Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/
Obergum is het gedeelte van het dorp Winsum (provincie Groningen, Nederland) dat ten noorden van het Winsumerdiep ligt. Van oorsprong was het een apart dorp, dat voor de gemeentelijke indeling van 1851 zelfs tot een ander rechtsgebied behoorde. Tegenwoordig zijn beide dorpen samen beschermd dorpsgezicht. Winsum en Obergum zijn sinds 1808 verbonden met de brug 'De Boog' (opgeblazen in 1940, maar herbouwd).

Het dorp is gegroeid rond de wierde waarop een romaanse kerk staat (ook wel St. Nicolaaskapel genoemd). De kerk is tegenwoordig eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. De ossengang rondom de wierde is nog aanwezig.
De meeste oude en dichte bebouwing van het dorp (hoofdzakelijk uit de 18e (in aanzet) en 19e eeuw) bevindt zich aan zuidzijde, tegen het Winsumerdiep aan, langs de parallelwegen Westerstraat en Oosterstraat. Op de kruising van de Oosterstraat met de Schoolstraat ligt het hoogste punt van een tweede, lagere wierde. Hier zouden zich eind 10e eeuw ambachtslieden en handelaren hebben gevestigd bij gebrek aan ruimte aan zuidzijde van het Winsumerdiep. De vierkant verkavelde bebouwing rond de kerk had in de 19e eeuw nog veelal een agrarische functie.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:19

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • 22E6AE2B-35C6-4026-A7EC-A51FB5348487
  • Grote kerk zwolle
  • Andernach
  • Landschaftspark Duisburg-Nord
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
17 dec. 2017 14:35:16
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast