Upload jouw foto's
Nik Filters vanaf nu gratis te downloaden © software, beeldbewerking, NIK, Nik filters

25 maart 2016, 12:39

Google nam in 2012 het Duitse Nik software over. En sinds 24 maart dit jaar zijn de populaire creatieve plug-ins voortaan gratis te downloaden en te gebruiken. Dat is goed nieuws voor iedereen die met nabewerking van zijn foto's bezig is.

Gratis creativiteit

Al in 2013 volgde een prijsverlaging van de complete suite naar $150,-, maar de zeven plug-ins zijn vanaf nu helemaal gratis. Wie dit jaar nog tegen betaling de suite aangeschaft heeft, kan zijn geld terugvragen bij Google.

Nik voor niks

Google gaat zich op lange termijn meer concentreren op het aanbieden van totale foto-oplossingen voor met name mobiele toepassingen en blijkbaar past Nik niet helemaal in die toekomstvisie. Daarom "... hebben we besloten om de Nik Collection desktop suite gratis beschikbaar te maken, zodat iedereen het nu kan gebruiken." De Nik Collection bestaat uit zeven desktop plug-ins die volop creatieve mogelijkheden voor fotobewerking bieden: Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro en Dfine. Silver Efex is erg populair bij zwartwitwerkers en om Sharpener Pro en Dfine (ruisonderdrukking) kun je ook niet echt heen als serieuze nabewerker. Google geeft niet aan of de plug-ins nog verder ontwikkeld zullen worden of dat alles vanaf nu bij het oude blijft.

Volg ook een fotografiecursus bij de Zoom Academy

Ben je nu portretfotograaf, macrofotograaf of fotografeer je liever landschappen? Of wil je alle geheimen van Photoshop of Lightroom leren? Voor elke fotograaf bieden we een passende cursus vol tips, leerzame video's en gestructureerde uitleg.

Bekijk ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met jouw persoonlijke cursus!

Momenteel kun je aan de slag met de cursussen
Trouwfotografie, Compositie, Professioneel fotograaf worden, Licht en belichting, Lightroom, Photoshop, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie en Landschapsfotografie .

Gemiddelde beoordeling: 8,5

"Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video's. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training."
- John R

Naar de Academy


Prijs en verkrijgbaarheid

De Nik Collection is verkrijgbaar voor Windows en Mac. Je kunt de suite gratis downloaden via de website. Doe er je voordeel mee!
www.google.com/nikcollection

Alle filters op een rij

Reacties (37)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
HAST op 10 november 2018 om 13:17

Helaas is de NIK software niet meer gratis beschikbaar. De software is overgenomen door DxO https://www.dxo.com/. Voordeel is wel dat er weer updates gaan komen aan de software.

Manon333 op 10 mei 2017 om 23:37

Doordat de Nik Collection verkocht is aan google
zijn deze excellente Photoshop Plugins gedegradeerd.
Er vinden geen updates meer plaats.

Nu worden deze plugins nog door Photoshop ondersteund.
Echter Photoshop wordt constant geupdate.
Over enkele jaren is er een kans dat
deze plugins niet meer ondersteund worden door Photoshop.

Conclusie: door de verkoop aan Google
is het beste pakket aan Photoshop Plugins te grabbel gegooid
en binnenkort waardeloos.

Nik Software had er beter aan gedaan niet te gaan voor het grote geld
cq deze plugins niet te verkopen aan Google.
In dat geval waren er nog updates en werd het logischerwijze constant verbeterd.
Nu binnen enkele jaren onbruikbaar en waardeloos.
Alleen nog te gebruiken in oudere versies van Photoshop

pietermusterd op 17 april 2017 om 14:53

Sinds een paar dagen zijn de NIK filters erg traag, met name de Dfine 2 doet het niet goed of helemaal niet. Ik heb nog de betaalde set en werk er al jaren met veel plezier mee. Kan niet zonder.

hasjhasj op 18 februari 2017 om 00:40

Ik heb Nik al jaren, maar merk nu dat als ik bv in SilverFXpro2 bij de Selective Adjustments een control point aanbreng, ik enkel Brightness, Contrast en Structure kan bewerken, terwijl ik in tutorials op Youtube merk dat er een pak meer zijn(bv Amplify Whites, A.Blacks etc). Iemand een idee hoe dit komt? Mocht dit met updates van de software te maken hebben: waar vind je die?

Korneel op 16 november 2016 om 16:49

Ik krijg de Nik wel gedownload en aan de praat zowel in LR als in PS elements. Maar als ik de schuifregelaar van het controlepunt in Viveza wil gebruiken geeft mijn cursor een minteken en geen "handje"zodat in het bereik niet groter of kleiner kan maken. Wie weet raad ?

Henriet68 op 28 juni 2016 om 15:40

Met downloaden gaf hij aan dat hij in LR gezet wordt. Weet iemand hoe ik dat dan in LR terug kan vinden?

Pepleblanc op 3 februari 2017 om 10:58

Rechter muisknop in lr als je al een foto hebt geopend.En dan onder 'Bewerken in' en dan kun je ze uitkiezen.

Lotje1209 op 5 maart 2017 om 15:44

Top! Naar dat antwoord zocht ik ook

Possie65 op 17 april 2016 om 10:56

Werkt allemaal uitstekend en snel. Installeren krijg je al de vraag of het in de software voor beeldbewerking geïnstalleerd moet worden, en dat doet het prima. Vanaf daar per filter genoeg instructie filmpjes om er snel mee te kunnen werken.

sabje77 op 13 april 2016 om 19:42

Ik heb een poging gedaan om te downloaden. Snap niet hoe ik het in lightroom krijg. kan iemand het in jip en janneke taal uitleggen. ben een leek wat dat betreft.

Spijkers op 30 maart 2016 om 19:14

Heb al jaren een oude fotoshop cs 2 , werkt nog steeds prima

depaps op 30 maart 2016 om 10:48

Werkt prima , bedankt voor de info

CATMAN01 op 30 maart 2016 om 01:56

krijg het niet aan de praat met windows 8.1, light-room 5.7, blijft crashen.
iemand een idee?

jkt001 op 29 maart 2016 om 19:27

werkt dit verhaal ook op paintshop pro x8 en zo ja waar moeten de bestanden dan geplaatst worden (nr 2 !!)

klopverduijn op 29 maart 2016 om 21:22

Ja dat heb ik aan de praat gekregen! Zie hier voor uitleg http://www.dpreview.com/forums/thread/3456235 Het komt er op neer dat je NIK collection moet installeren (taal NL) en 'C:\Program Files\Corel\Corel PaintShop Pro X8 (64-bit)\PlugIns\NL' toe moet voegen als compatible software. Daarna moet je de bestanden uit de C:\Program Files\Google\Nik Collection (alles selecteren met ctrl+A) kopiëren naar C:\Program Files\Corel\Corel PaintShop Pro X8 (64-bit)\PlugIns\NL (als je die laatste stap niet doet, zie je de plugins niet).
Ik vermoed dat het ook werkt als je de NIK Collection direct installeert in C:\Program Files\Corel\Corel PaintShop Pro X8 (64-bit)\PlugIns\NL, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.

WimMenzo op 2 april 2016 om 11:10

Heb het diverse keren geprobeerd maar het lukt mij niet, krijg steeds een menu waarop staat dat er een fout is. --- LoadLibrary failed with error 1114. Een initialisatieroutine van de dynamic library (DLL- bestand) is mislukt.---
Heb de uitleg ook geprobeerd. Zal ongetwijfeld wat fout doen maar misschien kunt u wat meer in detail uitleg geven. Denk dat u daar veel mensen een plezier mee doet.

klopverduijn op 2 april 2016 om 22:37

Beste Wim, Inmiddels heb ik ontdekt dat filter Viveza 2 bij mij niet goed werkt. Bij grote bestanden vreemde kleuren en programma klapt er uit bij het maken van een selectie.
In verband daarmee installatie herhaald en gezien dat je gewoon een standaardinstallatie uit kunt voeren en dan C:\Program Files\Google\Nik Collection als map toe moet voegen aan de de pluginmappen van PaintShopPro (bestand, voorkeuren, bestandslocaties)
Voor de foutmelding die je noemde zou ik eens in dit filmpje kijken: https://youtu.be/AL3ayVu98Vw . Hopelijk helpt dat.

WimMenzo op 3 april 2016 om 19:45

Beste klopverduijn ,

Hartelijk dank voor uw reactie en uitleg. Het is gelukt, alles werkt zonder foutmelding. Ben er blij mee.

Met vriendelijke groet,
Wim Menzo

luci-fera op 29 maart 2016 om 18:51

moet je per se Photoshop voor deze of is het ook bruikbaar voor corel paint shop?

pmantel op 29 maart 2016 om 19:18

Werkt prima op Paint Shop Pro X8

gebbe op 28 maart 2016 om 20:16

Hoi Michiel, Ik ben niet zo'n bewerker van foto's. Liefst uit de camera en klaar. Maar gezien al de
opmerkingen hier heb ik de link toch opgezocht en maar even gedownload. Bedankt dat je dit:
"het gratis zijn" even hebt gemeld.

gr Nelly

dre53 op 26 maart 2016 om 17:25

werkt dit ook op windows 10 ,

PtR op 27 maart 2016 om 15:49

Jazeker, en probleemloos.

1103 op 29 maart 2016 om 23:50

Werkt idd op Windows 10.

Ilca77MKII op 26 maart 2016 om 09:41

Kijk even op d pagina zelf en op youtube voor de nodige tutorials.

Vooral het plussen en minnen is geweldig. Gebruikte het al zeer lang, maar sinds kort nog maar zelden. Je kan je zelf nog wel eens flink verliezen in het stapelen van de nodige filters in deze plug in.

ejleusink op 25 maart 2016 om 23:34

Mooi setje software voor mij als beginner!

trebsov op 25 maart 2016 om 21:55

oeps, heb niets gezegd. kijk net op mijn creditcard rekening. bedrag is terug gestort. gaan we met een prettig gevoel de paasdagen doorbrengen en extra genieten van het pakket.

livingartfotografie op 30 maart 2016 om 20:09

Het is heel makkelijk te downloaden. Een kind doet de was om het maar zo te zeggen. Je klikt op downloaden dan vraag het "systeem" welke taal, je selecteert Nederlands, dan wordt gevraagd waar je het op wilt slaan, in mijn geval in Photoshop Elements 14 en klaar. Als je dan je een foto bewerkings programma opent dan zie je het al staan in een klein schermpje. Wil je dit niet zien of je vind het hinderlijk dan kun je op het X drukken en weg is het. Als je het wilt gebruiken dan ga naar filters boven in de balk en met je rechtermuis zie je de verschillende Presents staan. die kun je openen en kom je in het programma. Als je op deze link klikt :https://www.youtube.com/user/NikSoftwareLessons dan kom je allemaal filmpjes tegen waar alles heel duidelijk in wordt uitgelegd. Wel allemaal in het Engels. maar het is zo duidelijk met voorbeelden het kan niet missen. Zelf heb ik Windows 10 op een 64bits computer. Of het werkt op Windows 8 weet ik niet. Maar Windows 10 kon/kan je gratis upgraden dus doen nu het nog kan.

trebsov op 25 maart 2016 om 21:48

heb ook met creditcard betaald. wie weet krijg ik ook nog een mail met goed bericht. maar anders idd jammer. het pakket bevalt goed.

PtR op 25 maart 2016 om 19:49

Ook sneu, vorig jaar oktober een pakketje gekocht en nu gratis. Voordeel is dat nu veel meer mensen kunnen genieten van dit toch wel mooie pakket.

degoof op 25 maart 2016 om 20:25

ik heb met credit card betaald en krijg vanmiddag bericht dat het bedrag wordt terug gestort

PtR op 25 maart 2016 om 20:35

Lucky you! Ik bestelde mijn pakket in oktober vorig jaar. Nouja, pech gehad. Ik heb er in ieder geval wel veel plezier van.

degoof op 25 maart 2016 om 21:18

jammer voor je

trebsov op 25 maart 2016 om 18:04

dit is balen. net een week geleden de collectie aangeschaft voor 199 euro. zal er maar een mailtje naar google aan wagen.

degoof op 25 maart 2016 om 20:26

avatar

Aanpassen Reageer

degoof op 25 maart 2016 om 20:25


ik heb met credit card betaald en krijg vanmiddag bericht dat het bedrag wordt terug gestort

PNCO op 25 maart 2016 om 15:56

dank voor het delen van deze informatie! Dit is een mooi moment om met deze filters aan de slag te gaan!