Upload jouw foto's
5 gratis online alternatieven voor Photoshop © Photoshop, beeldbewerking, Pixlr, Sumopaint, Ribbet, PicMonkey

26 november 2014, 11:50

Photoshop is één van de meest bekende fotobewerkingsprogramma's. We zetten 5 alternatieven op een rij. Geen downloads maar simpel te gebruiken via je internetbrowser. We beginnen met de meest eenvoudige programma's en eindigen met de beste Photoshop imitatie.

Zoom Academy - online fotografiecursussen


Wil jij ook beter leren fotograferen op een leuke manier?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy op www.zoom.nl/academy en start vandaag nog met jouw cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Portretfotografie, Lightroom en Straatfotografie.

1. Photoshop Express Editor

(Foto: angel985)

In de Express Editor kun je heel eenvoudig je foto's qua kleur en contrast bewerken. Upload een foto in jpg-formaat en je kunt beginnen. De bewerkingen zijn vrij basic: een foto uitsnijden of draaien, de kleuren een tikkeltje aanpassen of wat scherpte toevoegen. Bovendien kun je aan de slag met wat speelse effecten en decoraties zoals een gepixelde foto, teksten of afbeeldingen toevoegen aan je foto of een bolling toepassen.

Het programma werkt heel simpel. Klik een gewenst effect aan en in de balk boven de foto kun je kiezen uit kant-en-klare effecten. Je hoeft dus niet zelf aan de slag te gaan met schuifjes en hebt met een paar klikken een bewerkte foto die net iets sprankelender is dan het origineel.

www.photoshop.com/tools

2. PicMonkey

(foto: Freerk1991)

Upload een foto van je pc of kies er één via het internet (Facebook, OneDrive of Dropbox) om met PickMonkey aan de start te gaan. Links staat een menubalk voor al de bewerkingstoepassingen. De bewerker bestaat uit de standaard fotobewerkingen en heeft een ruime keuze aan effecten, illustraties en texturen. Bewerkingen kun je eenvoudig aan het programma overlaten via de Auto adjust knop. Wil je zelf het effect van de bewerking bepalen, dan gaat dit via schuifjes. Toch niet tevreden over je bewerking? Maak deze dan ongedaan via de Cancel knop.

Een leuke toevoeging is de, tot op zekere hoogte, mogelijkheid om een foto retoucheren. Wat dacht je van wittere tanden, een mooie kleur oogschaduw of een zuivere huid? Met de betaalde versie kun je nog veel meer retoucheerwerk toepassen, zoals de ogen verhelderen of rimpels verwijderen.

PicMonkey is gratis te gebruiken, maar wel tot een beperkt aantal functies. De functies met een kroontje zijn alleen beschikbaar voor zogenaamde Royals. Dit kost je $33 per jaar (of $5 per maand). Een ander voordeel is dat er geen advertenties worden getoond. Naast het bewerken van je foto's kun je ook nieuwe afbeeldingen maken of een fotocollage samenstellen. Voor meer informatie over de specifieke mogelijkheden van PicMonkey

www.picmonkey.com

3. Ribbet

(foto: theiceman180)

Ribbet biedt een tal aan mogelijkheden om een fotobestand te selecteren. Uiteraard kan dit via je computer, maar Ribbet biedt ook online mogelijkheden zoals Facebook, Google+ en Picasa of je eigen website.
Ook kun je naast de standaard bewerkingen vele effecten toevoegen aan je foto. Dit zijn niet alleen kleurfilters of texturen, maar ook bewerkingen zoals onscherpte of retoucheren op het gebied van een zuivere en zachte huid.

Ribbit biedt de mogelijkheid om effecten plaatselijk toe te passen. Met het venster Effect Painting kun je met een penseel kun je zelf bepalen waar het effect wel of niet zichtbaar is. Hierbij kun je steeds tussen het effect en het origineel wisselen, waardoor je (in combinatie met een flinke zoom) behoorlijk precies te werk kunt gaan.

Ook bij dit programma wordt een deel van de opties gratis aangeboden. Met een premium account beschik je over veel meer bewerkingsmogelijkheden. Dit betreft niet alleen de effecten, maar ook iets moeilijkere bewerkingen zoals curven, klonen en doordrukken en tegenhouden. Bovendien kun je 100 foto's in je bibliotheek bewaren, in plaats van 5. Naast het bewerken van foto's kun je met Ribbet ook (eenvoudige) collages samenstellen.

www.ribbet.com

4. Sumopaint

(foto: Trainer64)

Waar de vorige varianten voornamelijk bedoeld waren voor het verbeteren of opleuken van je foto met filters, teksten en illustraties, is Sumopaint qua interface en mogelijkheden een betere vervanging van Photoshop. Het beschikt dan ook over meer mogelijkheden dan de vorige websites. Denk aan de mogelijkheid om met lagen te werken en het toepassen van sneltoetsen. Een ander voordeel is dat je zelf een taal kunt instellen, waaronder Nederlands.

Links heb je een balkje met de gereedschappen. Dit komt redelijk overeen met Photoshop: een standaard selectietool, een lasso en een toverstaf. Maar ook klonen, doordrukken en tegenhouden behoren tot de mogelijkheden. In de bovenste menubalk staan alle mogelijkheden om je foto te bewerken: roteren, selecties aanpassen (vergroten en verkleinen), lagen (toevoegen, bewerken, effecten toevoegen), bewerken (contrast, kleuren, curven, levels) en filters (vervaging, ruis, verscherpen).

Sumopaint is gratis te gebruiken. Voor $4 per maand kun je onder andere offline gebruik maken van het programma en krijg je toegang tot alle bewerkingsmogelijkheden.

www.sumopaint.com/home

5. Pixlr

(foto: jhslotboom)

Pixlr is qua bewerkingen en mogelijkheden vrijwel gelijk aan Sumopaint. Ook Pixlr heeft een interface die te vergelijken is met Photoshop: links de gereedschappen, bovenin de menubalk en rechts vensters voor je geschiedenis en lagen. Pixlr lijkt nog net een tikje meer op Photoshop en de functionaliteiten werken net iets beter.

Ook hier heb je vele mogelijkheden: van selecteren tot een zwart-wit omzetting maken. Een leuke mogelijkheid is dat je maar liefst 6 kleuren kan instellen. Waar je bij Photoshop tot een voor- en achtergrondkleur wordt beperkt, kun je nu uit 6 (favoriete) kleuren kiezen. Maar het beste aan Pixlr is dat je laagmaskers kunt toepassen om non-destructief te werken.

Pixlr is naast de webversie ook beschikbaar als download voor op je computer of als applicatie voor iOS- en Andriodtoestellen. Zodra je een account aanmaakt kun je extra premium pakketten downloaden. Voor $14,99 per jaar (of $1,99 per maand) krijg je toegang tot alle mogelijkheden, waaronder blend modussen, maskers en dubbele belichtingen.

http://apps.pixlr.com/editor

Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
alex123456 op 27 september 2016 om 06:54

Hi All,
Ik wil graag beginnen met Photoshop, wie kan /wil mij adviseren welk boek ik het best kan raadplegen. Ik ben dus een beginner en weet er eigenlijk niets van.
Alvast dank voor jullie hulp.

gr.
Alex

luci-fera op 28 november 2016 om 07:59

hallo alex .ik ben ook beginner en heeft photoshop elements 14 ,daar is een boek photoshopelements voor dummies zeker een aanrader ..gr brigitte

PatriciaduPon op 2 december 2014 om 10:32

Iemand ervaring met CyberLink PhotoDirector?

PtR op 26 november 2014 om 16:16

Ik mis in dit rijtje nog wel GIMP en PhotoFiltre. Vooral die laatste is eenvoudig in gebruik.

SuzanneM op 26 november 2014 om 16:21

Bedankt PtR! In dit artikel worden alleen de online varianten op een rij gezet. Binnenkort maken een overzicht van de gratis download software, waar Gimp en PhotoFiltre niet in zullen ontbreken

PtR op 26 november 2014 om 16:30

Ja, je hebt helemaal gelijk. Sorry, ik heb te vlug zitten jammeren.

MaartenLinux op 26 november 2014 om 14:03

Natuurlijk is GIMP ook goed. Maar waar je weinig over hoort is Raw Therapee. Dat is heel mooi. Ook gratis.

SuzanneM op 26 november 2014 om 16:25

Bedankt voor de tips Maarten. We gaan zeker eens naar Raw Therapee kijken voor het overzicht van de gratis download software.

Jbosch1 op 30 november 2014 om 14:46

Ben blij dit te lezen.
Wil eigenlijk lightroom nemen bv. abonnement /maar lijkt me niet makkelijk/en niet in het Nederlands?
Ben nieuwsgierig naar de volgende (gratis download software).
Werk (te )met picasa maar niet alles werkt meer zoals vorig jaar.
Toen was het mogelijk kerstkaarten van de foto,s te maken.
Bv een roodborstje een mutsje op zetten.
En het recht trekken van bebouwen/door vertekening boven vaak smaller en of scheef,is hier ook een eenvoudig programma voor?
dus bedankt
Jannie

Ebben op 1 december 2014 om 10:25

ShiftN is een gratisprogramma daarvoor, Duitstalig, werkt perfect, je kunt ook zelf nog de voorgestelde correcties beïnvloeden. Er gaat wel links en rechts logischerwijs iets van de foto af. Dus ruimer fotograferen bij gebouwen.
Marnix

jpvdfotografie op 2 december 2014 om 08:45

ShiftN is een top programma voor architectuurfotografie. Het zet de convergerende lijnen recht. Enige probleem zoals Marnix schrijft, je moet je foto steeds veel ruimer maken want in vele gevallen verlies je een pak aan je foto. Als je dan nog een mooie uitsnede wil maken zit je soms heel krap. Maar ik vind het een prachtig gratis programma.
www.shiftn.de (link is aanklikbaar).
Vriendelijke groet, JP.

Jbosch1 op 1 december 2014 om 17:40

dank je zal even kijken
Jannie