Upload jouw foto's
Quickstart: Van portret tot logo © quickstart, face, 3

16 september 2019, 07:00

Heel wat mensen gebruiken een coole tekeningachtige foto als profielfoto op sociale netwerken of zelfs op hun visitekaartje. Het enige wat je nodig hebt voor zo'n face logo is een goede portretfoto en Photoshop. Wij leggen je uit hoe je dit in drie eenvoudige stappen doet.

Wil je je portret een filmische uitstraling geven? Lees dan deze quickstart!

Voor en na1 Selectie maken

Start Photoshop en open vervolgens een portretfoto die je leuk vindt. Je krijgt het beste resultaat met foto's die op een lichte, neutrale achtergrond gemaakt zijn. Het hoeft niet zoals in ons voorbeeld een zwart-wit foto te zijn. Kies in de gereedschapsbalk de tool Pen voor vrije vorm en maak een ruwe selectie rondom je hoofd. In het rechtermuisknopmenu klik je vervolgens op Selectie maken. Bevestig met OK. Ga vervolgens naar Afbeelding, Aanpassingen, Drempel. Het deel van de foto dat je geselecteerd hebt, verandert nu in een 100% zwart-witte versie, zonder enige grijswaarde. Je kunt dit resultaat vergelijken met een slechte kopie van een kopieermachine.

1. Met de pen maak je een grove selectie van je hoofd.

2 Verfijnen

Standaard staat de Drempelwaarde ingesteld op 128. Door de schuifbalken naar links en rechts te verschuiven, krijg je respectievelijk een fijner of grover resultaat. Experimenteer tot je het gewenste resultaat verkrijgt. Er moet voldoende detail zichtbaar zijn, maar ook niet té veel. Gebruik de haren en gezichtscontouren als leidraad. Bevestig met OK. Kies vervolgens Selecteren, Kleurbereik. Stel de Selectievoorvertoning in op Grijswaarden en ga verder met OK. Kopieer de selectie met de Ctrl+C en plak deze vervolgens in een nieuw bestand via Ctrl+N en Ctrl+V.

2. Stel de Selectievoorvertoning in op Grijswaarden.

3 Finishing touch

Met het gummetje kun je eventuele ballast wegwerken. Kies wel voor harde randen. Tevreden met het resultaat? Dan kun je de stempelachtige foto opslaan. Mag het wat speelser? Kies dan Bestand, Ingesloten plaatsen en kies een kleurrijke foto, bijvoorbeeld van een landschap. Als deze kleiner is, vergroot je 'm zodat-ie de hele foto bedekt. Kies daarna in het lagenvenster in het rechtermuisknopmenu voor Uitknipmasker maken. Desgewenst kun je de achtergrondfoto nog verplaatsen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Sla daarna je werk op.

3. Verplaats de achtergrondafbeelding tot je het gewenste resultaat bereikt hebt.

Wil je geen logo, maar een watermerk toevoegen aan je foto's? Je leest hier hoe je dat doet!

Portretfotografie tips

Wil je meer handige tips over portretfotografie? Bekijk dan dit overzichtsartikel.

Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Toncamp op 2 mei 2017 om 14:34

kan dit ook in lightroom 5?

groeten
ton

estherkobussen op 29 april 2017 om 15:13

Ook in Gymp is dit makkelijk te bewerken, zie hier mijn resultaat...

PtR op 25 april 2017 om 19:15

Dat is gaaf. Kan zo'n uitleggen ook gemaakt worden maar dan om je creatieve/ gestyleerde handtekening in je foto te zetten?