Upload jouw foto's
Nieuwe Lightroom CC en Lightroom Classic CC - Wat is het verschil?

1 november 2010, 14:55

Adobe heeft onlangs de gloednieuwe Lightroom CC aangekondigd en Lightroom Classic CC. Wat is het verschil tussen beide programma's en wat betekent dit voor de verschillende lidmaatschapsvormen voor de fotograaf?

Sinds kort is er een geheel nieuwe versie van Lightroom beschikbaar: Lightroom CC, een op de cloud gebaseerde versie van Lightroom, waarmee je op meerdere apparaten tegelijk dezelfde foto's kunt bewerken in de Creative Cloud.

Lightroom wordt nu op twee manieren doorontwikkeld: in de vorm van de gloednieuwe Lightroom CC én als Lightroom Classic CC. Deze laatste is vooral een verbeterde versie van Lightroom zoals we die tot nu toe hebben gekend: een stand-alone desktopapplicatie waarbij de foto's lokaal of op externe schijven zijn aangesloten.Nieuwe abonnementen Lightroom CC en Lightroom Classic CC

Wie met de 'oude' Lightroom verder wil werken, samen met Photoshop, kan nog steeds terecht voor een abonnement van € 12,09 per maand: je krijgt dan Lightroom Classic CC en Photoshop. Daarbij krijg je wel gratis toegang tot de nieuwe Lightroom CC, maar met zeer beperkte opslagmogelijkheden: 20 GB in de Adobe Creative Cloud.

Kun je het alleen af met de nieuwe Lightroom CC? Dan kan dat ook voor € 12,09 per maand in een nieuw abonnement, waarbij je 1 TB opslagruimte in de Adobe Creative Cloud krijgt. Let op: Je hebt dan géén toegang to Lightroom Classic CC of Photoshop.

Wil je vol aan de slag kunnen met Lightroom Classic CC, Lightroom CC, Photoshop, inlcusief 1TB opslagruimte, dan is er een totaalpakket van € 24,19 per maand.

Nieuwe Lightroom CC en Lightroom Classic CC

Wil je meer weten over de verschillende abonnement, kijk dan op de website van Adobe, of bekijk onze video over de grote verschillen tussen beide programma's:

Lightroom CC Gratis proefversie

Wil je direct aan de slag met de nieuwe Lightroom, dan kun je een gratis proefversie downloaden die je 30 dagen kunt uitproberen.

Reacties (37)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ebrounts op 27 november 2017 om 16:35

Ik gebruik Lightroom 5, officieel gekochte versie via een link. Deze versie kan je op meerdere apparaten instaleren. Op dit moment is mijn Lightroom op twee PC's geïnstalleerd. Ik ga in de toekomst nog een laptop gebruiken om mijn foto's te bewerken.
Mijn vraag op hoeveel apparaten kan ik mijn abonnement Lightroom Classic en Photoshop instaleren? Of moet ik nu 3 abonnementen afsluiten?

vanhorenbeke op 17 november 2017 om 03:57

vanhorenbeke op 17 november 2017 om 03:56

Ik gebruik sporadisch LR en heb deze op cd. Photoshop ken ik niet en lijkt me, voor mijn gebruik totaal overbodig. Betalen per gebruikte cloudconnectie zou een eerlijke prijs opleveren. De professionele gebruiker (die de kosten via zijn boekhouding kan inbrengen) betaald dan een juiste prijs per gebruik en de particuliere gebruiker ook. Ik ben dicht bij mijn pensioenleeftijd aan het komen en vandaan gaan alle budgetten naar omlaag..... Spijtig van de prijspolitiek van Adobe. Ik zal ook ooit MOETEN afhaken.

TontK op 15 november 2017 om 22:13

Inderdaad @jandeman, valt wel mee. Toch hou ik niet van deze vorm van klantenbinding van Adobe. En zoek dus een alternatief voor mijn Mac (Late 2009). Foto’s van Apple is te beperkt. Affinity gaat het niet worden, want dat heeft geen Digital Assert Management (DAM). Dat komt wel, maar op z’n vroegst eind 2018… Luminar zegt wat eerder te komen met een DAM, maar is echt te traag op mijn wat verouderde Mac. Photostudio v.4 for Mac van ACDSee en Aftershot Pro 3 van Corel zijn wat sneller, maar missen nog te veel. PhotoLab van DxO belooft veel, zeker met de U-Point technologie, Workspaces en de overname van de NIK-Collection, maar ook dat is te traag op m’n wat oude Mac. Verrast was ik door de animated GIF’s, de Motion Stills en de redelijke snelheid van PhotoDirector 9 van Cyberlink (t/m morgen van € 99,99 voor € 47,39. Ga naar: https://www.cyberlink.com/stat/edms/english/2017/Q4/11_Anniversary_Event_Save/index_en_EU.jsp). PhotoRaw 2018 van On1 komt in de buurt, maar toch….. Voorlopig blijft ik nog even werken met Lightroom 4 in afwachting van wat komt in 2018…….

pbuth op 14 november 2017 om 22:22

Aanvankelijk.... toen Adobe gestopt is met de verkoop van photoshop licenties, had ik daar niet zo'n goed gevoel bij. Nu schaar ik mijzelf onder de tevreden groep van gebruikers, als amateur geniet ik van de programma's en ben heel content met deze abonnementsvorm. De prijs komt in de buurt van een abonnement op een goed tijdschrift en dat is voor wat geboden wordt, voor mij in elk geval, zeer acceptabel.

RobenZoom op 12 november 2017 om 17:31

Prima de activiteiten van Adobe. Mooie programma's voor een "Koopje" want je hebt altijd de meest recente en veilige versie. Aanvankelijk werkte ik met een programma op cd maar voor jet had geïnstalleerd waren er al weer updates!
Ik geniet van de programma's en alles wat er mee kan. Een voorwaarde is wel dat je er veel mee bezig bent en veel moet ontdekken/leren. Scott Kelby helpt je wel!
R.Quack

jandeman op 12 november 2017 om 11:33

Ik wordt een beetje moe van al die reacties dat het zo duur is. Ik kan me de tijd nog herinneren dat Photshop alleen al een vermogen kosten, en dat je na een mnd al met verouderde versies zat. Nu heb je altijd de nieuwste versie en krijg je voor een fractie van de prijs uit het verleden 3 programma's plus opslag. Van mij mag het ook goedkoper worden, maar echt duur valt wel mee vindt ik.

mouse58 op 12 november 2017 om 21:09

Als je naast Lightroom ook Photoshop gebruikt is de abonnedmentsvorm inderdaad helemaal niet gek. Maar voor de groep hobbyfotografen die aan alleen Lightroom voldoende hebben is het abonnement veel duurder dan de koop-versie, zeker als je niet elke nieuwe versie aanschafte. Een “ Lightroom-only” abonnement zonder cloudopslag, voor een paar euro per maand zou een mooie oplossing zijn voor deze groep gebruikers.

frankieverhulst op 11 november 2017 om 23:50

ik had een abonnement genomen , maar omdat ik windows 7 heb , ging het niet , lightroom cc moet op windows 10 . ik heb geprobeerd alleen photoshop cc en lightroom classic te krijgen , maar dat schijnt erg ingewikkeld te zijn . ik wil dus minder , en toch hetzelfde betalen , en dat kan niet ????
als je als groentenboer 10 appels voor 1 euro verkoopt , en er komt iemand die zegt : ik wil er 8 voor 1 euro , geef je ze toch mee ? hoe dom kun je als bedrijf zijn....

Florijntje op 11 november 2017 om 21:18

Een alternatief voor lightroom is darktable. Er wordt momenteel ook door een groep mensen een windowsversie ontwikkelt. Misschien even googlen

agdks op 11 november 2017 om 19:22

ik ben een simpele amateur, werk met LR5 dat ondanks de aankondiging bij het opstarten niet meer te updaten lijkt. Mij lukt het in ieder geval niet. Een abo ga ik niet betalen. dus ga ik op zoek naar goedkopere programma's voor deze gewone amateur. Het geld groeit mij niet op de rug.

TheoHa op 14 november 2017 om 16:53

Je kunt LR5 ook upgraden naar LR 6 (75 euro). Je kunt daarna de laatste update uitvoeren (gratis).
Volgens mij heb je dan de LR6.12. Deze wordt waarschijnlijk niet verder meer met updates onderhouden, maar je hebt wel iets meer dan LR5 (bijv. panorama's maken en een HDR functie), maar WEL mindere mogelijkheden dan bij de abonnementsvorm (bijv. Dehaze). Na een paar maanden heb je deze 75 euro er dus uit en kun je later alsnog een abonnement nemen. Ik heb voor deze optie een paar weken gekozen en bevalt me prima.

Kees Jurgens op 11 november 2017 om 14:20

Als je stop met je abonnement LR Classic, dan kun je daarna nog wel gebruik blijven maken van de Bibliotheek-module, maar niet meer van de Ontwikkelen-module (hoe het met de overiuge modules zit, weet ik niet)

MartinCloose op 11 november 2017 om 12:58

Luminar is een heel leuk programma maar ik werk met bulk "sportfotograaf" en daar is het niet geschikt voor. Schieten, kijken, correctie en uploaden naar krant, dat gaat met LR razendsnel maar met Luminar loop je snel vast. Benieuwd wat je collega vindt van Luminar.

ChristiaanKras op 11 november 2017 om 12:52

Ik ben ondertussen aan het kijken naar Capture One Pro (for Sony). Werkt net even anders maar qua bewerkingsmogelijkheden zeer uitgebreid en je kan bewerken in layers. Het beheren van je catalogus daar ben ik nog niet over uit hoe fijn ik dat vind. Zal ook een kwestie van wennen zijn.

Mijn voornaamste ding is wat doe ik met de bewerkte foto's. Het mooie van Lightroom (en C1) is dat de bewerking in je catalogus worden opgeslagen, dus je hoeft niet alle bewerkte foto's apart op de schijf op te slaan. Wil ik de overstap maken naar C1 dan zal ik dat dus wel moeten gaan doen. Wat ook weer extra ruimte in beslag zal nemen...

Capture One Pro kan je ook met korting aanschaffen middels de code AMBALCHEMIST, dus dat scheelt ook nog. Maar voor nu blijft Lightroom 6 nog wel werken.

Szarkan op 11 november 2017 om 12:23

Ik vind het erg van Adobe dat ze altijd maar geld blijven slaan uit de mensen. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er vele mensen de overstap zullen maken naar andere software. De 144€ die ik elk jaar betaal voor LR & PS vind ik nog meevallen. Zelf noem ik me zeker geen PRO alhoewel ik dagelijks bezig ben met fotografie. Soms denk ik dat amateur/hobbyfotografen meer tijd steken in het bewerken dan sommige PRO's. Nu de vraag nog van wat als je een Cloud Abo neemt en je stopt met je abo te verlengen wat gaat er dan gebeuren met je foto's. 1TB vind ik dan ook niet zo heel veel als je PRO bent want uitgaande dat een PRO met duur materiaal werkt en je bestanden dan ook veel groter zijn. Je zal dan idd opslagruimte kunnen bijkopen maar tegen welke prijs. Voorlopig hou me ook bij mijn oud abo de LR+PS maar ga stilaan toch ook eens andere programma's uittesten. Ik ken enkele PROFESSIONELE fotografen die voor hoogstaande tijdschriften werken en die vol lof zijn of Affinity, 50€ met lifetime updates. Een collega fotograaf gaat Luminar uittesten en ga ook wachten op zijn ervaring. Er is immers voor ieder wel iets te vinden als het erop aankomt. . Verder wens ik iedereen nog veel Fotoplezier zowel de beginnende amateur, de meer gevorderde hobbyfotograaf en de PRO fotograaf .

Jonchaie op 11 november 2017 om 12:02

Fantastisch nieuws maar niet voor de hobbyfotograaf, gewoon geldklopperij, het lijkt de overheid wel. ZOOM, doe ook eens wat minder artikelen met Lightroom, als hobby fotograaf zonder Lightroom heb je daar niets aan en er komen steeds meer artikelen. Eind abonnement komt in zicht.

MartinCloose op 11 november 2017 om 12:16

Beetje kort door de bocht reactie is dit wel.

MartinCloose op 11 november 2017 om 12:16

Wimfoto op 11 november 2017 om 11:50

Ik ben een Lightroom-fan en gebruik Lightroom 6, stand-alonepakket dat ik eenmalig heb aangeschaft.
Ik heb geen behoefte aan Photoshop.
Ik baal ervan dat ik voor upgrades nu aangewezen ben op LR-Classic.
Ik doe alsnog een dringend beroep om ook LR-6 te blijven upgraden. Dat moet toch mogelijk zijn!!!

MartinCloose op 11 november 2017 om 12:13

Natuurlijk is dat mogelijk voor de ontwikkelaar maar die wil meer controle over zijn producten dus kiest hij in mijn ogen terecht voor deze constructie. Dat het een slechte zaak is dat je niet ieder programma afzonderlijk kan afnemen staat als de wel bekend paal boven water. Er is gewoon TE veel illegale rommel voorhanden dat ze paal aan perk willen stellen. De ontwikkeling van een programma is een zeer kostbare zaak, ook het door ontwikkelen kost veel geld en vele vooral de hobby fotografen maken misbruik door niet legale software te gebruiken. Adobe gaat niet meer terug neem dat van mij aan, de tijd gaat vooruit en je zal echt als je updates wil blijven hebben naar de online versies toe moeten. Nogmaals jammer dat je niet per programma een abbo kan kopen maar direct aan een pakket vast zit waar velen niets aan hebben. Photoshop is ook veel te zwaar voor de hobby fotograaf die kan eenvoudig uit de weg met Lightroom en als het moet met daarbij Elements.

MartinCloose op 11 november 2017 om 11:23

Na de reacties gelezen te hebben kan je je ook afvragen als je door het leven wil als hobby fotograaf of een pakket waar voor je moet betalen op jaar basis wel een geschikte applicatie is voor je. Vaak zijn er mensen die roepen dit of dat omdat Adobe een naam heeft maar het overgrote deel is juist NIET geschikt en vaak te duur voor de hobby fotograaf. Hobby fotografen gebruiken vaak maar een fractie van de mogelijkheden (uitzonderingen zijn er) maar kijk eens verder dan je neus lang is of laat je niet te veel beïnvloeden door de commercie. Er zijn genoeg programma's die het zelfde kunnen en misschien zelfs op onder delen wel beter zijn. Kijk eens naar AfterShot Pro van Corel is een leuk en zeer betaalbaar programma (ook erg snel). Ik hou het bij Lightroom maar ik ben dan ook een Pro.

GijsBouwdewijns op 9 november 2017 om 18:56

Interessante updates van Adobe. Ik hoop alleen wel dat "Classic" nog wel updates (&lensupdates) zal blijven toevoegen.

mouse58 op 9 november 2017 om 18:55

Het slechte nieuws wordt niet verteld: Adobe trekt de stekker uit Lightroom 6 en verplicht iedereen tot de abonnementsvorm. Slechte zaak! Gelukkig zijn er alternatieven (Luminar 2018, Affinity Photo); ik ben blij dat Adobe nog concurrenten heeft.

hvr2105 op 11 november 2017 om 23:02

Hallo Geert-Jan, heb jij al ervaring met Luminar ? . Net als jij ben ik Lightroom gebruiker samen met PS Elements. Beide appl. zijn legale koopversies en ik heb niet zo veel zin om een abon. af te sluiten. Recent heb ik nog de update 6.13 gedownload.

Groet, Herman

mouse58 op 12 november 2017 om 10:05

Ik heb er zelf nog niet mee gewerkt, maar op youtube een paar filmpjes bekeken. Ziet er erg goed uit. Er is nog geen catalogus aan gekoppeld maar dat komt in 2018. en klonen/retoucheren zit er niet in, dat vind ik wel jammer. Ik werk nog even door met Lightroom zoalng het nog kan (dat zal waarschijnlijk afgelopen zijn bij aanschaf van een camera die niet ondersteund wordt). En intussen maar orienteren op de alternatieven.

hvr2105 op 12 november 2017 om 11:42

ik heb dezelfde beslissing genomen de nieuwste versie van Lightroom 6 ge-updated en daarmede wordt mijn nieuwe (extra) camera( Pan. TZ90) onderstend.Eveneens de Elements 2018 upgrade geinstalleerd ( € 83,00) . Voorlopig kan ik weer verder.Ga wel even kijken naar Luminar op Yo tube. Bedankt voor je terug koppelng.

SDoornewaard op 11 november 2017 om 11:06

Idd erg jammer dat je als hobby fotograaf gelijk aan een abbo vast zit.
Ook gebruik ik alleen lightroom. Zal al een stuk leuker worden als je voor bv 6 euro lightroom classic zou kunnen krijgen, zonder de Photoshop zelf.
Blijf nog wel ffies bij mijn Lightroom 6

PtR op 9 november 2017 om 19:17

Helemaal mee eens. Vergeet Corel niet in de alternatieven.

PtR op 9 november 2017 om 11:30

Ik neem aan dat je de cloudopslag gewoon kan vermijden? Ik sla liever zelf op.

Lenjan op 10 november 2017 om 18:59

Je kunt aangeven welk percentage van je vrije schijfruimte Lichtroom CC mag gebruiken voor locale opslag maar al je foto's gaan volgens mij naar de cloud. Wel kun je aanvinken dat een kopie van al je originelen lokaal bewaard moet worden.

PtR op 10 november 2017 om 19:09

Dankjewel. Ik wil helemaal geen foto's in de cloud. Ga nu toch serieus overwegen om Adobe de harde schijf af te sturen en over te stappen op meer betaalbare en discretere alternatieven.

Lenjan op 10 november 2017 om 19:18

Waarom? Dan kies je toch gewoon Lightroom Classic. Die verdwijnt echt niet.

PtR op 10 november 2017 om 19:44

Inderdaad. Daar zat ik dus stug overheen te lezen. Er gloort weer hoop want ik ben wel een LR fan. Dankjewel voor deze wakkerschudder.

GijsBouwdewijns op 9 november 2017 om 18:54

Zover ik weet is het in de instellingen mogelijk om het automatisch uploaden uit te schakelen. Sorry al is het niet waar, ik weet zelf ook nog niet zeker hoe het helemaal werkt.

Gijs

PtR op 9 november 2017 om 19:16

Dat geeft dan weer hoop. Dankjewel Gijs.