Upload jouw foto's
Corel Paint Shop Pro - een betaalbaar alternatief voor Lightroom en Photoshop? © corel, paint, shop, pro, software

3 september 2016, 13:00

Als het gaat om de nabewerking van foto's zijn Adobe Photoshop en Lightroom alom vertegenwoordigd. Toch is dat pakket voor sommigen vrij duur en er zijn alternatieven op de markt, die voor een kleine prijs veel bieden. Zo ook Paint Shop Pro en Aftershot Pro van Corel. Zijn dit interessante en vooral betaalbare alternatieven voor Photoshop en Lightroom? Fotograaf Koos van Dam schrijft over zijn ervaring met deze programma's.


'Zelf heb ik korte tijd voor eenmalig € 44 het pakket Corel Paintshop Pro X8 Ultimate gekocht. Dat pakket bestaat uit Paintshop Pro X8 en Aftershot Pro 2. De eerste is nagenoeg gelijk aan Adobe Photoshop CC en de tweede is als specifieke RAW-ontwikkelaar eveneens sterk vergelijkbaar met Adobe Lightroom CC. Zo zijn ook in Aftershot op uitgebreide wijze lokale bewerkingen in een lagenstructuur mogelijk.'

Vergelijkbare mogelijkheden

'Alle andere mogelijkheden die in Adobe Lightroom beschikbaar zijn, zijn ook in Aftershot beschikbaar, inclusief correcties op merken en type-uitvoeringen van camera's en lensen. Het is persoonlijk, maar ik waag mij zelfs aan de opmerking dat de beeldverwerking in Aftershot van RAW-bestanden, met name op het gebied van kleurverwerking, tot iets betere resultaten leidt dan in Adobe Lightroom. Hierbij realiseer ik mij overigens wel dat veel afhankelijk is van de manier waarop de gebruiker de bewerkingen uitvoert. Om misverstanden te vermijden: ik heb geen connectie of een commerciële relatie met het bedrijf dat producten van Corel op de markt brengt.


Photoshop alternatieven

Uiteraard proberen we ook op Zoom.nl voldoende aandacht te besteden aan alternatieve software om foto's mee te bewerken, zo hebben we een lange blogreeks over Topaz Labs met uitgebreide uitleg. Weet jij ook nog een goed alternatief voor Photoshop/Lightroom? Laat het ons weten in de comments!

Reacties (22)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Multi1100 op 9 november 2017 om 23:05

Hoe zou je PSPro in vergelijk met Luminar (neptune) ranken? Door al dat gedoe met Adobe in de vorm van licenties ben ik op zoek naar een pakket om mijn LR 5.7 te vervangen (en gebruik tevens Photos van Apple). Voordeel van Luminar is dat het ook als plug-in van photos werkt waarmee het niet hebben van een eigen library eigenlijk ondervangen is.

sheng-si op 1 oktober 2017 om 00:14

Koos paintshop en aftershot zijn al een paar jaar beschikbaar vor apple computers alsmede voor linux operating systeem. Als je even op de site van corel gek3ken had had je dat kunnen weten.

sheng-si op 1 oktober 2017 om 00:10

Paintshop pro en aftershot zijn verkrijgbaar voor windows, mac & linux.

RoosZ op 7 september 2016 om 16:13

Dit programma is, voor zover ik kan nagaan, alleen beschikbaar voor Windowscomputers.
Bezitters van een iMac of MacBook kunnen het dus niet gebruiken.
Dit had m.i. in het artikel vermeld moeten worden.

sheng-si op 1 oktober 2017 om 00:15

Roosz
paintshop pro en a tv tershot zijn al een paar beschikbaar voor apple spul dus de mac, maar ook voor linux

KoosvanDam op 30 september 2016 om 14:24

Roos, helemaal gelijk, maar het was mij niet bekend dat Corel Paintshop/Corel Aftershot niet in Apple draait. Toch wel een tekortkoming. Maar ik wilde vooral tot uitdrukking brengen dat er meer is dan uitsluitend Photoshop en Lightroom. Niet dat deze programma's niet goed zouden zijn, maar er is meer en soms zelfs beter, althans in mijn opvatting. Zo heb ik de laatste tijd door het gebruik van de proefversie kunnen ontdekken dat bijv. DxO Optics Pro 11 tot sublieme resultaten leidt. Al met al zou ik het prettig vinden als ook in Zoom.nl wat meer aandacht aan dat soort producten wordt besteed, met name op het gebied van de gebruiksmogelijkheden en toepassingen.

sheng-si op 1 oktober 2017 om 00:12

Koos,
paintshop en aftershot zijn al een paar jaar niet alleen voor windows, maar ook voor mac en linux beschikbaar.
photoshop vlg mij niet voor linux en gimp meen ik niet voor de mac

motorwybe op 7 september 2016 om 13:11

Photoshop is voor mij (hobbyist) veel te duur en bovendien erg uitgebreid met zaken die ik nooit gebruik en daardoor te ingewikkeld.
Gebruik al jaaaaaaren PSP en heb vorig jaar nr. x8 aangeschaft.
Wil nooit meer anders. Komt misschien ook, eerlijk gezegd, dat ik er zo aan gewend ben, maar toch.....

DELAHAYE op 7 september 2016 om 11:54

In 2012 kocht ik mijn eerste digitale camera, een CanonPowershot A20, en had behoefte aan een programma voor het bekijken, opslaan en bewerken van foto's. In een opruiming kocht ik ACDSee 3.0. Sindsdien gebruik ik ACDSee, nu al in versie Ultimate 9 (alleen 64-bits) en binnenkort verschijnt Ultimate 10. Omdat ik overal Adobe hoor bewieroken heb ik mij gewaagd aan Photoshop Elements 14. Mijn bescheiden ervaring is, dat het gebruiksgemak van ACDSee stukken beter is dan van Lightroom. Ook de mogelijkheden doen niet onder voor dit programma. Ik vind het jammer, dat er over ACDsee nauwelijks iets te vinden is in de fotovakbladen.

kleijberg op 7 september 2016 om 10:03

Deze versie is helemaal niet beschikbaar voor osx

sheng-si op 1 oktober 2017 om 00:18

Even goed op de site van corel kijken, beschikbaar voor apple en linux

kleijberg op 7 september 2016 om 09:53

helaas is de proef versie niet voor OSX

plonie op 6 september 2016 om 18:43

DXO is een toppertje

KoosvanDam op 30 september 2016 om 14:11

Afgelopen tijd alle reacties met interesse gevolgd. In het bijzonder wil ik graag op jouw reactie reageren. De afgelopen tijd heb ik de proefversie van DxO Optics Pro 11 geprobeerd. En ik moet inderdaad zeggen dat deze met kop en schouders boven alle RAW-verwerkers (voor zover door mij geprobeerd) uitstijgt. Een prima correctie op specifieke camera- en lensuitvoeringen. Maar vooral de tools ClearView en ruisverwijdering doen wonderen. Het levert voortreffelijke eindresultaten op. Werkelijk prachtig scherpe en contrastrijke foto's. Het pakket kost wel € 200 in de complete Elite-uitvoering maar het is het wel waard. Minpunt is overigens wel dat de mogelijkheid van lokale bewerkingen ontbreekt. Maar voor de rest niets dan lof.

plonie op 30 september 2016 om 16:27

Het zou het einde zijn als lokale bewerkingen in DXO zouden kunnen bijv zoals in lightroom. Voor de rest niets anders als lof het is een dikke aanrader

lodexiv op 5 september 2016 om 16:01

Paint shop pro en ook Photoshop elements zijn voor de meeste bewerkingen meer dan voldoende. Als je echt fotorealistische beeldmanipulatie wilt gaan uitvoeren kom je met paint shop pro ook nog aardig uit de voeten. Daarnaast kent corel voor grafische bewerkingen (logo's etc.) ook nog coreldraw home and student voor 90 euro. Krijg je ook een professioneel fotobewerkingspakket (Photo-paint) en aftershot bij.

ruudvangroenendaal op 4 september 2016 om 12:13

Is corel paint shop pro ook te instaleren op Imac?

Fer1111 op 3 september 2016 om 18:48

ON1 is ook de moeite van het beoordelen waard denk ik.
Hier de link:
https://www.on1.com/products/photo10/

Fer1111 op 7 september 2016 om 07:51

Zelf gebruik ik Corel Paintshop Pro, de Ultimate versies, al jaren. Heel goed programma en een keer kopen en je bent weer voor twee jaar klaar.

KOSogtoen op 3 september 2016 om 18:27

ik gebruik al jaren dxo, heel tevreden mee. http://www.dxo.com/us/photography/photo-software/dxo-opticspro.

KoosvanDam op 30 september 2016 om 14:13

Zie mijn reactie hierboven bij Plonie.

PtR op 3 september 2016 om 14:01

Dat ziet er uit als een prachtig alternatief voor het immer arroganter en duurder wordende Adobe. Dat huren van Lightroom en Photoshop bij Adobe slaat helemaal nergens op. Zakelijk allemaal vast aftrekbaar maar als hobbyïst loop je er op leeg.