Meld je gratis aan
Workshop RawTherapee © software, RAW, beeldbewerking, rawtherapee

1 augustus 2014, 12:53

Als je verder bent in je fotografie, fotografeer je vaak in raw. Omdat in deze bestanden meer wordt opgeslagen, zijn vanuit raw met bewerking mooiere en betere foto's te maken. Met RawTherapee kan dit zelfs gratis.

Raw is een speciaal bestandsformaat waarbij alles wordt opgeslagen wat de beeldsensor van het fototoestel vastlegt. Dat is een groot verschil met de jpg-foto's die standaard worden opgeslagen, want die bevatten slechts een fractie van die beeldinformatie.

Kies voor raw

Het is altijd verstandig om in raw te fotograferen, als dit tenminste mogelijk is met je camera. Op telefoons en het gros van de compactcamera's zit deze optie helaas niet, maar met een systeemcamera of spiegelreflex zit je eigenlijk altijd wel goed.

Je eerste raw-foto's geschoten? Installeer dan direct RawTherapee en leer met onderstaande cursus hoe je deze kiekjes gratis kun bewerken als een pro!

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
yofo op 29 april 2018 om 12:20

heb het intussen zelf gevonden... links boven staat een icoontje : verberg linker paneel, door dat uit te vinken plooit heel de zaak open, je moet het maar weten!

yofo op 29 april 2018 om 09:54

ik heb Rawtherapee5.4 succesvol gedownload maar er gebeurt niets in de bestandsnavigator, ik krijg gewoon geen foto's op het scherm, de andere functies lijken normaal te werken..maar ik kan gewoon geen bestanden openen... wat doe ik mis? Dank u, Johan

fotofilie op 27 mei 2016 om 14:02

De stap genomen om in raw en jpg te fotograferen. Nu mezelf nog wegwijs maken in Rawtherapy.

Helinda op 24 november 2015 om 16:29

Kun je met RawTherapee HDR creëren.

Roland-van-Os op 5 augustus 2014 om 23:34

De laatste paar dagen van de vakantie alles in RAW gefotografeerd met de Sony A300/A57.
Heb thuis namelijk al geruime tijd dit programma op de PC staan maar nooit ECHT gebruikt.
Wel een uitdaging weer.....