Upload jouw foto's
Adobe Lightroom CC 2015.4 / 6.4 : Strakke panorama's © Adobe, software, lightroom, fotobewerkingssoftware

5 februari 2016, 10:13

Adobe heeft een kleine update van Lightroom uitgebracht: Lightroom CC 2015.4 en Lightroom 6.4. De eerste voor de Creative Suite abonnees, de tweede als update voor de standalone versie. Primair omvat de update nieuwe camera-raw support en nieuwe lensprofielen, maar ook is er een slimmigheidje aan de panorama-stitching toegevoegd.

Nieuw profielen, nieuwe functies

Met een stortvloed aan nieuwe camera's de laatste tijd was een update van Lightroom wel weer nodig. Lightroom kan nu overweg met de Leica M en X-U, de Panasonic DMC-TZ80 en de Sony Alpha 68. En met de Phase One IQ150, al zullen gebruikers van die camera het eigen Capture One waarschijnlijk prefereren. Er is nu bovendien raw-ondersteuning voor de Fuji X70, X-E2S en X-Pro2, maar helaas is er niets verbeterd aan de kwaliteit van de conversie van de X-Trans raw-files. Een gemiste kans.

Boundary Warp

Wat echter het meest in het oog springt is Boundary Warp. Dit extraatje is toegevoegd aan de panoramastitching functie en zorgt ervoor dat je (vrijwel) geen beeld van je panorama meer hoeft af te snijden na de automatische stitching. Het programma trekt je panorama recht binnen de mogelijkheden door intelligent te berekenen hoe het beeld eruit moet zien en het daarna te vervormen tot het past. Je kunt wel zelf de mate van correctie aangeven in percentages om bijvoorbeeld kromme lijnen te voorkomen. Werkt uitstekend!


Samyang support

Verder is tethering voor de Nikon D500 en D7200 toegevoegd en zijn er diverse kwaliteitsverbetering aangebracht bij automatische correctiemethoden en wat bugs gefixt. Last but not least heeft Adobe een enorme stapel lensprofielen toegevoegd voor Samyang (Rokinon en Bower in de USA) objectieven in diverse varianten en cameravattingen, van 8mm tot en met 85mm. Updaten doe je via Adobe.nl of via de Creative Suite.

www.adobe.nl

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn