Upload jouw foto's

ILCE-7M2 (SONY) - 1600 - f/1.0 - 1/40 - 0 mm

Die Ewige Flamme Für Immer Ausgelöscht - De Eeuwige Vlam Voor Altijd Gedoofd

De crypte in Wewelsburg waar gesneuvelde SS-generaals werden geëerd, bedacht door Himmler.
Hier brandde in het midden ‘Die Ewige Flamme’ (De Eeuwige Vlam), als symbool voor het nazisme en het ‘Arische Rijk’; recht daarboven een enorm dubbel hakenkruis (ga ik niet op Zoom tonen).

Deze ruimte ligt recht onder de kamer waar Die Schwarze Sonne (De Zwarte Zon) zich bevindt; 'Het Middelpunt der Aarde’. Zie mijn vorige foto van Wewelsburg: Mythologische Onzin

Om de onwerkelijke sfeer van deze ‘heilige’ nazi-crypte te doorbreken heeft men rondom kleurige schilderijen opgehangen in de sfeer van ‘Entartete Kunst’ waar de gruwelen in de vernietigingskampen op afgebeeld worden. Een gebaar dat mij zeer aanspreekt!

Sony A7II met Nikon F1.8 G 24mm - 1/40, F5.6, ISO1600, 24mm

- www.dijkwel.com
- Tommy op Facebook


Reacties (28)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
manonruitenbergfotografie op 8 juni 2018 om 12:32

Bijzonder foto +

mphvanhoof op 13 januari 2018 om 13:28

En zo zijn er nog heel wat plekken op aarde, waar om de verkeerde redenen de verkeerde mensen worden geëerd of herdacht. Dit is helaas van alle tijden. Gr MArcel.

jkt001 op 9 december 2017 om 23:55

Indrukwekende foto. Gr. Jan

TommyDijkwel op 10 december 2017 om 10:06

Blij met je mooie reactie Jan, dank!

boddeus E-L op 8 december 2017 om 15:03

Er is een boek dat heet" Generaals sterven in bed" maar deze dus blijkbaar niet. Fijn dat de vlam gedoofd is . Wist niet dat die daar bestond dus leerzame serie .Gr Th

TommyDijkwel op 9 december 2017 om 16:28

Er liggen geen overleden generaals in die crypte Theo, maar worden er wel geëerd.
Ieder halfrond blok tegen de wand staat symbool voor zo'n 'volksheld'.

Heel mooi je reactie te lezen, dank!

jos1953 op 7 december 2017 om 15:38

Dag Tommy,

KNAP FOTOWERK,
boeiend om naar te kijken, en wat een mooie kleuren.
+ stem.
+ favoriet.

Groetjes,
jos 1953

TommyDijkwel op 9 december 2017 om 15:37

Heel blij met je mooie reactie Jos, favoriet ook nog, dank je!

JeJeEs61 op 7 december 2017 om 15:27

Mooie opname, vooral de in gedachten verzonken dame geeft een extra dimensie aan de foto.

De (in mijn ogen) moderne kunst aan de wand vind ik typerend voor het trauma wat Duitsland aan de 2e W.O. overgehouden heeft en wat angstvalling omwille van het politieke correcte, in stand gehouden wordt. Angstvallig probeert men Hiltler en zijn naaste handlangers als schuldigen aan te wijzen voor alle gruweldaden door de Nazi's begaan. En om met het Duitse "nationale geweten" in het reine te komen, echter....was het niet het hele Duitse volk wat de Nazi's aan de macht geholpen heeft?

Groeten. Jan

TommyDijkwel op 9 december 2017 om 14:48

Heel mooi te lezen Jan, dank!

Ik sta toch zeer achter deze manier van sfeer-doorbreken, daar er daar veel neonazi's komen om 'hun heiligdom' te fotograferen. Van die kleurige schilderijen in de sfeer van 'ontaarde kunst' gruwen ze zeer; zo verpesten die schilderijen alles voor hen. Een goede zet en past ook bij de permanente tentoonstelling aldaar over de gruwelijkheden der nazi's. Een goede keus lijkt me om juist daar zo'n tentoonstelling te doen...

Er ware veel Duitsers op de hand van de nazi's (al dan niet op basis van misleiding en verleiding), maar ook heel veel niet, er was (heimelijk) verzet vanuit universiteiten (intelligentsia) en veel Duitsers hingen communistische gedachten aan (wat zeer anti-nazi is). Hitler had vooral steun uit de lagere bevolkingsgroepen (die het in die tijd heel zwaar hadden vanwege de crisis) en van mensen uit de hogere klasse die er goed aan dachten te verdienen.
Ook Duitse Joden, die zondermeer Duits zijn, waren niet erg pro-nazi (), Einstein is daar een voorbeeld van... Ik maak persoonlijk liever geen onderscheid tussen 'Duitsers' en 'Duitse Joden'; het zijn allen Duitsers. De Joodse medemens werd niet onderdrukt, vervolgt en uitgemoord door Duitsers, maar door nazi's...
Juist door het inzetten van de SA (en later de SS en Gestapo), terreur tegen de eigen bevolking, creëerden de nazie's een sfeer van angst waardoor men liever zweeg (uit zelfbehoud).

Dit wordt vandaag de dag nog steeds zo gedaan om volken te onderdrukken; Noord Korea is daar een goed voorbeeld van (helaas kan ik er nog veel meer noemen)...

Naar mijn idee dus heeft dus niet het hele Duitse volk de nazi's aan de macht geholpen, maar wel een deel. En niet eens het grootste deel, Hitler haalde netaan een krappe politieke meerderheid (beslist niet >50% der bevolking!!); na de truc met de Rijksdagbrand schaftte hij ter plekke de democratie af waardoor protest via politiek en stemrecht niet meer mogelijk was.
Er heerste in de jaren erna een sfeer van 'verplicht meedoen' aan nazi-activiteiten (zie hoe dat bv. nu in Noord Korea gaat), zoals jongeren die min of meer verplicht lid werden van de Hitlerjugend daar er anders vrijwel geen mogelijkheden waren tot persoonlijke groei en studie...

En er was een groep die het allemaal prachtig vond, dat waren de echte nazi's... Dat waren er veel, maar zeker niet allen.

JeJeEs61 op 9 december 2017 om 18:03

Bedankt voor je uitgebreide reactie Tommy.
Je hebt natuurlijk wel gelijk met wat je schrijft als reactie.
Wanneer men zich laat leiden door emoties komt er een moment dat men als collectief een z.g. 'point of no return' overschreidt met alle gevolgen van dien.
Gelukkig is dit een foto en geen politiek forum. Dat laatste bevalt mij beter

TommyDijkwel op 9 december 2017 om 18:19

Ik probeer zeker politiek op Zoom te vermijden, het is immers zoals jij ook zegt een foto-site; mijn schrijven is vooral 'geschiedkundig' bedoeld als info bij de foto, maar ook zeker als 'hint' aan iedereen dat fascisme en totalitaire bewinden nog lang niet van de aardbodem verdwenen zijn...

Dit soort foto's kan men nooit los van 'context' zien, ook op een foto-site. Daarom is 'uitleg' bij zo'n foto als dit zeker op z'n plaats; welk beeld men dan vormt is aan een ieder zelf.
Maar voel hier wel enige verantwoording als plaatser van een beladen beeld...

Je hebt gelijk (naar mijn idee) dat Duitsland collectief de fout in is gegaan, maar de oorzaak is zeer divers en ingewikkeld en heeft ook met menselijke eigenschappen te maken, zoals gevoeligheid voor autoriteit, maar ook zeker met macht, economie en crisis.

Ben zelf geneigd de oorzaak meer bij 'processen' te zoeken dan bij individuen...

JeJeEs61 op 9 december 2017 om 21:25

Persoonlijk vond ik de Unsere Vater/Unsere Mutter serie een sterk beeld geven van hoe de oorlog mensen van karakter doet veranderen. Van Lafaard tot keiharde soldaat, van held naar deserteur, van idealiste tot realiste, van vooroploper naar overloper etc.
Zeker omdat je in deze serie, wanneer je in staat bent om 'tussen de regels door' te kunnen kijken, ziet hoe bepaalde levenservaringen mensen vormt tot wie ze uiteindelijk zijn.

TommyDijkwel op 10 december 2017 om 12:11

Ja, dat is ongeveer wat ik bedoel...

Dutchone op 6 december 2017 om 23:33

Indrukwekkende foto Tom..... de ruimte, de symboliek, de geschiedenis, het model en waar ze naar kijkt, maar ook... jouw verhaal en de technisch perfecte opname. Ik ben er stil van.......... (S + F)

TommyDijkwel op 9 december 2017 om 14:16

Heel mooi om zo'n gave reactie te lezen Jan, en zelfs ook favoriet, thanks, heel blij mee!
En dit model zal vaker opduiken daar ze mijn dochter is...

Jos Dries op 6 december 2017 om 15:29

WAAR is die FLAM denkt deze dame Tommy , erg mooi in deze compo geplaatst en alles wat je er omheen zet is Kunst en sfeer . GOED genomen en uiteraard als een Tommy geplaatst . WEL mooi dat je KLEUR hebt meegenomen en niet alles Zw Wit . TOP . STEM . PS HOE je met de achtergrond situatie omgaat is netjes opgelost . Groeten Jos Dries

TommyDijkwel op 9 december 2017 om 14:16

Erg leuk te lezen Jos, heel blij mee!
De dame is trouwens mijn liefste dochter...

Jos Dries op 9 december 2017 om 16:34

DAT had je even moeten melden Tommy , dan ik zeker haar naam genoemd . Groeten en weer bedankt voor je reacties Jos Dries

fotohela op 6 december 2017 om 11:43

indrukwekkend

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:53

Thanks Henk, erg blij mee!

janbruijns op 6 december 2017 om 11:01

Belangrijke foto die de waanzin van deze mensen goed laat zien.

MVG.

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:53

Erg mooi dit te lezen Jan, zeer blij mee!

victoir op 6 december 2017 om 09:57

Daar word je wel even stil van als je daar staat en de gruwelijke herinneringen aan je voorbij laat gaan, mooi de vrouw in de compo meegenomen ,
Gr Victoir.
http://www.fotovictoir.nl/

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:46

Dank je Victoir, erg leuk je gave reactie te lezen.
Het is trouwens mijn liefste dochter die hier vol verbazing en afgrijzen naar de geschiedenis kijkt...

TejoH op 6 december 2017 om 08:46

Prachtige compositie, ook met dat raam in de rechter bovenhoek.
En een welhaast onwerkelijke sfeer.
Zelfs jou dochter is in stemmig zwart gekleed.

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:44

Erg leuk te lezen Theo, heel blij mee!

Ja, dat raam en een kleurenfoto, dan weet je dat er ferm bewerkt is. Binnen geel kunstlicht en buiten blauw daglicht. Toch geen ZW gedaan (das immers een makkelijke oplossing) vanwege de fermgekleurde 'ontaarde' schilderijen, die 'moeten' in kleur.

jaapvandenhelm op 6 december 2017 om 07:50

Mooi toegelicht, mooie foto.
Gr. Jaap

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:41

Thanks Jaap, heel blij mee!

Johannez op 5 december 2017 om 23:14

De tragiek is voelbaar. Mooi in beeld gebracht. Groet, John

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:38

'Tragiek' is een mooi passend woord in dezen John!

Heel blij met je mooie reactie!
Favoriet een mooie waardering John!

rob1951 op 5 december 2017 om 23:10

In mijn gedachten vervang ik de kijkende vrouw door een SS-generaal.
Verslagen kijkt hij naar de gedoofde vlam die ook nooit meer zal branden.........
De waanzin, waarvan hij deel uitmaakte is verslagen.

.........Indrukwekkend, zeker als je hier zelf staat.

stem
Groet, Rob

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:37

Erg mooie associatie Rob, erg mooi te lezen!
De vrouw is mijn dochter en kijkt onder indruk van de geschiedenis naar een der belangrijkste plaatsen der nazi-waanzin.

Erg mooi je gave woorden te lezen Rob en ook nog favoriet, heel blij mee!

axelterpstra op 5 december 2017 om 22:12

Is weer een indrukwekkende plaat! ++

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:33

Heel blij dit te lezen Axel, en ook nog favoriet, zeer dank!

Leo-Langen op 5 december 2017 om 21:42

Schitterend!!
De kleurrijke schilderijen breken de kille en huiveringwekkende ruimte.
Heel mooi in beeld gebracht, zowel het licht en de scherpte.
Prachtige foto Tommy.
Groetjes, Leo

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:31

Erg leuk je supermooie reactie te lezen Leo, erg blij mee!

hvr2105 op 5 december 2017 om 21:30

indrukwekkend. heel mooi gefotografeerd.

Groet, Herman

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:31

Heel blij mee Herman, zeer dank!

1103 op 5 december 2017 om 21:10

Een gruwel verhaal en plek. Indrukwekkend. Blijf toch even wat langer kijken.
Groetjes Janny

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:30

Erg blij je mooie waardering en tekst te lezen Janny, dank!

kb op 5 december 2017 om 21:04

indrukwekkend niet meer zeggen

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:29

Erg blij mee Cees, mooie woorden en een favoriet!

watikziefotografie op 5 december 2017 om 20:47

Wa tgaaf............en wat fijn dat e er mooie schilderijen om heen hebben gehangen......doet de sfeer heel goed......
hoewel de zwarte sfeer mij ook wel aanspreekt..........de ernst wordt dan nog voelbaarder.....
ik vind je foto top!!!
groetjes,
Ellie

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:25

Ja, mee eens dat de oorspronkelijke sfeer ook fotogeniek geweest zou zijn, maar sta volledig achter de schilderijen om de nazi-gedachten te doorbreken. Deze plaats trekt neonazi's aan als vliegen naar stroop... Die balen zwaar van die schilderijen...

Thanks, gave reactie Ellie!
Favoriet erg blij mee!

jan.pijper op 5 december 2017 om 20:08

Met het verhaal erbij moet je even wat langer kijken en komen er verschillende herinneringen boven.
Ik heb het niet mee gemaakt maar weet er genoeg van. Mijn vader van 92 en mijn buurman die net zo oud was, ( overleden) vertelden en vertellen mij er veel over. Indrukwekkend. Een foto van hoge kwaliteit. Moeilijk licht en omstandigheden. De dame vind dit ook waarschijnlijk.

Gr......Jan.

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:23

Dank je Jan, gave reactie!

Ja, bij mij thuis ging het ook heel vaak over de oorlog, daardoor is mijn interesse beslist ontstaan.
En dat heb ik weer overgedragen aan mijn dochter, de dame op de foto...

Erg leuk dat je de lastige omstandigheden noemt, want heb hier ferm moeten bewerken om het kloppend te krijgen; het was er donker, geel kunstlicht en blauw daglicht door elkaar. Met een ZW-foto was het veel makkelijker geweest maar wilde perse kleur vanwege de schilderijen...

Piebe op 5 december 2017 om 19:21

Bijzondere foto en ook zeer indrukwekkend als je het verhaal er achter weet...

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:20

Erg leuk te lezen Piebe, zeer dank!

marijke1234 op 5 december 2017 om 18:43

prachtige plaatje mooi kleuren standpunt genomen indrukwekkend.
Groetjes Marij+

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:19

Dank je Marij, erg blij met je mooie reactie!
Erg blij met je favoriet, een mooie steun!

IrisStassen op 5 december 2017 om 18:18

hoe voelde het daar binnen?
ik zie je dochter is ook onder de indruk. fraaie plaat

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:18

Het gevoel daar is lastig te omschrijven, maar iedereen zweeg...
Mijn liefste dochter ook ferm onder de indruk, we wisten heel goed wat we gingen bezoeken en waarom.

Thanks Iris, heel blij mee!
Favoriet doet me zeer goed! Dank!

HennieHeij op 5 december 2017 om 18:14

Prachtige plaat Tommy fraai overzicht en de ruimte , om stil van te worden, daar is genoeg gebeurt en besproken +1

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:16

Dank je Hennie, mooie reactie!

Mgompie op 5 december 2017 om 17:04

Ik denk dat ik daar nog een keer naar toe moet......mooie foto ook.

Mgompie

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:16

Dank je Rens, blij mee!

Ja, is een aanrader qua geschiedenis, maar houdt er rekening mee dat fotograferen daar verboden is... Maar was niet de enige die het toch deed en ben er niet uitgezet (via de beveiligingscamera's moeten ze mijn 3 camera's + ferme fototas haast wel gezien hebben).
Het verbod is vooral bedoeld voor neonazi's die die plaats als een heiligdom beschouwen.

Mgompie op 6 december 2017 om 17:14

Bedankt voor de info.

MaryBruijn op 5 december 2017 om 17:02

Prachtig je belichting, de kunst komt mooi uit zo.
Je dochter staat precies goed....interessant weer de info.
Grt Mary +

TommyDijkwel op 6 december 2017 om 12:11

Leuk te lezen Mary, dank je!

18

Stemmen

Bekeken:259

Favoriet:9

TommyDijkwel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 03-08-2015

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • Stairs V2.0
  • Gemeentehuis Hardenberg
  • Ringhoven oude Steenfabriek Rusthove
  • Element Dm
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
5 dec. 2017 15:50:33
Camera:
ILCE-7M2 (SONY)
Iso:
1600
Sluitertijd:
1/40 sec
Diafragma:
f/1.0
Brandpuntsafstand:
0 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast