Upload jouw foto's
Curven in Photoshop © blog, bewerken, beeldbewerking, curven, photoshop, software

20 oktober 2015, 20:00

Met de Curven tool in Photoshop kun je foto aanpassen naar je eigen smaak in belichting, kleur en contrast. Jeroen Boumans geeft een korte introductie wat je allemaal met deze tool kunt doen.

It's in a pixel

Een foto bestaat uit een raster van pixels. Iedere pixel is zichtbaar als één kleur maar bestaat eigenlijk uit drie kanalen namelijk rood, groen, blauw (een RGB-waarde). De aanwezigheid van ieder kanaal in een foto/afbeelding kan in kaart worden gebracht met de Curven-tool. Deze tool toont een grafiek per RGB-kanaal en vertelt iets over de aanwezigheid van de kleur binnen dat bereik. Hogere pieken betekent meer contrast binnen dat betreffende kleurbereik. Met de curven-tool kunnen we deze aanwezigheid veranderen, boosten, reduceren en ga zo maar door. Wil je tekenen op een foto, kun je beter het Penseel tool gebruiken.

Waar vind ik de Curven-tool?

In Photoshop kan de tool op twee manieren worden gevonden:
1. Afbeeldingen > Aanpassingen > Curven...
2. Weergave > Aanpassingen. Dit opent een tab met aanpassingsmogelijkheden. Klik nu op het Curven-icoon . Een nieuwe aanpassingslaag wordt aangemaakt in Photoshop waar dezelfde bewerkingen kunnen worden gemaakt als optie 1. Het verschil is echter dat deze aanpassingen eenvoudig kunnen worden gewijzigd of dat de laag kan worden aan-/uitgezet.

De tool uitgelicht

De Curven-tool bestaat uit een aantal onderdelen welke hieronder staan toegelicht:

1 De invoer. Dit is het bereik van volledig zwart (0) naar een volledige RGB-kleur (in dit geval blauw;
2 De (gewenste) uitvoer kleur. De uitkomst hiervan is ook een kleur tussen zwart en de betreffende RGB-kleur;
3 De initiële instelling van een kleurkanaal. Deze kan met de hand worden aangepast;
4 Met deze tools kun je:
a. De gehele curven aanpassen;
b. Het zwartpunt bepalen;
c. Het grijspunt bepalen;
d. Het witpunt bepalen.
5 Handmatig bewerken van de curve (staat aan)
6 Tussen de kleurkanalen schakelen (Rood, Groen, Blauw en RGB)
7 Voor gedefinieerde instellingen

Het principe achter de curven-tool

Wat we dus willen is een foto van meer/minder contrast voorzien binnen een bepaald kleurbereik. We gebruiken daar voor een invoer 1 versus een gewenste uitvoer 2 waarde.
Dit kan door de curven te bewerken 5 (actief). Een andere manier is door aan te geven waar het meest zwarte, witte en grijze gebied in de foto zit 4 . Dit kan met de pipetjes worden aangegeven. Photoshop stelt dan zelf de curves in. Wanneer bijvoorbeeld blauw als meest witte punt wordt geselecteerd dan zal Photoshop dit gelijktrekken door de gehele foto warmer van kleur te maken. Zie deze werking als een soort auto-witbalans. Hetzelfde geldt voor de grijs- en zwartpunt bepaling.

Voorbeelden Kleurtint

Voor en ná

De foto van de leeuwin is wat grauwer van kleur. Dit kan met de curven-tool eenvoudig worden bijgewerkt. We willen de foto warmer maken, niet roder.
Hieronder is te zien hoe de kleurkanalen zijn aangepast om het gewenste effect te krijgen.


Wat opvalt is dat de grijstonen binnen het groene en rode kanaal iets verhoogd zijn. Ankerpunten op de lijn kunnen worden aangemaakt door op de lijn te klikken en te verslepen om het gewenste resultaat te bereiken. De twee kleurkanalen rood en groen zijn genoeg om de gehele tint in de foto warmer te maken. Wat in blauw opvalt is dat binnen het blauwbereik zwart (invoer) in het uitvoer gedeelte iets verhoogd is. Hierdoor wordt al het zwart in de foto iets meer blauw van kleur. Je ziet dit in de foto terug als een paarsige tint bij de schaduw van de bladeren.

Voorbeeld Vintage effect

Foto: Maykel Loomans, Designer @ Facebook, maykelloomans.com

Eén van de veelvoorkomende fotobewerkingstrends tegenwoordig is het reduceren van contrast en de grijze waas die dan ontstaat te tinten. Met de curven-tool kan vrij snel dit effect bereikt worden. De truc van de bewerking zit hem met name in het feit dat de foto geen puur zwart bevat. Laten we dit zelf proberen met een voorbeeld:- Open een foto en open de curven-tool of voeg een curven laag toe.
- Neem het RGB-kanaal om mee te beginnen.
- Eerst moet de grijstint worden toegevoegd (linkerplaatje). Dit moet lineair gebeuren: sleep het punt linksonder iets naar boven en naar rechts. Het volgende gebeurt:
a. Er bestaat geen puur zwart meer in de foto
b. De lijn is een rechte (lineaire) lijn en zorgt voor een duidelijke grijs tint omdat de kleuren worden afgekapt onder de opgegeven minimum waarde.
- Schakel nu over naar de overige kleurkanalen en speel per kleur met de lijn (rood, groen en blauw). Hierdoor kan per kleur zoals vorig voorbeeld een tint worden toegevoegd in een bepaald gebied.

Standaard foto
RGB grijsbepaling
Kleuraanpassingen

avatar

Doordeweeks ben ik werkzaam als ontwikkelaar voor multimediale toepassingen. Denk hierbij aan website’s, apps en games. Na een week programmeren is het fijn om af te schakelen met iets dat niet op computercode lijkt, en dus hou ik me sinds kort graag bezig met fotografie. Een bezigheid die ik vooral graag voor mijzelf uitoefen. Tientallen foto’s waar misschien net één of twee bij zitten waar ik tevreden over ben. Naast het ontwikkelen van deze digitale toepassingen werk ik graag aan producties waarbij driedimensionale vormgeving en animaties een rol spelen. Hierbij speelt nabewerking (post­production) een grote rol. Dit kun je vergelijken met het na bewerken van foto’s in Adobe Lightroom en/of Photoshop maar dan voor video.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
escee op 23 februari 2016 om 21:19

Zit in PS Elements 13 ook een kleurcurventool? Als ik bij verbeteren, kleur aanpassen, kleurcurven aanpassen kijk, krijg ik alleen schuifregelaars voor hooglichten, helderheid, contrast en schaduwen, maar niet om de kleuren aan te passen. Of is er een andere manier om uiteindelijk hetzelfde te kunnen bereiken?

DanaElias op 16 januari 2016 om 19:26

Is photoshop iets voor beginnende fotografen?

jeroenboumans op 8 februari 2016 om 17:48

Hallo Dana,
Dit ligt er maar net aan wat je met photoshop wilt bereiken. Met wat kleurcorrectie zoals hierboven beschreven ben je vrij snel uit de voeten. Natuurlijk vergen de retoucheer-tools wat meer oefening voordat eindresultaat beter wordt. Als je weet naar welk effect je op zoek is het makkelijker. Om wat skills in huis te brengen zou je enkele tutorial sites kunnen raadplegen zoals Lynda.com of Tutsplus.com

DanaElias op 8 februari 2016 om 18:47

Dank je wel, Jeroen.
Ik ben momenteel lightroom aan het uitproberen, enkel om hier en daar een foto te vebeteren zonder de waarde van het origineel te verliezen.

jeroenboumans op 8 februari 2016 om 18:55

Hallo Dana, Lightroom is perfect voor dat soort aanpassingen! Gebruik Lightroom zelf ook erg graag. Succes!