Upload jouw foto's
Oudere versies Lightroom en Photoshop vanaf nu verboden | Belangrijke update!

15 mei 2019, 16:07

Adobe heeft aangegeven dat het gebruik van bepaalde oudere versies van Lightroom Classic CC en Photoshop CC voortaan niet meer mag via de Creative Cloud. Daarmee is de gebruikerslicentie niet meer actief en mag je er van Adobe niet meer mee werken. Het bedrijf waarschuwt zelfs voor eventuele rechtszaken die hieruit kunnen volgen.

Tot voor kort was het mogelijk om via de Creative Cloud-app oudere versies van zowel Lightroom als Photoshop te installeren en te gebruiken. Dat is sinds kort niet meer mogelijk, maar Adobe voegt daar nu een opmerkelijke aankondiging aan toe: het gebruik van sommige oudere CC-versies van Adobe Photoshop en Lightroom zou niet meer zijn toegestaan, zo schrijft Petapixel. ('unauthorized products')

Het zou gaan om de volgende versies:
Lightroom Classic CC 6, CC 5 en CC 4, Photoshop CC 18.1.1.6 en eerder, CC 17, CC16, CC 15, CC14, 13.

Waarschuwing van Adobe

Sommige fotografen kregen zelfs een waarschuwing van Adobe via de mail, waarin verteld werd dat er mogelijk rechtszaken kunnen komen vanuit 'derde partijen' als ze de verouderde software blijven gebruiken.

Het is onduidelijk of Adobe zich hiermee ook richt op gebruikers die het pakket buiten de Creative Cloud om hebben gekocht; daar zijn nog geen uitspraken over bekend. Het lijkt er vooralsnog op dat het alleen om oudere CC-versies gaat van Photoshop en Lightroom Classic.

Het was al een tijdje niet meer mogelijk om via de Creative Cloud sommige oudere versies te installeren van Lightroom en Photoshop.

Hebben jullie hier meer over gehoord of misschien zelfs een e-mail van Adobe ontvangen? Laat het ons weten! Zodra er meer informatie bekend is zullen we dit artikel updaten.

Update: we hebben Adobe om een reactie gevraagd. Zodra we daarvan horen, zullen we hier een update plaatsen.

Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
192357 op 28 augustus 2019 om 15:48

na een nieuwe computer te hebben kan ik niet meer mijn Lightroom 6 installeren allerlei trucen uitgehaald maar het lukt gewoon niet meer
weet iemand hoe het wel zal lukken op WD 10

gerhard11 op 31 juli 2019 om 14:44

Sinds vandaag kan ik niet meer bij mijn - gewoon gekochte - oude versie van Lightroom, Lightroom 6. Schande hoe Adobe met haar klanten omgaat! Ik krijg als ik het programma wil openen een melding dat ik Adobe Photoshop Lightroom 6 dagen mag uitproberen... Weet iemand hoe ik nu bij mijn oude RAW/DNG-bestanden kan komen?

brunogeuth op 2 juni 2019 om 17:29

Ik was eergisteren begonnen met een zoektocht naar gratis oudere versie van Lightroom maar zonder succes...
Ik ben uiteindelijk uitgekomen bij PhotoPad unlicensed no-commercial home use en dat gebruik ik nu reeds 2 dagen tot mijn grote voldoening!
Gebruikt er hier nog iemand PhotoPad?

ikjel op 25 mei 2019 om 12:32

Heb gewoon 2 jaar geleden lightroom gekocht in de winkel, maar sinds vanochtend kan ik dit dus niet meer gebruiken, schande dat dit zomaar mag.

Henkje op 18 mei 2019 om 12:39

Het is toch te gek voor woorden, dat, als je een abonnement hebt, er een rechtszaak tegen je kan worden gevoerd. Je hebt toch een legaal abonnement? Adobe heeft ook zijn verplichting wat jouw abonnement aangaat. Dat houdt in dat je dat kan blijven gebruiken. Juridisch gezien staat Adobe erg zwak wat een eventuele rechtszaak betreft.

2343 op 17 mei 2019 om 22:04

Lijkt me stug dat een bedrijf als bijvoorbeeld Gazelle kan zeggen dat nadat ze een nieuwe fiets hebben uitgebracht kan zeggen dat je je oude fiets niet meer mag gebruiken.
Ik wil die rechtszaak wel eens zien.

Jaap93 op 16 mei 2019 om 17:49

Dom van Zoom om dit bericht te brengen zonder dat voldoende duidelijk wat er echt aan de hand is.
Zo benadeel je Adobe en verzorg je onrust onder de lezers/gebruikers.

rowizwis op 4 december 2019 om 15:39

nou verklaar het dan eens. Zo een losse vlodder opmerking schieten we ook niks mee op

WouterDiemer op 17 mei 2019 om 13:14

Hi Jaap, we hebben hierover contact gehad met Adobe en hebben naar goed journalistiek gebruik hoor/wederhoor en research toegepast.

Lathyrus op 16 mei 2019 om 11:29

Ik heb ook zo'n mail gehad en dacht al dat het een nepbericht was. Op mijn laptop staat inderdaad een versie Photoshop CC2018 en Photoshop CC2019, en ik werk met allebei. Heb gewoon een abonnement en ben me van geen kwaad bewust. Is blijkbaar gekomen door een update installatie.

marinus op 16 mei 2019 om 08:35

Voor mij is Adobe ook al lang geschiedenis (sinds ze begonnen zijn hun abonnementsmodel op te dringen) Ben al jaren zeer tevreden over ON1 Photo RAW.

rowizwis op 5 december 2019 om 13:15

Heb deze geprobeerd maar krijg hem met geen mogelijkheid geinstalleerd en Helpdesk reageert ook niet. Geen Suc6 dus eigenlijk

jeunstef op 16 mei 2019 om 05:53

Ik gebruik ook Affinity Photo in plaats van Adobe Photoshop

corb op 15 mei 2019 om 16:50

Een goede reden om over te stappen naar een veel beter pakket! Ik heb de keus gemaakt om over te stappen naar Capture One als RAW ontwikkelaar. Een veel krachtiger pakket dan Lightroom en de rendering is ook nog eens veel beter. Voor Photoshop-achtige toepassingen heb ik Affinity Photo genomen. Veel goedkoper en even goed als Photoshop!