Upload jouw foto's
Workshop IrfanView © software, workshop, beeldbewerking, IrfanView

31 juli 2014, 09:19

IrfanView is een prettig, gratis programma om foto's te bekijken en eenvoudige bewerkingen uit te voeren. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface is er geen geavanceerde kennis van grafische software vereist. Met behulp van de stappen uit deze workshop kun je direct aan de slag!

06. Weergaveopties

Je beslist zelf op welke wijze je de afbeeldingen in IrfanView wilt weergeven. Ga in het menu naar Weergave / Weergave opties. Handig is de mogelijkheid om de foto's aan te passen aan de grootte van het venster. Op die manier hoef je geen schuifknoppen te gebruiken om de foto in beeld te brengen. Verder kun je er ook voor kiezen om de werkelijke grootte van de afbeelding te tonen. In het menuonderdeel Weergave beschik je ook over opties om bepaalde werkbalken te verbergen of een volledig scherm te activeren.

Skins

Vind je de standaardinterface van IrfanView er nogal oubollig uitzien? Geen probleem, want je vervangt moeiteloos de knoppenbalk. Je gaat eerst naar IrfanView en klikt op Toolbar skins. Vervolgens maak je een keuze door op een ontwerp te dubbelklikken, waarna je het zip-bestand uitpakt naar de map C:\Program Files\IrfanView\Toolbars. Je activeert de nieuwe knoppenbalk door te navigeren naar Eigenschappen / Werkbalk. Ten slotte klik je op de juiste naam en bevestig je met OK
 

07. Uitsnede maken

Bij foto's waarop alleen het onderwerp belangrijk is, maak je eenvoudig een uitsnede. Op die manier word je bijvoorbeeld niet afgeleid door een hinderlijke achtergrond en bovendien is het een efficiënte manier om een afbeelding kleiner te maken. Eerst maak je met de cursor een selectie door een vierkant te plaatsen rond het betreffende onderwerp. Vervolgens ga je naar Bewerken / Selectie uitsnijden. De foto wordt direct aangepast. Navigeer naar Bestand / Opslaan als om de bewerking te bewaren. Let op dat je hierbij de juiste locatie en een geschikt bestandsformaat kiest.

08. Panorama afbeelding

Bij het fotograferen vanaf een uitkijktoren is het onmogelijk om het volledige uitzicht op een foto vast te leggen. Gelukkig biedt IrfanView daarvoor een nuttige oplossing, je kunt afbeeldingen aan elkaar plakken. Je opent het juiste menu via Afbeelding / Maak panorama afbeelding. Klik op Afbeeldingen toevoegen en zoek de bestanden op. Middels de knoppen Omhoog en Omlaag plaats je ze in de goede volgorde. Klik op Maak panorama om het resultaat te bekijken en sla het eventueel op. Het is ook mogelijk om de afbeeldingen verticaal onder elkaar te plaatsen.

09. Grootte wijzigen

Het wijzigen van de grootte van een afbeelding kan nodig zijn wanneer het bestand aan bepaalde afmetingen moet voldoen voor een website of een fotoboek. Ga naar Afbeelding / Grootte wijzigen. Bij de optie Nieuwe grootte wijzig je handmatig de afmetingen voor de breedte en hoogte. Je gebruikt hierbij de eenheden pixels, centimeters of inches. Tevens kunt het percentage van de verhoudingen wijzigen. Verder zie je aan de rechterkant enkele standaardafmetingen staan die je kunt kiezen. Sluit het dialoogvenster met OK en sla de bewerking op.

10. Rode ogen corrigeren

Als je weleens portretfoto's met flitslicht maakt, dan herken je vast de rode ogen. Deze ontstaan doordat de pupillen niet snel genoeg reageren op het omgevingslicht, waardoor er rode bloedvaten van het netvlies te zien zijn. De meeste fotobewerkingsprogramma's hebben een functie om het op een realistische manier te corrigeren. Gebruik de zoom-knop met het vergrootglas om de ogen goed in beeld te brengen en maak een zorgvuldige selectie met de cursor. Navigeer in het menu daarna naar Afbeelding / Rode ogen reductie.

« vorige 1 2 3 4 volgende »

Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
yahergerry op 3 augustus 2019 om 05:20

Bij het opstarten van IrfanView, zul je merken dat het programma Engelstalig is.
--------------------------------
3121AB LED 3121AB Blue 3121AB segment 3121AB
3121BB 0.32 inch 3121BB ca 3121BB display 3121BB

Vallin op 5 augustus 2014 om 20:42

erg goed programma. Jammer dat er nog geen Mac-versie van bestaat!!

MenTB op 5 augustus 2014 om 08:37

Ik gebruik al jaren FastStone Image Viewer en de diverse plug-ins. IrfanView kan mij niet overtuigen om over te stappen.

jeunstef op 5 augustus 2014 om 10:28

Ik gebruik al jaren Faststone. Eenvoudige bediening, snelle werking, veel mogelijheden en kan RAW bestanden lezen.

xlix op 2 augustus 2014 om 05:26

Bewerken moet je uit je hoofd zetten, daar is het niet echt voor bedoeld, maar het is een fantastische viewer (vandaar ook de naam) die ik al zeker 15 jaar gebruik.

gerhard62 op 31 juli 2014 om 18:00

Die moet je inderdaad even downloaden.
Werkt perfect

lucas-steunebrink op 31 juli 2014 om 11:07

Erg Leuk programma. Simpel maar wel leuk. Wil alleen niet de RAW/Nef bestanden lezen en openen. Waarschijnlijk moet daar nog een plugins voor worden gedownload