Upload jouw foto's
Storytelling: een eerste blik op MyAlbum (Bèta) © Voorbeeld, MyAlbum, Storytelling

12 augustus 2015, 09:00

Ed Steenhoek schrijft over zijn eerste ervaringen met de bèta versie van MyAlbum. Hij legt uit hoe je als storyteller te werk moet gaan.

De proef op de som

Zoals gezegd dient de + voor het maken van een nieuw verhaal. Ik selecteer vervolgens 20 foto's die ik eerder al had klaargezet in een folder. In totaal 158Mb en in een mum van tijd staat alles online.


Automatisch wordt een foto gekozen die als omslag dient. Dit is de foto die je als eerste ziet als je een verhaal opent. Als je daarvoor liever een andere foto wilt, gebruiken dan kan dat. Kies de andere foto en via een simpele rechtermuis-klik verschijnt de optie om die foto als omslag in te stellen. De foto verdwijnt daarmee overigens niet uit je verhaallijn. Op de omslag plaats je ook de titel van je verhaal. In de bèta is dat beperkt (of ik heb nog steeds niet gevonden hoe je dat wijzigt...) tot alleen een witte tekst in het vastgesteld lettertype op een voorgedefinieerde plek. Ik hoop dat dit na de bèta verbeterd is.

Vervolgens wijzig je naar eigen inzicht de foto's door ze te verplaatsen of hun verhouding aan te passen. Ook voeg je het verhaal toe. Dat gaat via de verrijkingsoptie 'tekst'. Ook hier staan lettertype en kleur (blijkbaar) vast. De achtergrond kun je dan weer wel in elke denkbare kleur aanpassen.

Bij het toevoegen van een kaart krijg je de keuze uit meerdere varianten. Mocht de locatie niet kloppen, dan kun je die simpel aanpassen en krijg je de bijbehorende kaarten te zien. Dat de foto's niet thuis waren gemaakt maar in Tulum, Mexico, werd niet herkent. Logisch, want dat stond niet in de Exif informatie. Helaas is ook hier alleen de kleur van de achtergrond actief te wijzigen. De applicatie is wel zo slim om de kaart aan te passen naar wit als je de achtergrond bijvoorbeeld rood maakt.Het toevoegen van het weer is in principe heel simpel. En volgt een zelfde stappenplan. Wanneer het weer ter plaatse niet naar je zin herkent wordt, kun je dat allemaal corrigeren.

De toeristische informatie maakt het mogelijk om snel en eenvoudige wat achtergrond toe te voegen. In mijn geval werd Tulum niet herkent maar de provincie Quintana Roo en Mexico als land. Leuk is de optie dat je kan melden dat je graag een toevoeging van jouw fotolocatie wilt. Je hoeft niet op de uitbreiding daarvan te wachten want uiteindelijk is het een tekstblok dat wordt toegevoegd en die kun je dan naar hartenlust aanpassen. Overigens kreeg ik nog dezelfde avond een berichtje dat de toeristische informatie van Tulum was toegevoegd.

Het toevoegen van de iconen is leuk, maar vraagt wel wat geluk en geduld. Je moet namelijk zoeken aan de hand van termen. Nu ligt in mijn geval een term als Mexico voor de hand en dan krijg ik zo'n dertig opties. Een makkelijke manier om te zien welke iconen er allemaal zijn, heb ik echter niet kunnen achterhalen. De kans is dan ook groot dat ik ook dergelijke plaatjes eerst voorbewerk en dan importeer. Zeker omdat MyAlbum geen kleurenplaatjes heeft. Want zeg nou zelf: een plaatje van de Mexicaanse vlag moet toch groen, wit en rood zijn?

Ook is het mogelijk om de foto's te bewerken. Uitsnijden en roteren zijn de voor de hand liggende opties. Ook kun je een filter toepassen. Dat heeft persoonlijk mijn voorkeur niet. Zou ik een foto willen opnemen in alleen grijstinten, dan zou ik die al kant-en-klaar exporteren vanuit Adobe Lightroom.

Het resultaat om je een idee te geven hieronder een snapshot van het verhaal over Tulum. De hele story vind je hierAls je klaar bent dan is het leuk om je verhaal met familie, vrienden en de rest van de wereld te delen. Dat kan eenvoudig via de bekende opties. Toegangsbeveiliging voor je kijkers (of lezers...) is er niet. Iedereen ziet je verhaal. Wat ik nog wel eens met een blog doe, is het beperken van wie bepaalde posts zien. Zo kan ik mijn vakantieverhalen tijdens mijn vakantie schrijven en delen met naaste familie en vrienden zonder dat de hele wereld weet dat ik weg ben. Na terugkomst gaat de beveiliging er af en mag iedereen weten hoe mooi het in Tulum was. Dit is wellicht niet voor iedereen even belangrijk, maar er is zeker een potentiële groep gebruikers waarvoor dit een doorslaggevende factor kan zijn om naar een concurrent te gaan.Wat ook een beetje verstopt zit, zijn de likes. Klik als lezer (ja... kijken alleen is niet voldoende meer) op een foto zodat deze groot getoond wordt, en opeens zie je de mogelijkheid om de foto leuk te vinden, te delen of van commentaar te voorzien. Ook kun je daar de metadata inzien. Het zou fijn zijn als deze mogelijkheden ook getoond worden in de verhaallijn (onMouseOver scriptje...).

Wanneer je een foto groot in beeld hebt, kun je ook een slideshow starten en per foto voor- en achteruit navigeren. Met weer een klik op de foto of de escape toets kom je snel weer terug bij de verhaallijn. De kans is echter groot dat de gemiddelde lezer alleen de webpagina van boven naar beneden doorloopt. Iets wat heel goed past in het single-page design wat anno 2015 helemaal hip is.

Lees hier mijn eindconclusie over MyAlbum.

« vorige 1 2 3 4 volgende »

Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn