Upload jouw foto's
Betaalbare alternatieven voor Lightroom en Photoshop in 2020 © IDG NL

4 januari 2020, 10:12

Adobe is nog steeds heer en meester op de computer van de meeste fotografen. Programma's als Lightroom en Photoshop worden door miljoenen dagelijks gebruikt. Natuurlijk zijn er ook andere opties. We laten er een aantal zien.

Photoshop en Lightroom zijn voor veel fotografen een vanzelfsprekendheid op hun computer. Er zijn ook aantrekkelijke alternatieven verschenen die qua interface, functies en betaalbaarheid wellicht interessant kunnen zijn voor de serieuze en professionele fotograaf. We bespreken hierbij Affinity Photo en Capture One.

Affinity Photo

Affinity Photo is sinds een aantal jaren aan de weg aan het timmeren en is een regelrechte concurrent van Adobe Photoshop. Net zoals Photoshop is het een programma waarmee je foto's op hoog niveau mee bewerkt en verwerkt. Het programma lijkt qua interface en gebruiksgevoel enorm op Photoshop en voelt dan ook snel vertrouwd aan. Er zijn natuurlijk verschillen, maar zo ongeveer alle mogelijkheden die de huidige Photoshop te bieden heeft vind je ook terug in Affinity Photo. Zo kun je werken met lagen, maskers, filters, RAW-bestanden importeren en werken ook sneltoetsen zoals je dat gewend bent. Het programma opent en bewerkt Photoshop-bestanden zonder problemen, zodat je ook met oudere bestanden aan de slag kunt gaan.Een belangrijk verschil is echter de prijs. Adobe staat bekend om haar (kostbare) abonnementen. Voor wie graag minder betaalt of niet graag aan zo'n abonnement-constructie vastzit is Affinity Photo een aantrekkelijk alternatief. Het programma is namelijk gewoon los aan te schaffen voor een aantrekkelijk laag bedrag, net geen €55. Voor vragen en support is er een grote online community beschikbaar.

Naast Affinity Photo is er overigens ook Affinity Designer als alternatief voor Adobe Illustrator en Affinity Publisher als alternatief voor Adobe Indesign.

Capture One

Capture One is een veelgebruikt programma door professionele fotografen. Dat is niet zo gek, want oorspronkelijk is het programma ontwikkeld voor gebruik met de middenformaatcamera's van Phase One. Sinds jaar en dag kunnen ook gebruikers van andere camera-systemen dit programma gebruiken, daarmee is het een geschikt alternatief voor Lightroom en (deels) Photoshop.

Capture One is een erg krachtig programma met enorm veel opties voor het verfijnen en ontwikkelen van je beelden. Vooral de diepgaande maar toch eenvoudig uitvoerbare kleurbewerkingen en de fijne methode voor het uitvoeren van plaatselijke bewerkingen maken het een uitstekend alternatief. Wel zijn er wat verschillen tegenover bijvoorbeeld Lightroom. Zo is Capture One gebaseerd op 'sessies' waarbij iedere keer dat je foto's inlaadt je daar in principe een nieuwe sessie voor zou kunnen gebruiken. Er is geen catalogus waarin je al je beelden terug kunt vinden, zoals bij Lightroom het geval is. Dat is voor sommigen een pluspunt en voor anderen juist een minpunt. Capture One is erg professioneel, maar toch betaalbaar. Daarnaast is het pakket 'gewoon' aan te schaffen als losse software, maar daarnaast ook beschikbaar in een abonnement-model waarbij je na iedere update een nieuwe versie kunt gebruiken.

Reacties (17)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
advanpoppel op 12 juni 2020 om 15:29

Er zijn wel meer alternatieven voor Lightroom. Je ziet ook dat Zoom.nl regelmatig presets uitbrengt voor Lightroom. Het is naar mijn mening daarom te beschouwen als een facto-standaard.
Ieder ander RAW bewerkings programma wordt steevast vergeleken met Lightroom.
Zelf gebruik ik de laatste stand-alone versie 6.14, voldoet prima.
Zijn er dan meer alternatieven? zeker!
ON1 Photo RAW, https://www.on1.com/products/photo-raw/ (2020.1 kost €49,99)
Luminar, https://skylum.com/nl/luminar, v4.2.0 kost €89,-
DXO photolab, https://www.dxo.com/ v3.xx kost €99,99
Rawtherapee, http://rawtherapee.com/ gratis
Lightzone, http://www.lightzoneproject.org/ gratis
Meeste alternatieven voor Lightroom zijn Engelstalig.
Zelf vind ik een catalogus aanmaken niet fijn, ik werk liever on the fly.
Vergeet ook niet de RAW converter die bij je camera wordt geleverd.
In het geval van Canon Digital Photo Professional (DPP).
De keus is aan U zelf.

Alles is mogelijk ... als je maar wilt!

DeBruin66 op 20 maart 2020 om 15:54

Erger me steeds meer aan fotoboekorganisaties. Slechte programma's en afdruk niet zo scherp als ik zou wensen. Bovendien heb ik geen eigen bestand van het fotoboek. Gaat organisatie onderuit dan ben ik al mijn werk kwijt. Ben nu om me heen aan het kijken wat ik voor programma voor mijn fotoboeken kan gebruiken om alles in eigen beheer te hebben. Waarin kan ik het beste een fotoboek maken (mijn boeken zijn creatief en vergelijkbaar met een reisgids dus incl historie) ? Wat raden jullie me aan? En bij welke organisatie kun je dan het beste afdrukken? Hoor ontzettend graag van jullie, want ik wil mijn demente vader, die ik nu vanwege corona niet meer mag bezoeken, graag een fotoboek bezorgen van onze laatste reis van een paar dagen naar Stockholm afgelopen oktober. Alvast veel dank! M.vr.gr., Ingeborg

tspaninks op 12 januari 2020 om 21:23

Is paint shop pro geen goed alternatief voor photoshop?

ewaldd op 8 januari 2020 om 11:48

En Capture One is ongeveer 2x zo duur als de LR + PS combinatie van photoshop.....
Affinity is een vervanger voor PS, maar niet voor LR.
Luminar (vanaf versie 3) is een prima alternatief voor degene die vooral LR gebruiken. Deze heeft ook een catalogus.
Hetzelfde geldt voor DxO Photolab.
De laatste drie hebben geen abonnementssysteem. 1x kopen en klaar. De prijs ligt in alle 3 de gevallen (ruim) onder de € 100.

sheng-si op 7 januari 2020 om 21:45

Gek ermstaatndat er 11 reacties zijn, ik tel er maar 8, mis ook de reacties van ene BonVourage ineens. Ook als ik klik op toon alle reacties blijft het zo.

Stefanie71 op 7 januari 2020 om 08:27

Erg mager artikel! 2 programma's en slechts bij 1 de prijs vermeld, Luminar had toch zeker ook in het rijtje thuis gehoord zeker aangezien deze zichzelf aanprijzen als alternatief voor PS en LR, en wat met de gratis opties als Gimp en Darktable ?

sheng-si op 6 januari 2020 om 10:22

Apart is wel dat het blad computertotaal van dezelfde uitgever een overzicht biedt van 20 gratis programma's https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-beste-gratis-foto-programma-s-63434/

sheng-si op 6 januari 2020 om 10:14

Beste BonCouragr speciaal voor jou een plaatje erbij, wat net als bij jezelf niets zegt.
Hier is het NIET verplicht een profielfoto te plaatsen. En ja wat zeggen nietszeggende plaatjes, zoals bij onze beide nicknames staan nu eigenlijk ? Niks dus. Qua naam ook niks.

sheng-si op 4 januari 2020 om 19:40

Sorry erg incompleet artikel mis paintshop pro is ca net zou oud als photoshop., en luminar naast de goede gratis programma's zoals in reacties vermeld.
En ook de capture one express versie die bijv voor sony gebruikers gratis is.

Is de schrijver hiervoor betaald ?? Dan wil ik ook wel incomplete verhaaltjes aanleveren.

J-D-de-Leeuw op 4 januari 2020 om 17:21

Capture one werkt inderdaad met catalogussen en met sessies, ook kan je werken met trefwoorden, ratings, albums en groepen. Je kan ook meerdere catalogussen aanmaken.
Voor Sony en Fuifilm is er een goedkopere versie, en er is ook een gratis uitgeklede versie, ook met Jpeg zijn er goede resultaten te bereiken maar het is wel een rawconverter.
Alle bewerkingen worden in de catalogus opgeslagen.

fotogek op 4 januari 2020 om 15:08

Capture One heeft wel een catalogus maar is als nieuwe aanschaf nogal aan de prijzige kant.

Techar op 4 januari 2020 om 15:00

Inderdaad, als de insteek van het artikel 'betaalbaar' is, waar zijn dan de gratis programma's als Darktable, Gimp en RawTherapee? Dat is nog véél betaalbaarder dan €55,-.
Ook vind ik het belangrijk te weten op welke platforms deze software werkt. Werkt het alleen Windows, Mac of Linux? Is er ook software speciaal voor een touchscreen zoals een tablet?
Het valt me wel vaker op dat Jasper van Bladel schrijft over wat hij kent en verder niet.

sheng-si op 6 januari 2020 om 10:17

Ik vind zoom toch al,erg gericht op photoshop c.a.

zeggen op 24 februari 2020 om 13:52

Photoshop is ook verreweg het beste programma maar ook het duurste.
Ik werk al vele jaren nog steeds met CS3 alle latere versies voegen voor mij weinig toe.
LR 5.7 gebruik ik af en toe. En nog steeds het camera gebonden capture programma NX2 zolang deze mijn camera ondersteund, want helaas is Nikon daar jaren geleden mee gestopt.