Upload jouw foto's
Storytelling: een eerste blik op MyAlbum (Bèta) © Voorbeeld, MyAlbum, Storytelling

12 augustus 2015, 09:00

Ed Steenhoek schrijft over zijn eerste ervaringen met de bèta versie van MyAlbum. Hij legt uit hoe je als storyteller te werk moet gaan.

Storytelling?

Onlangs werd ik geattendeerd op de bèta-release van MyAlbum, een site voor visuele verhalen. Of, zoals het in het Engels genoemd wordt: Storytelling. Voordat ik meer vertel over deze nieuwe dienst op MyAlbum, eerst even een stukje geschiedenis.

Storytelling is van alle tijden en zeker niet onbekend. Want wie kent er geen sprookjes, volksverhalen en fabels? Allemaal vormen van storytelling. Spoel je snel door naar de jaren 80 van de vorige eeuw, met de opkomst van het 'op vakantie gaan' en het gemeengoed worden van fotografie als hobby, dan zie je de vakantiealbums vol met afgedrukte foto's ontstaan. Soms simpelweg een mapje met foto's in een bepaalde volgorde. Soms met heel veel zorg ingeplakt en met bijschrift (iets dat later op de computer werd gedaan onder de noemer Scrapbooking). Allemaal om de herinnering vast te houden, maar ook om familie, vrienden en kennissen te vertellen wat je allemaal gezien en beleefd hebt. Storytelling dus.

Die wereld is snel veranderd door digitale fotografie en internet. Deze combinatie betekende het einde van het fotoalbum in de kast, maar ook het begin van diensten als Flickr waar je (een selectie van je) foto's kon laten zien aan de rest van de wereld. Inmiddels kennen we Facebook, Instagram, Pinterest, en vele andere diensten waar je foto's kan delen met anderen. Allemaal hebben ze hun bestaansrecht maar geen van allen geven de mogelijkheid om echt je verhaal te vertellen. Althans, niet in de zin van de combinatie van foto's en tekst in een bepaalde samenstelling op een pagina die je met anderen kunt delen. Het is niet voor niets dat vele (hobby) fotografen een eigen blog zijn begonnen om toch iets van hun verhaal te kunnen vertellen. En toen was daar de bèta-release van MyAlbum... of toch niet?

Verhalenverteller Scott Kelby


Voor wie hem niet kent, Scott Kelby is een Amerikaanse fotograaf, auteur en uitgever van digitale media. Van zijn hand komen goede boeken over Adobe Photoshop en Adobe Lightroom, hij is bedenker van de WorldWide Photo Walk en hij maakt veel gebruik van sociale media. Ruim een jaar geleden plaatste hij een bericht op Facebook over een reis naar Rome en het verhaal daarover op Exposure.co: A Walk in Rome. Voor mij de eerste kennismaking met de combinatie van foto's en het verhaal dat je er bij vertelt, maar dan in digitale vorm en deelbaar met iedereen die je maar wil.

Sindsdien heb ik vele van zijn verhalen gelezen en bekeken. Voor mij zijn ze een inspiratiebron. Niet in de laatste plaats vanwege de kunst van vertellen. Want laat dat nu net de crux zijn van het verschil tussen - kort door de bocht - Flickr en Exposure. Het verschil tussen een album met een aantal foto's en storytelling. Daarnaast moet ik helaas bekennen dat de kunst van verhalen vertellen niet iedereen komt aanwaaien. Ik vergelijk het wel eens met moppen vertellen. Dezelfde mop uit de mond van iemand die de gave van moppentappen niet heeft, is toch minder leuk.

Terug naar Scott Kelby. Zijn verhalen nemen je mee naar zijn opdrachten en vakanties. De combinatie van werk en privé, maar ook altijd de combinatie: het verhaal dat ondersteunend is aan de foto's. Om te laten zien dat er echt een verschil is tussen het echte storytelling en een pagina met een aantal foto's zonder tekst, neem dan een kijkje op de pagina die ik daarvoor gemaakt heb: Tulum op Exposure of Isla Holbox op MyAlbum. Meer dan een probeersel is het niet, maar het gaat om het idee.

Lees hier mijn eerste ervaring met MyAlbum hier.

« vorige 1 2 3 4 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn