Upload jouw foto's
Gratis raw-converter: Darktable © Reshift

26 januari 2018, 11:27

Wie geen zin heeft in een abonnement op Adobe's Creative Cloud kan online allerhande alternatieven vinden voor Lightroom. Zoals Darktable, een gratis programma dat qua functionaliteit vergelijkbaar is met Lightroom. Met versie 2.4 is er nu eindelijk ook een Windows-variant.

Darktable was tot voor kort alleen beschikbaar voor Mac en Linux, maar met versie 2.4.0 kunnen nu ook Windows-gebruikers dit gratis programma inzetten voor het verwerken van hun RAW beelden. De workflow van Darktable komt dicht in de buurt van die van Lightroom en het programma is niet alleen bruikbaar voor snelle correcties, maar ook voor complexere aanpassingen, archiveren en publiceren. De Windows-versie is nog niet zo volledig als die voor Mac, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Handige features

Darktable versie 2.4 beschikt over allerlei handige features, zoals bruikbaarheid voor opnamen met meer dan 51.200 ISO, een dehaze functie, ondersteuning van een enorm aantal camera's, ruisprofielen, witbalans-presets, verscherpingsmodules, split-toning, enz. Ook kun je al je beelden archiveren met behulp van de Map Mode en ze daarbij geotaggen met behulp van bijvoorbeeld Google Maps. Alleen de printmodule en de mogelijkheid tot tethered shooting zijn niet beschikbaar voor Windows.

Darktable is verkrijgbaar in het Nederlands en gratis te downloaden via de website.
www.darktable.orgWil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto's haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:


  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres

  • Tips over het stroomlijnen van je workflow

  • Het voorkomen van missers in je nabewerking

  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.


Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
gmeeder op 7 augustus 2018 om 21:12

wat is een pin bestand ik krijg de darktable niet geinstallerd

poulouseaweed op 15 februari 2018 om 20:01

Ik gebruik Darktable al jaren op mijn Linux laptop, ik wil niets anders. Ik heb tutorials op YT gevolgd en nu kan ik heel veel doen met mijn beelden. Er zijn ook massas free presets beschikbaar.

AudiAzes op 10 februari 2018 om 12:45

Ik gebruik het ook al een hele tijd naar volle tevredenheid (op linux)
Op youtube zijn genoeg tutorials te vinden, je kunt er ontzetten veel mee.

BuysMarc op 31 januari 2018 om 09:30

Ik heb het programma geïnstalleerd maar krijg de interface toch niet goed namelijk de menu's zijn zo klein op mijn scherm dat ze praktisch onleesbaar zijn.

GijsBouwdewijns op 29 januari 2018 om 15:46

Ziet er speciaal uit! Ik zal eens kijken hoe het werkt.

iso1600 op 26 januari 2018 om 21:57

Interessant! Ga het zeker eens uitproberen.

PtR op 26 januari 2018 om 15:44

In tegenstelling tot het machtige Lightroom kan Darktable wel rechtstreeks RAW (NEF) bestanden van een Nikon D850 importeren zonder ze eerst naar DNG te moeten omzetten. Dat is al een dikke plus. Een dikke min vind ik de ingewikkelde manier waarop ik kleuren kan aanpassen in Darktable. Wat in Lightroom een werkje van niks is, is in Darktable een flinke en zeker niet intuïtieve klus.

PtR op 26 januari 2018 om 12:13

Ondanks dat ik lightroom heb, ga ik dit toch maar eens downloaden en proberen. Goeie tip, Zoom!

corvee1r op 26 januari 2018 om 12:06

Werk er al een tijdje naar volle tevredenheid mee (Linux). Een aanrader.