Meld je gratis aan
(Gratis) Presets voor Lightroom downloaden © Adobe, software, fotobewerking, lightroom, stijl, plugin, preset, voorinstelling

20 oktober 2016, 16:21

Met Lightroom kun je de instellingen van eerdere aanpassingen hergebruiken. Deze voorinstellingen of presets, besparen je veel tijd en er zijn ook veel gratis en betaalde presets te downloaden die je foto direct een bepaalde sfeer geven.

Zoom Academy - online fotografiecursussen


Wil jij ook beter leren fotograferen op een leuke manier?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy op www.zoom.nl/academy en start vandaag nog met jouw cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Portretfotografie, Lightroom en Straatfotografie.

Op onze Presets-pagina hebben we al onze preset-pakketten, gratis en betaald, voor je op een rijtje gezet.

Wat is een Lightroom preset?

Een preset is een vooraf opgestelde lijst met instellingen die Lightroom automatisch toepast op een foto. Presets vormen de bouwstenen van de automatiseringsmogelijkheden in Lightroom. Meestal bewerk je niet één foto, maar een heleboel tegelijk. Bovendien gelden veel instellingen voor meer foto's die in dezelfde omstandigheden werden geschoten. Daarom sla je veelgebruikte combinaties op in een preset.
Tijdens het importeren, bewerken en zelfs exporteren van foto's kun je snel zulke presets op je foto's loslaten. Je vindt ze in de module Ontwikkelen in de linkerkolom in het vak Presets of Voorinstellingen, direct onder de Navigator. Als het vak niet geopend is, klik je op de naam. In eerste instantie zie je een lijst met standaard sets: de kant-en-klare Lightroom-presets en de Gebruikerspresets die je zelf moet (kunt) definiëren.

Het effect van verschillende presets op dezelfde foto.

Presets toepassen

Allereerst de voorgeprogrammeerde Lightroom-instellingen. Als je met de muisaanwijzer over de diverse presets gaat (zonder te klikken), zie je hoe de miniatuur in het vak Navigator de aangewezen preset weergeeft. Pas als je zo'n preset aanklikt, worden de bijbehorende instellingen toegepast. De ingreep is non-destructief, zoals alle bewerkingen in Lightroom. Door op verschillende presets te klikken, zet je het ene effect over het andere. Eén klik op Opnieuw instellen brengt je terug bij af, of doe dit met de preset: Algemeen, nulwaarden. Je kunt de instellingen in het rechtervak van de module Ontwikkelen nog verder handmatig aanpassen. Vaak gebruik je een preset als vertrekpunt om van daaruit naar eigen smaak te verfijnen.

Ga met de muis over de presets en je ziet direct het effect zonder het toe te passen.


Verder is het ook mogelijk bij het importeren of exporteren een preset toe te passen.

Zelf een preset maken

Je kunt ook zelf een preset maken. Selecteer een foto die je hebt bewerkt in de stijl die je wilt vastleggen. In de module Ontwikkelen klik je op de plusknop naast het kopje Presets. Het dialoogvenster vraagt of je de huidige instellingen wil opnemen in de nieuwe preset. Vink uitsluitend de instellingen aan die nodig zijn voor het beoogde effect. Kies een map om de preset op te slaan. Het is sowieso handig om ze te ordenen in mappen. Klik op de knop Maken en klaar.

Presets downloaden

Uiteraard hoef je het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. Op het internet staan genoeg bronnen waar je (gratis) presets van experts afhaalt. Neem eens een kijkje bij onderstaande lijst. Hoe je een preset installeert, hangt af van het type. Bij presets voor de module Ontwikkelen klik je met de rechtermuisknop op de Gebruikersinstellingen. Kies dan de opdracht Importeren. Vervolgens navigeer je naar de preset die je hebt gedownload.

Lijst van gratis Lightroom presets

Een blog met gratis presets op de site van Scott Kelby
5 gratis preset collecties van Laconic
9 sets van gratis presets van On1.com
Gratis starter pack van 30 presets op Sleeklens
Een pakket van 6 gratis presets via Deliciouspresets
3 gratis presets van Stellerphoto
Grote collectie van gratis presets voor Lightroom en Photoshop van Freepresets

Lijst van betaalde Lightroom presets

14 pakketten van 300 professionele presets van Presetkingdom
Meer dan 300 goede presets in diverse pakketten van Shutterpulse
28 pakketten met heel veel presets van Photographypla
Mooie collectie van Lightroom presets van Presetpro
Een blog met presets op de site van Scott Kelby
18 set met presets en brushes in diverse thema´s van Sleeklens
22 professionele presets voor Lightroom van Presetstore
Uitgebreide collectie van presets via Deliciouspresets
Verzameling presets gericht op portretfotografen van Lightroompresets.com
Een pakket van 52 presets van Stellerphoto
Grote verzameling van losse presets of in een bundel van Presetsgalore

Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jplaum op 27 december 2017 om 18:56

Heel leuk artikel! Ik ken zelf nog een website waarop je gratis goede presets kan downloaden. https://www.jimagephoto.com Hier kun je twee gratis presetpacks downloaden die samen goed zijn voor 40 presets. Ik ben zelf heel tevreden over deze presets. Ze zijn wel vrij creatief naar mijn mening.

PtR op 22 oktober 2016 om 20:12

Heel goed artikel!
Is er bij iemand bekend of het voorvertoningsvak, hier vak navigator genoemd, ook groter kan?

JeJeEs61 op 24 oktober 2016 om 22:07

Het voorvertoningsvak heeft (bij mijn weten) een vaste grootte. Wat wel makkelijk is; Wanneer je bijvoorbeeld in de balk boven het voorvertoningsvak op formaat 2:1 klikt dan verschijnt er een kader ter grootte van het gebied dat je dan in het rechter vak te zien krijgt. Dit kader kun je dan met je muis over de kleine afbeelding in het voorvertoningsvak bewegen, zodat je het gebied wat binnen het kader in het voorvertoningsvak ligt, op de grote foto ziet. Wat het selecteren of het bewerken van een klein stukje van de foto een stuk makkelijker maakt.
Ik hoop dat dit enigszins begrijpelijk overkomt.

PtR op 25 oktober 2016 om 10:30

Hartstikke begrijpelijk. Dankjewel voor deze tip. Ik ga er eens mee rommelen.

Groet,
Peter