Meld je gratis aan
Quickstart: digitale regenbui creëren © quickstart, slagregen, na

8 december 2016, 10:00

Uiteraard zie je er tegenop om met je dure camera in de stortregen op pad te gaan. Toch kan een fikse plensbui een beeld sterker maken. De foto van deze konikpaarden die tegen de felle wind in stappen, geven we wat meer drama door er bakken digitale regen op los te laten. In werkelijkheid hebben de dieren geen spatje gevoeld.

Voor en na


fredvandertak

1 Ruis

We voeren deze techniek uit met de professionele versie van Photoshop, maar je kunt hem net zo goed toepassen met de goedkope Photoshop Elements. Open het deelvenster Lagen en voeg een nieuwe lege laag toe. Vul deze met zwart, via het menu Bewerken, Vullen. In dit venster kies je bij Inhoud de optie Zwart. Daarna voeg je ruis toe in de vorm van witte spikkels. Selecteer in het menu Filter opdracht Ruis. Zorg dat de opties Monochromatisch en Gaussiaans aan staan. Monochromatisch betekent dat het ruis kleurloos zal zijn en met Gaussiaans verdeel je de ruis gelijkmatig volgens de Gauss-curve. De instelling die je ingeeft bij het schuifje Hoeveel is afhankelijk van de resolutie van de foto. Zorg dat je duidelijke witte spikkeltjes ziet. Hier gebruiken we de instelling 20%.

[i]Zorg dat je duidelijk kleine witte spikkeltjes te zien krijgt.

2 Schalen

Vervolgens moet je de bovenste spikkellaag oprekken. Kies daarvoor de opdracht Bewerken, Transformatie, Schalen. Of druk Ctrl+T in (T van Transformatie). In de optiebalk wijzig je de instelling voor de breedte in 400% en je doet hetzelfde voor de hoogte. Bevestig door in de optiebalk op het V-teken te klikken of druk de Enter-toets in. Daarna zet je de bovenste laag om tot een Slim object. Klik met de rechtermuisknop in het deelvenster Lagen op deze laag en gebruik de opdracht Omzetten in slim object.

Door de inhoud van de bovenste laag met 400% uit te rekken, krijg je heel grote spikkels.

3 Bewegingsonscherpte

Wijzig in het deelvenster Lagen de overvloeimodus van de bovenste laag in Bleken (Engels: Screen). Standaard staat die immers op Normaal. Hierdoor verschijnt de achtergrondlaag opnieuw en lijken de stippen plots sneeuwvlokken. Gebruik het filter Vervagen, Bewegingsonscherpte. Met het schuifje Afstand regel je de kracht van de regen. Omdat de optie Voorvertoning is aangevinkt zie je meteen wat er gebeurt. Vergeet ook niet met het wieltje de richting aan te duiden van de bewegingsonscherpte. In dit voorbeeld komt de regen van linksboven, want het riet buigt in dezelfde richting. Als afwerking selecteer je de onderste laag en gebruik je de opdracht Afbeelding, Aanpassingen, Helderheid/contrast om de foto minder helder te maken en het contrast te verhogen.


Met het wieltje geef je de bewegingsonscherpte richting.

Trotseer je liever gewoon de regen? Lees dan deze vijf tips om te fotograferen in de regen!

Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn