Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/Klarenbeek is een lintdorp ten oosten van Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt ongeveer 3500 inwoners.
Klarenbeek is genoemd naar een landgoed dat lag aan de Klaarbeek, die later ook Klarenbeek ging heten. Aan het begin van de 20e eeuw was Klarenbeek niet meer dan een gebied met enkele verspreide huizen en een rooms-katholieke kerk. Thans bestaat het dorp voornamelijk uit een lange weg (de hoofdweg) waaraan verschillende buurtjes zijn gebouwd.


De voorschriften voor de bouw van een “Waterstaatskerk” waren inmiddels van de baan en er kon in 1924 een begin worden gemaakt met de bouw van een nieuwe, de huidige kerk. In dat jaar, op 29 februari, kwam er een nieuwe pastoor, Johannes Gerardus Gasman en deze werd de ”bouwpastoor” voor de nieuwe kerk. Het zou nog jaren duren voordat de financiën voor de bouw rond zouden zijn. Het ontwerp voor deze kerk is gemaakt door de architect Clemens Hardeman uit Oldenzaal en is uitgevoerd door de gebroeders Brok en Kerkhof uit Enter. De eerste steen voor deze kerk werd op 9 oktober 1929 gelegd. Op deze steen staat vermeld: PLP (Primus Lapis Positus, hetgeen betekent: de eerste steen is gelegd). De plechtigheid werd verricht door Deken Van Elmpt uit Zutphen. Door de Deken werd een oorkonde voorgelezen en daarna ingemetseld.
In 1930 was de kerk, die evenals de oude kerk Maria ten Hemelopneming werd genoemd, gereed. Op 9 juli 1930 vond de consecratie van de kerk plaats door aartsbisschop Mgr. J.H.G. Jansen. Na de ingebruikname van de nieuwe kerk is de oude kerk van zijn toren ontdaan en heeft nog jaren dienst gedaan als parochiehuis. In 1971 is deze afgebroken en behalve interieurobjecten is er niets van de kerk bewaard gebleven. Het oude memoriebord zoals dit boven de toegangsdeur van de oude kerk was aangebracht, is niet meer geplaatst en is weer teruggegeven aan de schenker, de familie Krepel, die het thans bewaart en koestert. Hopelijk wordt het nog eens geplaatst op de plaats, waar het historisch gezien hoort: boven de ingang van de kerk. Wanneer we de kerk binnengaan wordt de aandacht direct gevestigd op het centrale altaar met de afbeeldingen van Matteüs. Marcus, Lucas en Johannes. Uit de oude kerk zijn de klok met uurwerk en de twee luidklokken in 1930 overgebracht naar de nieuwe kerk. In 1998 werd, vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde de kerk op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Een derde luidklok werd door de parochie aangeboden aan pastoor Niesink ter gelegenheid van zijn 25-jarig priesterschap. De kerk heeft een orgel, maar geen monumentaal orgel.
In 1995-2010 is het gebouw voor bijna 1,5 miljoen gerestaureerd en aan de eisen van de tijd aangepast.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:20

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • 22E6AE2B-35C6-4026-A7EC-A51FB5348487
  • Grote kerk zwolle
  • Andernach
  • Landschaftspark Duisburg-Nord
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
20 dec. 2017 14:32:03
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast