Meld je gratis aan
Review: Macphun Luminar © blog, luminar, review

15 augustus 2017, 10:00

In deze blog neemt concertfotograaf Fabian Viester het softwarepakket van Macphun; Luminar onder de loep. Luminar is een nieuw fotobewerkingsprogramma dat voorheen alleen voor Mac gebruikers beschikbaar was. Sinds kort is ook de Windows versie er.

Het eerste gebruik

Ik ben van origine een Lightroom gebruiker en ben dus gewend om te werken met een catalogus en fotobibliotheken, collecties et cetera. Bij Luminar werkt dit anders. In de software kan je foto voor foto importeren en wederom gemakkelijk exporteren. Als concert fotograaf moet ik vaak een hele batch met foto's selecteren, bewerken en snel opsturen. Lightroom leent zich hier dan perfect voor, vanwege het slim kunnen maken van collecties, het kunnen toekennen van kleur labels en de juiste meta omschrijvingen direct bij de RAW file. Oef, struikelblok één bij Luminar. En we zijn nog niet eens écht begonnen.

Wat betreft het importeren van foto's is er wel een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Adobe Photoshop Lightroom: hij herkent automatisch de RAW files van mijn Nikon D750. Geen 'moeilijke' installatie van nog additionele plug-ins of softwarepakketten. Puur de .exe file van Luminar en bewerken maar. Erg gemakkelijk dus. Het importeren van een RAW file duurt wel best lang vind ik. Circa 25 seconden. Na installatie en import van foto's valt mijn oog direct op de grote collectie presets welke mee geïnstalleerd worden met Luminar. Het doet me een beetje denken aan een kwalitatieve Instagram filterbibliotheek. Maar toen ik er verder over nadacht, begon ik er ook mijn twijfels over te krijgen. Je grijpt immers veel te makkelijk naar de beschikbare filters en gaat vanuit daar bewerken. De mogelijkheid om vanuit scratch je RAW file te bewerken heb je immers bij Luminar niet. Je bent verplicht een filter te selecteren en deze (eventueel) naar wens nog verder te customizen.


Bottomline heb ik onderstaand de voor- en nadelen die me direct opvielen bij het eerste gebruik van Luminar uiteengezet:

Voordelen bij eerste gebruik
- Gemakkelijke installatie
- Direct herkennen en kunnen importeren van RAW bestanden

Nadelen bij eerste gebruik
-Telkens na een kleine aanpassing van een preset, wordt de afbeelding opnieuw ingeladen. Daardoor zie je niet realtime je verandering maar met een kleine vertraging.
- Het inladen van één afbeelding gaat langzaam.
- Mis een knop om een toegepast filter of bewerking direct weer ongedaan te maken.
- Je kan telkens maar één afbeelding tegelijk importeren
- In plaats van dat je bij Lightroom begint met je single raw file en hier je eigen stijl op los laat, grijp je te snel naar de presets bij Luminar.

De bijgeleverde filterbibliotheek

De presets van Luminar zijn verdeeld in 6 categorieën: basic, street, outdoor, travel, portrait en dramatic welke elk tussen de 8-10 filters bevatten en je naar wens kan aanpassen. Voor landschapsfotografen die niet willen investeren in Lightroom, lijkt mij Luminar bijvoorbeeld de perfecte uitkomst. Je hebt de mogelijkheid tot het direct toepassen van een filter. En een beetje verstopt (maar het zit er) heb je ook nog de mogelijkheid tot het bewerken met een layer mask, gradient filter en heb je een geavanceerde en mooie before/after viewer. Het deed me in eerste instantie denken aan een desktop versie van de fotobewerkingsapp Snapseed.

Het importeer menu

Het importeren van RAW files gaat gemakkelijk. Maar ook hier zijn nog niet alle kinderziektes uit. Bij het importeren van een RAW file uit mijn Nikon camera (met normale DSC_XXXX benaming) krijg ik diverse keren een foutmelding. Luminar dan helemaal afsluiten en ook in taakbeheer de taken sluiten verhelpt dit probleem weer.

Het export menu

Het exporteren gaat in Luminar erg gemakkelijk. Als je het desbetreffende resultaat hebt, druk je simpelweg op de exporteer knop en kan je door middel van een schuifregelaar de kwaliteit van de afbeelding aangeven waarin je wilt dat deze ge-exporteert wordt. Het exporteren naar mail werkt niet binnen Luminar Beta, dan hangt het programma vast.

Wat mis ik dan?

Ik mis in Luminar een gedeelte van mijn reguliere workflow. Dus, het kunnen toekennen van labels en je foto's ordenen in collecties. Een soort interne geordende Windows Verkenner of Finder. Daarnaast heb je bij Lightroom gemakkelijk met diverse shortcuts toegang tot alle opties die je de werkbalk te bieden heeft. Deze werkbalk met diverse functies mis ik bij Luminar. Bij mijn concert- en eventfotografie gebruik ik bijvoorbeeld vaak de toets combinatie fn + f2 voor het aanpassen van bestandsnamen. Dit vind ik nergens in Luminar. De manier waarop Luminar pronkt met haar USP's, wat ze dus beter heeft dan haar concurrenten, kan dus nog wel eens opnieuw bekeken worden wat mij betreft.

Eindconclusie

Luminar: ik had er nog nooit van gehoord en dat verbaasd mij niks. Luminar is een fotobewerkingspakket dat is weggelegd voor de beginnende fotograaf die stabielere en kwalitatievere bewerkingen wilt dan dat je voor elkaar krijgt met de standaard bewerkingssoftware welke bij je camera wordt geleverd. Maar, weet je van jezelf dat je een fanatiekeling bent, investeer dan in een softwarepakket afgeleid van Photoshop. Of Coreldraw of Magix, als je wat meer basic wilt beginnen, maar wel wilt kunnen doorgroeien binnen je softwarepakket.

Luminar heeft reeds een nieuw softwarepakket gerealiseerd: Neptune. Welke wel meer functionaliteiten lijkt te bevatten en waar bewerken en de workflow geoptimaliseerd zijn. De standalone bewerkingsmogelijkheden zijn geoptimaliseerd, maar ook hier zie ik geen mogelijkheden tot het ordenen van foto's en aanleggen van collecties, wat ervoor zorgt dat Luminar een fotobewerkingspakket blijft voor de startende fotograaf die meer wilt halen uit zijn fotografie.

Voordelen Luminar
- Uitgebreide bibliotheek aan filters
- Filters kunnen aangepast en opgeslagen worden naar persoonlijke stijl
- Basismogelijkheden tot het bewerken van foto's
- Gaat gemakkelijk overweg met RAW files van je camera

Nadelen Luminar
- Geen mogelijkheid tot aanleggen van fotobibliotheken en collecties
- Exportmogelijkheden beperkt
- Bewerkingsmogelijkheden zijn minimaal zonder behulp van filters

avatar

'Ik ben Fabian Viester, een Voerendaalse pop- en evenementenfotograaf. Ik wil de sfeer op een evenement vastleggen en de passie van de artiesten op het podium. Gewapend met slechts één camera en twee objectieven in een gitzwarte omgeving met enkele straaltjes licht, is mijn drijfveer om dit tot in het kleinste detail vast te leggen. Het kleinste detail maakt het grootste verschil. Daarnaast zie ik graag wat van de wereld en ben ik het liefst sportief en actief bezig.' www.fabianviester.nl

Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
themavericks op 8 december 2017 om 13:15

In 2018 zal Skylum luminar Neptune (windows versie) want zo heet de software nu,wel aan batch verwerking kunnen doen, ook zal het mogelijk zijn om third party plug-ins te installeren.
Om terug te komen op het verwijderen van een bewerking is deze heel eenvoudig ook met een preset,
en als je de handelingen zelf allemaal doet,gewoon onderaan de bewerking gaan en zie je een rood kruisje druk daarop en de handeling wordt ongedaan gemaakt.
Ik ben wel voorstander van dit programma en zitten handige bewerkingen in om er één te noemen Accent -IA filter, trekt heel intelligent de schaduwpartijen op. De dehaze filter ,belichting veranderen via Top and bottom filter. Ik zou zeggen u hebt gewoon te weinig tijd gestoken in het ontdekken van het programma en in raw werken geen enkel probleem alle bewerkingen kunnen manueel gebeuren, alles kan bijna wat lightroom kan en op vele punten zelfs beter en meer mogelijkheden bied.
En als je de prijs dan bekijkt is dit een beter alternatief dan lightroom.

ronnie42 op 21 augustus 2017 om 14:20

Uitstekende verwoording van edfoto, ik werk zelf ook met Luminar op m'n mac en als aanvulling op zijn reactie heb ik eigenlijk alleen nog het volgende en dat is de klantenservice/backup die is werkelijk waar fantastisch van deze club mensen uit San Diego, veel webinairs waar je aan kunt deelnemen vanachter je pc die vroeg in de avond (hier) beginnen en worden uitgevoerd door echte toppers zoals onlangs ook door Scott Kelby die eigenlijk bijna geboren is met Adobe in zijn wieg, en als je ziet wat hij met deze software uit de hoge hoed tovert dan word je vanzelf enthousiast. Kijk vooral ook eens naar AuroraHDR pro welke is gemaakt in samenwerking met DE grootste HDR goeroe ter wereld: Trey Ratcliff een stukje software waar je stil van word als je deze techniek leuk vind om te doen.

edfoto op 16 augustus 2017 om 00:12

Lightroom is een prachtig programma met bibliotheek en het batchen zoals de review aangeeft. Jammer dat het artikel geschreven is voor Luminar Beta terwijl nu de Luminar Neptune al een tijdje aanwezig is. Ook in de beta versie kun je een stap terug nl. met Cmd Z en ik geloof in windows met Ctrl Z. Gemis is dan ook, met alle respect, dat hier door de schrijver niet beter onder de motorkap is gekeken. De bewerkingsmogelijkheden zijn zeer talrijk en om dan te zeggen dat het Luminar een fotobewerkingsprogramma voor de startende fotograaf is, gaat te kort door de bocht. Je uitgangspunt in Luminar is helemaal niet alleen de presets. Sterker nog: deze kun je uitzetten. Je kunt volledig " clear" met een RAW file starten. Kijk maar eens onder workspace, Essentials met tools als Tone, Temperature, saturation,vibrance, structure, AI filter (super), Vignette, Clarity, HSL etc etc. Luminar kent momenteel 41 filters. Deze zijn alle individueel in te zetten. Je kunt ze op de gehele foto laten gelden maar ook op kleine onderdelen via de brush tool. (maak hiervoor wel een aparte layer aan; zie hieronder) Hierbij kan je ook nog de opacity groter of kleiner maken. Daarnaast kent Luminar; Layers. Dit is niet aanwezig in LR maar kennen we voornamelijk in Adobe Photoshop. In Luminar werken de layers vele malen sneller. Je kunt ook masks maken op b.v. alleen Tone of Structure of HSL etc etc. Daarnaast kent het programma ook " Luminosity mask". Ook dit kent LR niet. Voeg maar eens een nieuwe layer toe, rechtsklik hierop, ga na mask en druk op create Luminosity mask. Na het maken hiervan moet je de presets maar eens aanzetten. Druk dan op een preset en kijk dan maar eens wat er gebeurt. Daarnaast is er een gradient mask mode maar ook een radial mask mode. Feit is dat Luminar zeer zeker niet alleen een progamma is voor de beginnende fotograaf maar ook de gevorderde fotograaf zeer veel mogelijkheden biedt. Hiervoor moet je wel de moeite nemen dieper in het programma duiken op alle mogelijkheden die het heeft en dat zijn er veel. De spot healing tool van Luminar kan nog zeker wel een verbetering ondergaan. LR doet dit al veel beter en sneller en in Adobe Photoshop is dit super middels de " Content aware" functie.

PtR op 16 augustus 2017 om 16:30

Dit werpt toch wel een ander licht op deze review.

PtR op 15 augustus 2017 om 11:30

Geef mij dan maar gewoon mijn Lightroom. Het importeren van RAW-bestanden (Fuji & Nikon) is zo gepiept, ik kan -tig bestanden tegelijk importeren, hoef niet te beginnen met een preset en een correctie is in notime zichtbaar. Alleen het samenvoegen voor HDR gaat bij mijn Lightroom heel traag maar dat ligt vast aan mijn laptop.

Goeie review!