Meld je gratis aan

Onbekende camera

Foto’s van kerken, zowel buiten en binnen.
“Ongeacht welk geloof”.
Wordt lid van deze groep
https://www.facebook.com/groups/theovdboom/
Gulpen (Limburgs: Gullepe) is een plaats in het Zuid-Limburgse Heuvelland met 4665 inwoners (2012). Het is de hoofdplaats van de gemeente Gulpen-Wittem. De gehele gemeente Gulpen-Wittem telt bijna 15.000 inwoners.
De naam Gulpen geniet bekendheid doordat de plaatsnaam in een lokaal biermerk is vernoemd: te weten Gulpener bier.
De dikste moerascipres van Nederland is te vinden in het park van Kasteel Neubourg.[1] Het dorp zelf ligt aan de zuidzijde tegen de Gulperberg (157 m) aan gebouwd. De berg is een uitloper van het Plateau van Crapoel dat hier steil eindigt. Verder zuidelijker liggen op de hellingen van het plateau enkele bossen: het Dunnenbos, het Wagelerbos en daarachter het Schweibergerbos. De noordzijde van het dorp is op de zuidhelling gebouwd van de Beversberg, waarnaast de Dolsberg (161 m) ligt


De Sint-Petruskerk is een kerkgebouw in Gulpen in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Gulpen-Wittem. Ze is de opvolger van de ongeveer 200 meter noordoostelijker op een heuvel gesitueerde oude Petruskerk met kerkhof waarvan thans alleen nog de toren omringd door het kerkhof rest. Op ongeveer 50 meter ten noordoosten van de kerk staat de protestantse Toeristenkerk en op ongeveer 70 meter ten noorden van de kerk heeft vroeger het Leopoldskerkje gestaan waarvan alleen nog een kerkhof rest.
De kerk is een rijksmonument en is gewijd aan Sint Petrus.
De Sint-Petruskerk dateert uit 1924 en is in neoromaanse stijl opgetrokken in Nivelsteiner zandsteen naar het ontwerp van Caspar Franssen uit Roermond.
Het is een driebeukige kruiskerk met een hoofdbeuk en twee zijbeuken. De zadeldaken zijn met leien gedekt en de vierkante toren heeft een rombisch dak. Bij de dakrand en tussen vier bouwlagen heeft de toren siermetselwerk.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:22

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • rasta 2
  • rasta
  • Dom van Keulen
  • upside down
Datum:
23 nov. 2017 17:09:50
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast