Upload jouw foto's
Quickstart: Een vintage effect met Google NIK-filters © quickstart, nik, filter

28 oktober 2016, 10:00

Google geeft de professionele Nik Collection gratis weg. Een mooi cadeau, want een tijd geleden moest je voor deze collectie filters nog 150 dollar neertellen. Het gaat om zeven basisfilters die je installeert in Photoshop, Lightroom en Aperture om perfecte zwart-witfoto's, sprekende kleuren en adembenemende hdr-effecten te creëren. Downloaden die handel! En maak bijvoorbeeld eens zo'n prachtig retro-effect.

Voor en Na

1 Silver Efex Pro

Je haalt de complete set filters op de website van Google. Daar kun je kiezen tussen een Mac- en een Windows-download. De download is een behoorlijk groot bestand van 618 MB. Nik Software werkt in Photoshop, Lightroom en Aperture. Zorg dat deze programma's afgesloten zijn wanneer je de software installeert. In Windows dubbelklik je op het exe-bestand, in Mac OS open je het dmg-bestand om de installer te starten. Je zult de Nik-collectie onder het menu Filter aantreffen. Je hebt de keuze uit zeven filters. Voor dit voorbeeld gebruiken we Silver Efex Pro 2. Dat is een indrukkende reeks zwart-witfilters. In de bovenbalk bepaal je op welke manier je het voorlopige resultaat naast de onbewerkte zwart-witfoto wilt zien.

Hier vergelijken we neutraal zwart-wit met het vergeeld effect.

Fotografie © Klaas Dijkstra

2 Helderheid en contrast

Bij alle filters uit de Nik Collection staan in de linker balk de voorinstellingen. Dat is ook de plaats waar je je favoriete instellingen bewaart. We selecteren nr 036 Antieke afbeelding. In de rechter kolom pas je bij de algemene instellingen de Helderheid, Contrast en Structuur aan. Je kunt met één enkel schuifje de instelling op smaak te brengen. Of je kunt elk item openklikken om de drie correctiefuncties met nog meer nuance aan te passen. Een andere manier om een zwart-witfilter een bepaalde sfeer te geven, is met kleurenfilters. Met de kleurenfilters manipuleer je het zwart-witcontrast op basis van de oorspronkelijke kleurwaarden.

De regelaar Helderheid hebben we opengeklikt om de schaduwen, middentonen en hooglichten afzonderlijk te regelen.

3 Filmtypen en korrel

Erg leuk is dat je kunt experimenteren met de uitstraling van klassieke camera's en filmtypen. Onder Filmtypen klik je op het vakje dat nu nog op Neutraal staat. Je krijgt al een voorvertoning te zien terwijl je met de muisaanwijzer over de verschillende namen van filmtypen gaat. Bovendien kun je de hoeveelheid korrel in de film aanpassen en aangeven of het om een zachte of harde korrel moet gaan. Tevreden? Klik dan op OK om het effect op de hele afbeelding toe te passen. In Photoshop komt het effect op een nieuwe laag boven op de oorspronkelijke achtergrondlaag. Klik je op de knop Penseel, dan keer je terug naar de oorspronkelijke afbeelding en krijg je een penseel ter beschikking om het effect op lokale zones toe te passen.

Spreken deze zwart-wit bewerkingen je heel erg aan? Lees dan de beginnerscursus zwart-wit om te leren hoe je nog meer kan imponeren zonder kleur.

We selecteren Kodak ISO 32 Panatomic X en voegen korrel toe.

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
RoosZ op 29 oktober 2016 om 14:00

Kwestie van smaak misschien, maar wat ik tot nu toe heb gezien van NIK-filters kan mij niet bekoren. Ook de bewerkingsvoorbeelden bij dit artikel vind ik niet mooi. Het beeld is grof en onscherp geworden.
Ik heb de NIK-filters zelf ook uitgeprobeerd, maar die al snel weer van mijn computer verwijderd!

PtR op 29 oktober 2016 om 15:19

Hoi Roos,
Het is uiteraard een smaakkwestie maar Nik heeft veel moois te bieden. Veel mensen, ik ook, gebruiken de filters vaak te sterk. Te overdreven. Nik kan echt iets heel moois maken van, bijvoorbeeld, een zwartwit plaat. Een echte aanrader is Dfine , in Nik, die fantastisch kan "ontruisen".

RoosZ op 29 oktober 2016 om 15:28

Dank voor je toelichting Peter.

spitsoor op 29 oktober 2016 om 21:54

Ik gebruik ze ook veel, maar eigenlijk alleen met mijn eigen presets.
Het scheelt dat het effect altijd op een eigen laag komt, daardoor kun je de dekking en overvloeimodus ook nog naar believen aanpassen.
Bij mij doen die extreme dingen het ook niet hoor, ik ga voor subtiel als ik ze gebruik.

PtR op 28 oktober 2016 om 19:36

Ik werk graag met Silver Efex maar doe daarna nog altijd even een kleine finetuning met Lightroom. Silver Efex en de ruisonderdrukker Dfine zijn voor mij de nuttigste onderdelen van Nik. De rest vind ik wat minder.