Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise https://www.facebook.com/groups/theovdboom/

Alkmaar is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente bestond tot eind 2014 uit de stad Alkmaar, (sinds oktober 1972) Oudorp en een deel van Koedijk. Sinds 2015 omvat de gemeente Alkmaar ook het grondgebied van de voormalige gemeenten Schermer en Graft-De Rijp. De gemeente Alkmaar heeft 107.822 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) op een grondgebied van 110,68 km² (exclusief water), wat een bevolkingsdichtheid geeft van ruim 968 inw./km². Zowel voor als na de fusie is Alkmaar de vijfde gemeente van Noord-Holland in inwonertal, na Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Zaanstad.
De gemeente ligt in de samenwerkingsregio Kennemerland, en deels in West-Friesland. Het verstedelijkte gebied om Alkmaar neemt in de regio een belangrijke plaats in. Het is min of meer vastgegroeid aan plaatsen als Heerhugowaard, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Sint Pancras, Oudkarspel, Obdam, Hensbroek, Bergen, Heiloo, Limmen, Castricum en Uitgeest. De complete agglomeratie, ook wel Groot-Alkmaar genoemd, strekt zich globaal uit van Uitgeest tot en met de dorpen in het zuiden van de gemeente Schagen en van Bergen tot en met Obdam. Deze agglomeratie telt ongeveer 305.000 inwoners.
De Sint-Josephkerk is een rooms-katholieke kerk aan de Nassaulaan 4 in Alkmaar.
In 1908 werd besloten tot de bouw van een bijkerk voor de Sint-Dominicuskerk. De architect was Albert Margry, die werd bijgestaan door zijn compagnon Jos Snickers. Margry ontwierp ook de naasgelegen pastorie. In januari 1909 werd gestart met de voorbereidende werkzaamheden, waarna op 26 maart van dat jaar de eerste steen werd gelegd. Op 31 december 1909 kon de kerk al worden ingewijd. Op 25 april 1910 werd de kerk officieel geconsacreerd. Op 15 november 1922 werd de nieuwe parochie Sint-Joseph opgericht en ging de kerk zelfstandig verder.
Het is een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. Aan beide zijden van de voorgevel staat een kleine traptoren. Na de liturgische wijzigingen van het Tweede Vaticaans Concilie in de jaren 1960 werd het interieur gewijzigd. De vloer van het priesterkoor werd verhoogd en altaren, de preekstoel en communiebanken werden verwijderd. Tussen 2006 en 2007 werd de kerk nogmaals heringericht, waarbij ontmoetingsruimten en kantoren zijn ingebouwd.
De kerk wordt tot op heden gebruikt door de "Parochie van de HH Matthias Laurentius te Alkmaar". Het kerkgebouw is een Rijksmonument. Voor de kerk staat een beeld van Christus Koning.


Christus Koning is een standbeeld en oorlogsmonument in de Nederlandse stad Alkmaar.
Het beeld werd opgericht als gedenkteken ter herinnering aan inwoners van de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.[1] Het monument, gemaakt door beeldhouwer Henk Etienne, verbeeldt Christus Koning als Vorst van de Vrede.[2] Het werd geplaatst voor de katholieke Sint-Josephkerk. Op 31 oktober 1948, de dag van het hoogfeest van Christus Koning werd het monument onthuld en ingewijd door deken J.Th. Jacobs.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:33

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • Flatiron building
  • Rotterdam CS
  • Gent
  • Waterloopbos
Datum:
21 nov. 2017 14:11:52
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast