Upload jouw foto's
8x gratis software voor fotobewerking © Photoshop, alternatief, freeware, beeldbewerking, Picasa

18 december 2014, 12:24

Beschik je niet over software zoals Photoshop om je foto's te bewerken? Dan zijn er online genoeg gratis alternatieven te vinden. Wij zetten er 8 op een rij, waarbij we beginnen met de meest basic bewerkers en eindigen met de geavanceerde software. Alle programma's installeer je op je computer, zodat je geen gebruik hoeft te maken van je internetbrowser.

1. Photofiltre

(foto: limbo210366)

Photofiltre start lekker snel op. In het menu rechts staan je gereedschappen, zoals een pipetje, toverstaf of stempelpenceel. Hieronder kun je per gereedschap een beperkt aantal opties instellen. In de bovenbalk staan twee rijen met icoontjes. De bovenste rij is de technische kant: kopiëren, plakken en inzoomen. De onderste rij is voornamelijk gericht op het verbeteren van de belichting en kleuren van je foto. Geen schuifjes, gewoon op een plus of min klikken tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Duik je in het menu, dan kun je zelf aan de slag gaan met o.a. selecties transformeren en opslaan, niveaus of de kleurbalans. Je kunt werken met lagen en je kunt creatieve effecten toepassen, zoals filters of randen. Naast het bewerken van je foto's kun je foto's in de onderste balk importeren, waardoor je snel tussen foto's schakelt om deze te bewerken.

Inspiratie opdoen wat er met Photofiltre mogelijk is? Bekijk dan eens de (Engelstalige) tutorials.

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training." - John R

Naar de Academy

Taal: Engels, Nederlands taalpakket beschikbaar
Systeem: Windows
Website

2. Paint.Net

(foto: harry-sibum)

De interface van Paint.net begint met een vaste menubalk bovenin. De overige balken voor de lagen, je historie en de kleurenkiezer zijn losse vensters. Deze kun je slepen naar een gewenste positie. Met de gereedschapsbalk kun je snel aan de slag. Selecteren, slepen of kleuren. In de bovenste menubalk verschijnt een optiebalk voor het desbetreffende gereedschap. Het programma is gericht op het bewerken en verbeteren van je foto. Via de menubalk kun je via Aanpassen verschillende acties uitvoeren om de belichting en kleuren te verbeteren. Met de knop Effecten kun je een aantal creatieve mogelijkheden toepassen. Ingewikkelde bewerkingen zijn met Paint.net niet mogelijk, maar het werkt prima om je foto te verbeteren. Wil je meer weten van Paint.net. lees dan deze uitgebreide workshop.

Taal: Nederlands
Systeem: Windows
Website | Workshop

3. IrfanView

(foto: mirjamdepagterfotografie)

IrfanView opent lekker snel en is niet beeldvullend. In eerste instantie lijkt er naast de bovenste menubalk geen gereedschapsbalk te zijn, maar deze activeer je zelf via Bewerken - Tekenpallet tonen (of sneltoets F12). Het programma beschikt over eenvoudige bewerkingen, zoals een foto in een bepaalde verhouding uitsnijden, verscherpen of roteren. Ook kun je de kleuren aanpassen, een rand toevoegen of rode ogen verwijderen. Je zal sommige instellingen wel op de gok moeten doen via een kleine preview, de bewerkingen kun je niet voorvertonen op de foto. Hier lees je een volledige workshop van IrfanView.

Taal: Engels, Nederlands taalpakket beschikbaar
Systeem: Windows
Website | Workshop

4. FastStone

(foto: prizm)

Wanneer je FastStone Image Viewer opent lijkt het programma gericht te zijn op het ordenen van je foto's. Maar naast het verplaatsen en verwijderen van je foto's kun je ze ook bewerken. De bewerkingsmogelijkheden zijn vrij basic: Bewerken (formaat aanpassen en bijsnijden, rode ogen verwijderen en retoucheren), Kleuren (niveaus, kleuren en verscherpen) en Effecten (randen, watermerk, vervagen). Via een nieuw scherm zie je na het slepen met de schuifjes direct het resultaat. Na het accepteren van de bewerking zie je links onderin een voorbeeld van je foto. Dit is nog niet definitief, hier moet je foto eerst voor opslaan. We schreven eerder deze workshop over de mogelijkheden van FastStone.

Taal: Nederlands
Systeem: Windows
Website | Workshop

5. Picasa

(foto: saskiacloo)

Picasa is een fotobewerkingsprogramma van Google. Voor je aan de slag gaat moet je de foto's (jpg, psd, raw) en video's van je computer importeren. Hierna kun je foto's ordenen en bewerken. Qua ordenen kun je tags, locaties of personen toevoegen aan foto's, waardoor je later makkelijk foto's terug vindt met zoekwoorden. Bovendien kun je mappen aanmaken en foto's verwijderen; dit gebeurt ook daadwerkelijk met de corresponderende map op je computer.

De bewerkingen zijn vrij simpel: in de rechter balk kun je kiezen uit 5 iconen, waarbij de eerste twee geschikt zijn om je foto te verbeteren (belichting en contrast aanpassen, rode ogen verwijderen of een uitsnede maken). Met de overige drie iconen heb je keuze uit 36 filters om op je foto toe te passen. Onze blogster Stacey Oosterhof werkt regelmatig met Picasa en schreef er de blog Tips en trucs voor gratis software Picasa over.

Taal: Nederlands
Systeem: Windows
Website

6. Gimp

(foto: zwartwitklik)

Het eerste wat opvalt als je GIMP opent is dat het uit drie losse vensters bestaat. Dit kan handig zijn, maar je kunt hier ook één venster van maken via Vensters - Enkel Vester-modus. Het linkervenster bestaat uit de gereedschappen met daaronder de instellingen voor het actieve gereedschap. Met het rechtervenster kun je met lagen werken, de kanalen en handelingen bekijken of patronen toevoegen aan je foto.

Gimp kan eigenlijk vrijwel alles om je foto´s te bewerken. Van het rechtzetten en bijsnijden van je foto tot de belichting en kleuren verbeteren. Ook kan er geretoucheerd worden om rode ogen of storende vlekjes te verwijderen. Alles werkt via handige schuifjes en ook de wat uitgebreidere bewerkingsmogelijkheden, zoals het werken met laagmaskers, zijn mogelijk.

Blogger Henk van Essen liet in zijn blog al eerder zien dat je een leuke 'Out Bound' foto kan maken in Gimp.

Taal: Nederlands
Systeem: Windows, Mac
Website | Workshop

7. RawTherapee

(foto: rickwijnberg)

RawTherapee is gericht op het bewerken van je raw-bestanden. Het is een uitgebreid programma waarbij je vrij makkelijk met verschillende schuifjes je raw-bestand kunt bewerken tot een mooi jpg-plaatje. Bij het openen van het programma moet je eerst via de bestandsnavigator de opslaglocatie van je raw-foto zoeken en de foto openen via een dubbele klik. Vervolgens kun je aan de slag met het bewerken via de Fotobewerker.

Het programma heeft twee belangrijke menu's. Het rechter menu beschikt over alle opties om je foto te verbeteren: belichting aanpassen, kleuren verbeteren, verscherpen of de witbalans aanpassen. Dit hoeft niet handmatig, je kunt namelijk zelf profielen opslaan en toepassen op je foto's. De bovenste menubalk heeft nog een paar handigheidjes tijdens het bewerken: de witte en zwarte driehoekjes voor een over- en onderbelichtingsindicator, of de mogelijkheid om het origineel naast je bewerking te bekijken. In de onderste balk kun je vervolgen je bewerkte foto opslaan. Bewerk je meerdere foto's? Dan kun je deze in de Verwerkingsrij plaatsen en een batch op een gewenst moment in één keer opslaan.

Meer weten over RawTherapee, lees een workshop hier.

Taal: Nederlands
Systeem: Windows, Mac
Website | Workshop

8. Photoplus

(foto: zino)

Eén van de meest uitgebreide programma's is de Engelstalige Photoplus, maar daarmee ook een stuk langzamer tijdens het opstaren. Qua interface lijkt het behoorlijk veel op Photoshop: links je gereedschappen en rechts de panelen voor aanpassingen, kleuren en lagen. Dit kan nog naar eigen inzicht worden aangepast.

Bij het openen van het programma opent er een How To met daarbij uitleg om te beginnen met het programma. Ieder gereedschap wordt bij het betreffende onderwerp kort uitgelegd. Met alle bewerkingsmogelijkheden om zowel je foto te verbeteren als effecten toe te voegen voelt Photoplus als een compleet programma aan.

Taal: Engels
Systeem: Windows
Website | Workshop

Online alternatieven

Installeer je liever geen programma's op je computer? Dan kun je gebruik maken van online bewerkingsprogramma's. Bekijk hier het overzicht met 5 online alternatieven voor Photoshop.

Reacties (10)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
snomiSdA-Photo op 23 december 2014 om 09:59

Ook DxO Optics Pro 8, is een (op dit moment gratis) fantastisch programma. Bij het uitbrengen van de versie '10' heeft de maker besloten om versie '8' in full-version gratis beschikbaar te stellen tot 31-01-2015. Download dit programma nu via de volgende link: http://www.dxo.com/intl/dphotographer

PtR op 23 december 2014 om 20:49

Wat een leuke tip. Ik heb het gedownload en het ziet er heel netjes en niet al te lastig uit. Er kwam zelfs een melding dat ik een D7100 met 17-70 heb waarvoor ik dan de correcties kon downloaden. Nu heb ik ook Lightroom dus dit programma is denk ik wat dubbelop maar voor mensen die geen Lightroom hebben is het, denk ik, een aanrader. Wil je je emailadres niet achterlaten dan kan je ook uit de voeten met 10minutemail.

snomiSdA-Photo op 24 december 2014 om 09:07

Beide programma's (DxO Optics en Lightroom) hebben idd dezelfde 'uitgangspunten'. Binnen DxO vind ik de ruisreductie net iets beter.

PtR op 20 december 2014 om 14:49

Mooi artikel met een goede uitleg. Ben blij dat Photoscape er niet bij staat. Ik heb deze laatste geïnstalleerd maar kreeg, ondanks goed opletten, allerlei vage rommel mee. Gelijk er weer af gegooid!

HRST99 op 23 december 2014 om 19:49

Toch jammer van je oordeel over Photoscape. Gebruik voor taaie klussen Photoshop voor beginners, maar voor snelle gewone bewerkingen ben ik dik tevreden over Photoscape.

PtR op 23 december 2014 om 19:55

Het programma zal wel goed zijn maar er kwam een heleboel rommel mee. Misschien lag dat dan aan de site waarvan ik het heb gedownload. Prettig dat je met dat programma goede resultaten hebt, in ieder geval. Daar gaat het om.

Groet
Peter

jimme op 20 december 2014 om 13:39

Jammer dat er van de 8 slechts 2 ook geschikt zijn voor de Mac

Corplaat op 20 december 2014 om 14:18

Ha Jimme, welke 2 zijn dat?

FokkovdL op 18 december 2014 om 14:24

Leuk, maar het lijkt wel (weer) erg veel op een deel van dit artikel van mij http://fokkio.nl/de-beste-gratis-foto-software/
Beide keren door de zelfde schrijfster trouwens.

kimvana op 19 december 2014 om 07:50

Bedankt voor je bericht Fokko. Als je goede gratis software gaat vergelijken, kom je inderdaad vaak bij dezelfde soort pakketten uit. Wij hebben van elk pakket nog een uitgebreide workshop, zie de linkjes in de tekst.