Upload jouw foto's

Panasonic Lumix DMC-FZ45

Een eerste vermelding van de plaats Doorn stamt uit het jaar 838. Het middeleeuwse huis was oorspronkelijk een waterburcht die aan het eind van de 13e eeuw werd gebouwd voor domproost Adolf van Waldeck. In de eeuwen daarna bleef het bezit en residentie van de domproosten van Utrecht. In 1322 werd het verwoest. Ongeveer vijfentwintig jaar later werd met de herbouw begonnen. In 1536 werd het een ridderhofstad.

In de 16e en 17e eeuw verrezen er rond het binnenplein woongebouwen die nu een geheel vormen met het hoofdgebouw. In 1796 werd het huis ingrijpend verbouwd, mogelijk onder leiding van de Amsterdamse architect Abraham van der Hart. Het omringende park werd aangelegd in Engelse landschapsstijl.

De omvang van het landgoed vormde een belemmering voor de ontwikkeling van het dorp Doorn. In 1874 werd het landgoed verkaveld.

Eind 19e eeuw werd het huis bewoond door Frans Labouchère (1854-1938), wethouder van de gemeente Doorn en in 1894 de eerste voorzitter werd van de Doornsche Golf.

In mei 1920 betrok v.m. keizer Wilhelm II van Duitsland Huis Doorn. Duitsland had de Eerste Wereldoorlog verloren en op 9 november 1918 was de republiek uitgeroepen. De keizer bevond zich die dag bij zijn troepen in Spa in België. Hij kon zijn eigen land niet meer in en vroeg asiel aan in Nederland. Wilhelm woonde eerst in Kasteel Amerongen en kocht in 1919 uit eigen middelen Huis Doorn.

Het kasteel werd ingericht met objecten uit zijn paleizen in Berlijn en Potsdam. Deze inboedel kwam in 59 treinwagons naar Nederland.

Wilhelm bewoonde Huis Doorn een jaar met zijn echtgenote Augusta Victoria van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Augustenburg en daarna met zijn tweede vrouw prinses Hermine van Schönaich-Carolath, tot zijn dood in juni 1941. Het Huis Doorn bevatte in Wilhelms periode onder andere schilderstukken van Frederik de Grote, veldslagen en parades, portretten van hemzelf, gobelins van Marie-Antoinette, een goud gedecoreerde toiletpot en meer.

In het park van Huis Doorn werd onder leiding van de Berlijnse architect E. Kiessling een mausoleum gebouwd waarin Wilhelm II ligt opgebaard. De wens van Wilhelm was om na herstel van de monarchie in Duitsland te worden bijgezet.

Na de Tweede Wereldoorlog confisqueerde de Nederlandse Staat het huis en landgoed als vijandelijk vermogen. De Nederlandse regering in ballingschap had in 1943 het Besluit Vijandelijk Vermogen uitgevaardigd. Dit hield in dat alle in Nederland zijnde bezittingen van vijandelijke onderdanen na de bevrijding overgingen in handen van de Nederlandse Staat. Deze confiscatie diende niet alleen als 'Wiedergutmachung', maar met de verkoop van deze bezittingen verkreeg de Nederlandse regering ook financiële middelen voor de wederopbouw van Nederland.


Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
hondenliefhebber op 3 juli 2014 om 15:16

Prachtige collage met heel veel fijne lees info Ik heb het met belangstelling gelezen . P/s Bedankt voor je compliment over de serie van De Regata groetjes Dirk

hvr2105 op 3 juli 2014 om 07:33

Mooi verbeeld Henk. Het verhaal erbij kende ik voor het grootste deel.( Ik woon er nu redelijk dichtbij, fiets er deze zomer nog wel eens naar toe.)

Groet, Herman

klaas10 op 23 juni 2014 om 09:08

Mooie collage met een hele goede uitleg, heel interessant om te lezen en te weten.
Gr. Klaas.

wies61 op 22 juni 2014 om 00:00

Schitterende collage Henk met mooie detail foto's erbij
gr wies

roel-lemstra op 21 juni 2014 om 23:17

Prachtige foto's in een dito collage, Henk.
Mooie informatie erbij.
Fijne vakantie en veel plezier in Heino.
Gr Roel

jannes op 21 juni 2014 om 23:12

heel mooie collage met pracht plaatjes
en mooie omschrijving er bij gr jans.

2

Stemmen

Bekeken:101

Favoriet:0

heljo

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 24-12-2009

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • Den Bell
  • 2015 bij de Blauwe Moskee Istanboel
  • antwerpen  centraal station
  • WINDOWS
Datum:
21 jun. 2014 23:01:21
Camera:
Panasonic Lumix DMC-FZ45
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast