Upload jouw foto's
Tips en trucs voor gratis software Picasa © picasa, blog, staceyoosterhof

26 september 2013, 13:56

Programma's als Adobe Photoshop zijn natuurlijk bekend en bieden je legio aan mogelijkheden, maar het is niet gratis. Stacey Oosterhof bespreekt hier de bewerkingsmogelijkheden van het gratis alternatief Picasa van Google.

Programma's als Adobe Photoshop zijn natuurlijk geweldig en bieden je legio aan mogelijkheden. Er zit echter ook een keerzijde aan dergelijke programma's, want het zijn niet de gemakkelijkste programma's om onder de knie te krijgen en daarbij zijn ze ook nog eens erg duur. Daarom ben ik al jaar en dag een groot fan van Picasa, een gratis softwareprogramma met vele mogelijkheden.

Picasa is een gratis programma van Google dat je een aantal beperkte mogelijkheden geeft je foto's te bewerken, collage's te maken en je foto's in een webalbum te plaatsen. Het programma is te downloaden via http://picasa.google.com. Hoewel de mogelijkheden niet in de buurt komen bij een programma als Photoshop, is het een gebruiksvriendelijk programma met leuke mogelijkheden.

De bewerkingsopties zijn onderverdeeld in 5 tabbladen.

1. Vaak gebruikte aanpassingen
2. Belichting
3 t/m 5. Beeldbewerking

Vaak gebruikte aanpassingen

In het eerste tabblad kun je de meest standaard opties vinden om je foto te bewerken. Zo kun je je foto bijsnijden (croppen), de foto rechtzetten, rode ogen verwijderen en tekst toevoegen. Ook biedt dit tabblad de mogelijkheid een foto te retoucheren, waarmee je kleine foutjes in de afbeelding kan herstellen/bewerken.

Daarnaast geeft dit tabblad een drietal automatische opties die de belichting, het contrast en de kleur van je foto ieder afzonderlijk en automatisch aanpassen. Door middel van de optie Creatieve werkset kun je de foto bewerken door onder andere tekstboxen toe te voegen maar ook is het mogelijk om aan het werk te gaan met snorretjes, stickers en ga zo maar door.
Belichting

In het tweede tabblad kun je de belichting van je foto en de kleurtemperatuur handmatig aanpassen. Door met deze functies te spelen, bereik je vaak een beter en gewenst effect dan wanneer je gebruik maakt van de automatische opties in het eerste tabblad. Het effect van de verschuivingen zie je direct en het is dus een kwestie van een beetje spelen met de instellingen om het gewenste resultaat te bereiken. Filters

Tabblad 3, 4 en 5 zijn vrijwel allemaal filters die je over je foto heen kunt plaatsen. Uiteraard zijn de standaard filters als sepia en zwart/wit hier te vinden, maar er worden ook tal van andere filters aangeboden. Persoonlijke favorieten zijn Cinemascope, Cross Process en Duo-tone. Daarnaast bestaat in het laatste tabblad de mogelijkheid om randen toe te voegen, zoals een polaroid frame.

Collage maken


Naast de filters biedt Picasa ook de mogelijkheid om collage's te maken van je foto's. Je dient hiervoor eerst de foto's die je wil gebruiken te selecteren. Vervolgens ga je in de menubalk naar de optie maken en kies je voor de optie collega Maken. Vervolgens kun je kiezen uit een zestal verschillende opties om een collega te maken. Je kunt bij het maken van de collage's ook nog spelen met kleuren, de plaatsing van foto's, schaduwen en formaten wijzigen.

Tips voor de collage's

1 Selecteer de leukste foto's van je vakantie en maak er een collage van, op die manier kun je je verhaal ondersteunen met foto's zonder dat mensen 1000 foto's moeten bekijken.
2 Gebruik de collage om achtergronden mee te maken voor je smartphone en tablet
3 Heb je foto's gemaakt tijdens een event of heb je in opdracht foto's gemaakt? Maak dan een collage om je opdrachtgever op een overzichtelijke wijze een voorproefje van je werk te laten zien.
4 Je kunt zelf afmetingen invoeren, wil je bijvoorbeeld een vaste maat gebruiken op je website voor foto's dan kun je deze afmetingen ingeven en opslaan. Zo maak je gemakkelijk een collage die aan de juiste afmetingen voldoet.

Een aantal voorbeelden


Wie is deze auteur?
Mijn naam is Stacey Oosterhof en ik ben een 24 jarige jurist, (hobby) fotografe en blogger. Fotograferen is mijn passie en ik vind het vooral belangrijk om lol te hebben tijdens het fotograferen. Mijn interesse ligt niet alleen bij het fotograferen met een spiegelreflexcamera maar ik zie het ook als een uitdaging om mooie foto's te maken met compactcamera's en mijn telefoon. Er valt voor mij nog veel te leren op het gebied van fotografie en ik probeer mezelf constant te verbeteren en te verbreden. Elke cursus, workshop of tip pak ik met beide handen aan om er vervolgens een mooie blog over te schrijven.

Alle blogs geschreven door Stacey Oosterhof vind je hier.

Reacties (27)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
CityPhotograph op 22 november 2013 om 13:05

Hallo Stacey, het valt mij op dat je er niet in vermeld hebt over het IMPORTEREN van foto's en het EXPORTEREN er van. Toch een belangrijk onderdeel als je foto's wil gebruiken voor het maken van Collages geimporteerd vanuit een Externe HD.

gr, Willem

CityPhotograph op 20 november 2013 om 15:12

Ik gebruik al jaren Picassa 3, en het is een fijn programma om me te werken. Mooie Collages kan je er mee maken, en het resultaat is heel leuk. Ik heb voor veel vrienden ook collages gemaakt, en die waren er zeer content mee. Dus doe de stap naar Picassa3, en ervaar de vele en leuke mogelijkheden. Beslist een aanrader als je het leuk en toch eenvoudig houden wil. Collages zijn op mijn site te vinden om te bekijken.

Ooit een programma gekocht voor € 105,00 ( COREL PAINTSHOP PHOTO PRO X3 ), maar wat een drama. Niets aan gehad nog, dan maar beter gratis Google Picassa. Ik wacht op de Google 4
gr, Willem

Peter-Zendman op 3 oktober 2013 om 16:26

Ik durf Picasa niet te gebruiken. Ik heb gehoord en gelezen dat Google je foto's onaangekondigd gebruikt.
Weet niet of dit waar is.

janvb68 op 30 januari 2014 om 21:31

Ik heb begrepen dat dit alleen gebeurt wanneer je je foto's op google+ plaatst

groet, Jan..

loreimagine op 27 december 2014 om 12:39

Inderdaad, ben zelf al jarenlang gebruiker van Picasa. Had nog niet gehoord van dit fenomeen, maar als je via Picasa niet ingelogd bent op een google-account (en dus niet met het internet verbonden bent via het programma) kan er sowieso niets gebeuren waar je zelf geen controle over hebt!

goosveenendaal op 1 oktober 2013 om 11:08

Ik gebruik Picasa vooral als sorteerprogramma en om bij te snijden. Tevens verklein ik mijn foto's hierin voordat ik ze op Zoom plaats.
Op reis gebruik ik het op de laptop om zo nu en dan een RAW bestand om te zetten als jpeg, wat te bewerken en op internet te plaatsen: eigen weblog en Facebook.

cjongman op 1 oktober 2013 om 10:51

Picasa sleept alles naar binnen en maakt er een zootje van. Zelfs mijn e-boeken staan in de mappen in Picasa. Het is voor mij niet meer overzichtelijk en wekt irritatie op. Ik gebruik Lightroom en iPhoto, om respectievelijk de foto's te bewerken en te ordenen. Daarnaast gebruik ik ook Adobe Elements..... Picasa kan daar echt niet tegenop. Het programma is mij veel te dominant. Als gebruiker wil ik zelf keuzes kunnen maken.

fredscholte op 2 oktober 2013 om 12:39

Picasa haalt alle plaatjes op de pc en schijven in eerste instantie naar binnen. De ongewenste mappen zelf verwijderen uit Picasa met de rechtermuisknop en het komt nooit meer terug. De ordening is zelfs perfect, maar ikzelf ben en blijf natuurlijk de beheerder. Bij Extra staat mapbeheer en je hoeft slecht 1 keer de eigen voorkeuren in te stellen. Prima programma en razendsnel.

De programma's die je hier noemt gebruik ik ook, maar in eerste instantie breng ik alles onder n Picasa. Na wat snelle eerste behandeling schakel ik met de rechtermuisknop door naar andere edeting-mogelijkheden voor de echte bewerking en afwerking. Alles gaat weer keurig terug in mijn bibliotheek in Piacasa

claudio op 1 oktober 2013 om 11:02

Dit hoeft geen probleem te zijn.
Standaard zoekt Picasa de gehele schijf op bestanden.
Het enige wat je hoeft te doen is via mappenbeheer in Picasa: Extra>Mappenbeheer de bestaande zoekmappen te verwijderen (de mappen blijven gewoon op je schijf staan) en de map waar je foto's in staan aan te vinken en eventueel elke keer in die map laten kijken als je pacasa opstart.
Picasa even afsluiten, dan maakt ie de database weer schoon, na het starten van picasa wordt alleen de map gescand die je hebt toegevoegd.
Als je de optie hebt aangevinkt om telkens deze map te scannen, worden nieuwe mappen in deze map ook gescand.

Ik hoop jou en ook andere gebruikers hiermee van dienst te zijn geweest. Succes!

cjongman op 1 oktober 2013 om 11:08

Oké, dank je voor de tip. Ik ga het proberen. ...!

stayctje op 2 oktober 2013 om 11:22

Mocht je hulp nodig hebben, laat het me weten, dan help ik je op weg!
Groeten, Stacey

bandolera op 1 oktober 2013 om 18:53

Ook laat ik alleen de mappen scannen die ik aangegeven heb in mappenbeheer en dit werkt uitstekend, ik gebruik de laatste tijd in Picasa bij de werkingstools de opties voor fotoranden, alleen het jammere is dat je bij iedere foto de dikte steeds bij moet stellen dit is bij en fotoserie een beetje lastig omdat je niet iedere rand dan evenbreed insteld, het zou makkelijk zijn als je wat voorkeuren op kunt slaan, gezichtsherkenning uit staat, dit hoeft voor mij niet zo nodig,

JaapCB op 1 oktober 2013 om 10:38

Misschien kan je ook nog eens schrijven over wat Picasa eigenlijk doet met je foto's want daar snap ik geen hout van.
Hoe komt die aan foto's en waar laat die ze. Volgens mij verzamelt Pic. alles wat er op je computer staat en maakt daar een ratjetoe van. Ik werk op een Mac en gebruik zelf of iPhoto of Aperture.

goosveenendaal op 1 oktober 2013 om 11:10

Kijk maar eens op https://support.google.com/picasa/?hl=nl#topic=1751920

carlavanhyfte op 1 oktober 2013 om 09:58

faststone image viewer is ook een zeer goed programma en je kan er iets meer mee doen dan met Picasa en ietsje eenvoudiger dan Photo Shop. Probeer maar eens. Groetjes, Carla

stayctje op 2 oktober 2013 om 11:23

Bedankt voor de tip Carla, Ik ga het van de week een keertje proberen.

p9 op 29 september 2013 om 18:57

Het Picasa hoeft ook niet in de buurt van die andere bewerkings- programma,s te komen ,
Als je het niet red om een foto op te knappen ,red je het met die andere ook niet.
Dus ..maak de foto goed...

stayctje op 2 oktober 2013 om 11:21

Helemaal mee eens! Op fotografiecursussen werd ik doodmoe van de opmerking: 'dat doen we wel even via de nabewerking'. Persoonlijk vind ik dat een foto zo genomen moet worden dat hij direct vanaf het kaartje goed is en geen bewerking nodig heeft. Echter is het soms wel leuk om een bepaald filter of effect te gebruiken dat je via je camera niet of nauwelijks kunt creëren, dan is picasa een gemakkelijke optie.

antonio51 op 28 september 2013 om 08:36

Hoi Stacy; ook ik werk al jaren met Picasa en dat bevalt goed; werk er makkelijk mee. Ik probeerr wel eens wat anders, maar kom toch altijd weer bij Picasa terug. Groeten, Ton

stayctje op 2 oktober 2013 om 11:17

Hoi Ton,
Dank voor je reactie. Zelf wissel ik picasa af met Paint Shop Pro maar binnenkort wil ik toch ook de overstap naar Photoshop gaan maken. Succes!
Groeten,
Stacey

RuudEngels op 27 september 2013 om 11:34

Hallo, ik werk ook al jaren met Picasa3, je kunt er zelfs met RAW. werken, t.z.t. wil ik wel Lightroom aanschaffen omdat dat programma ook met RAW werkt. Groet Ruud.

loreimagine op 27 december 2014 om 12:45

Hoi Ruud, ik werk ook al jaren met Picasa, maar mij lijkt het niet goed overweg te kunnen met RAW; hij toont de afbeelding wel, maar deze hebben andere kleuren (wat lichter en paars-achtig). Ligt dit misschien aan een bepaald type RAW? Of kan je even toelichten hoe dat met jouw foto's zit?

RuudEngels op 27 december 2014 om 14:37

Hallo, ik heb zelf geen kleur afwijking met RAW ondervonden, misschien staat je witbalans niet helemaal goed afgesteld en RAW corrigeerd niets, geeft de kleur door zoals de camera het ziet, ben inmiddels overgestapt naar Adobe Photoshop Lightroom 5 en er een boek bij gekocht, het is nogal uitgebreid.
Misschien dat jij t.z.t. ook overstapt naar een ander programma, wie weet. Gr. Ruud.

loreimagine op 28 december 2014 om 16:05

Als ik de RAW's in een ander programma open (bv Lightroom) heb ik de kleurverandering niet, dus het ligt niet aan de witbalans.. Zal nog eens opzoek gaan!

GijsdeJonge op 27 september 2013 om 09:55

Hoi hoi Stacey,

Leuk artikel
ik maak ook al jaren gebruik van picasa en dat bevalt mij altijd prima, ik gebruik zelfs niks anders.
via de creatieve werkset kan je ook het formaat van de foto aanpassen (handig voor uploaden op Zoom)

groetjes Gijs

stayctje op 2 oktober 2013 om 11:11

Hoi Gijs,
Dank voor je leuke reactie! Ik gebruik inderdaad ook vaak de functie voor het aanpassen van het foto formaat, stom dat ik deze niet in het artikel heb vermeld! Dank voor je aanvulling.
Groeten,
Stacey

jeroenmeeuwsen op 27 september 2013 om 18:42

Creatieve werkset doet het niet meer bij voor een tijd.