik zelf niet getest.
Op deze pagina (http://social.microsoft.com/Forums/en-US/9505139a-fc3d-48a4-b442-169d7b10d3bf/ms-ice-for-windows-8) staat dat je iets extra moet installeren, dan zou het wel werken.

janbruijns op 20 augustus 2013 om 08:42

Ik gebruik zowel ICE als Hugin. Na het kiezen van de afbeeldingen hoef ik geen ijkpunten te kiezen, dat doet Hugin zelf en meestal goed (maar je kunt ze wel aanpassen en ijkpunten toevoegen). Verder heeft Hugin het voordeel dat je kunt kiezen uit de projectie voor het panorama. Overigens, er zijn gevallen waarin Hugin veel moeite heeft met het maken van het panorama (zo moest ik een keer foto na foto toevoegen en elke keer de positioneer functie aanroepen en vooral het programma niet stoppen. Kortom, ik begin met ICE om te kiken of alle geselecteerde foto's bij een panorama horen. Daarna gebruik ik Hugin om een net iets beter plaatje te krijgen wat dus meestal wel lukt, soms meer moeite kost en een enkele keer niet lukt.

MVG.

FokkovdL op 20 augustus 2013 om 09:04

Een goede tip Jan. Bedankt voor de aanvulling.

majestixblue op 20 augustus 2013 om 08:36

Toen gebruikt ik Photostitch, maar werk niet meer zo goed. Op dit moment gebruik ik Microsoft ICE.. simple en in het meest gevallen werk prima.

FokkovdL op 20 augustus 2013 om 09:03

Mee eens!

mrawie op 20 augustus 2013 om 08:22

Leuk artikel. Heb je ook tips voor gratis of niet al te dure Mac pano software???

FokkovdL op 20 augustus 2013 om 09:03

Dankje!
Wat ik zo kan vinden is dat Hugin ook voor Mac beschikbaar is (gratis)
Panoedit http://www.panoedit.com/ is niet zo duur, DoubleTake ook niet http://echoone.com/doubletake/. ArcSoft kost iets meer http://www.arcsoft.com/panorama-maker/.
Er zijn trial-versies beschikbaar die je eerst kunt proberen.
Maar als je dan toch geld uitgeeft aan panorama-software is PTGui misschien wel de beste optie: http://www.ptgui.com/

mrawie op 20 augustus 2013 om 20:22

Dank, heb panoedit gedownload en ga dat eens uitgebreid proberen!

FokkovdL op 22 augustus 2013 om 08:28

Graag gedaan, ik ben benieuwd hoe het je bevalt.

evh-fotografie op 18 augustus 2013 om 23:55

Ik stitch de pano altijd in CS, en ik ben daar erg content mee

FokkovdL op 19 augustus 2013 om 20:31

Dat werkt vast ook prima @evh-fotografie

evh-fotografie op 19 augustus 2013 om 21:08

Ligt er denk ik ook aan wat je gewend bent

FokkovdL op 19 augustus 2013 om 21:38

Dat denk ik ook. Photoshop CS is vast erg goed in panorama's, maar de strekking van dit artikel was gratis software.
Maar daarom zijn de aanvullingen over de betaalde software PTGui en Photoshop nog wel goede aanvullingen op de genoemde gratis software.
De keuze is aan de lezer.

avanoost op 17 augustus 2013 om 23:09

MICROSOFT ICE: werkt prima. Goed artikel.

FokkovdL op 18 augustus 2013 om 06:50

Dankje @avanoost

alphonsnet op 14 augustus 2013 om 11:09

Leuk artikel. Wil je er echt mee aan de slag, kies dan voor PTGui!
BTW stond ik ooit in 2007 met vier pagina's over panoramafotografie in de Zoom. Er is in de tussentijd veel veranderd. En let op want panoramafotografie kan verslavend werken. Voordat je het weet heb je http://www.amsterdam360.com

FokkovdL op 14 augustus 2013 om 11:44

Dankje @alphonsnet
Helaas is PTGui niet gratis. Als ik de resultaten op je site zie is het programma wel de moeite waard.

evh-fotografie op 19 augustus 2013 om 21:07

Ik heb dat PTGui in het verleden wel eens geprobeerd, maar vond het nogal ingewikkeld, zou ook aan mij kunnen liggen natuurlijk . Maar is dat nu wat gebruiksvriendelijker geworden??

FokkovdL op 22 augustus 2013 om 08:28

Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. Ik hoop dat iemand anders dat wil doen. Daar ben ik ook benieuwd naar.