Meld je gratis aan

Onbekende camera

https://www.facebook.com/groups/theovdboom/

Montmartre is een hoge heuvel en een wijk in Parijs, gelegen in het 18e arrondissement. Als men het over de heuvel heeft, wordt er vaak gesproken over la Butte Montmartre. In tegenstelling tot wat vaak vermeld wordt, is het niet het hoogste punt van Parijs; dat ligt in de rue du Télégraphe, in het 20e arrondissement.
De heuvel is zo'n 134 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre is er een mooi uitzicht op de stad. De wijk Montmartre trekt al heel lang veel kunstenaars en vooral schilders. Op de Place du Tertre, boven op de heuvel, worden speciaal voor toeristen gemaakte schilderijen verkocht.
De basilique du Sacré-Cœur (Nederlands: Heilig-Hartbasiliek) is een basiliek in Parijs. Hij ligt op de heuvel Montmartre in het 18e arrondissement in Parijs en is gewijd aan de Heilig Hartverering.
De kerk valt vooral op door haar felwitte uiterlijk, en prominente ligging op een heuvel. Om bij de kerk te komen, kan men 222 treden klimmen of de Funiculaire de Montmartre (kabelbaan) nemen. Boven aangekomen heeft men uitzicht over een groot deel van Parijs.
De Sacré-Cœur is geheel opgetrokken uit travertijn, een vrij zachte (en enigszins poreuze) steensoort, afkomstig uit het Franse departement Seine-et-Marne. Travertijn is kalksteen en produceert bij regen een wit kalklaagje aan de buitenkant, waardoor de basiliek zeer wit van kleur blijft, o¬ndanks het vuil en het roet van de stad. Tegen zure regen is travertijn minder goed bestand.
De bouw van de Sacré-Cœur verliep niet gemakkelijk. Het leggen van de fundering was al een ingewikkeld project. Om de ondergrond te verstevigen werden 83 putten van 45 meter diep gegraven. Ze werden vervolgens volgestort met stenen en met ondergrondse bogen aan elkaar verbonden. Ook het plaatsen van de luidklok was geen gemakkelijke opgave. De klok weegt 19 ton en is een van de grootste en zwaarste luidklokken ter wereld. Er waren 28 paarden nodig om de kar met de klok tegen de Montmartreheuvel op te trekken en het kostte de nodige moeite de klok in de klokkentoren te plaatsen.
De architecten Abadie en Magne hebben verschillende bouwstijlen gebruikt, waaronder de romaanse en de Byzantijnse bouwstijl. Als bouwmateriaal is travertijn gebruikt. Doordat dit voortdurend calcium uitstoot heeft de luchtvervuiling van Parijs weinig vat op het witte uiterlijk van de kerk.
Van binnen is de kerk rijk versierd met schilderijen en beeldhouwwerken. Men kan ook afdalen naar de crypte. In de kerk bevindt zich het mozaïek Christus in majesteit, een van 's werelds grootste afbeeldingen van Jezus. De sacristie aan de oostzijde van de kerk is de op één na grootste van de wereld.


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jos Dries op 20 november 2017 om 18:51

SCHITTEREND Theo , ik ken het daar en er ook zo gestaan . WEL een tijd geleden in het analoge tijdperk . dit was in 1995 . NU even deze compo die helemaal KLOPT alles wat je wilt zien is er ook , de sfeer en de heldere kleuren maken het af . STEM en STER . Groeten Jos Dries

thema13 op 21 november 2017 om 12:15

dank je wel Jos

jandeilander op 20 november 2017 om 17:46

Mooie compo en kleuren van deze kerk +

mvg Jan.

thema13 op 21 november 2017 om 12:16

dank je wel Jan

2

Stemmen

Bekeken:48

Favoriet:1

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • rasta 2
  • rasta
  • Dom van Keulen
  • upside down
Datum:
20 nov. 2017 11:40:03
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast