Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/Achterveld is een dorp in de gemeente Leusden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp ligt halverwege de plaatsen Leusden en Barneveld in de Gelderse Vallei en grenst aan de provincie Gelderland. Het oostelijke buitengebied van het dorp valt onder de Gelderse gemeente Barneveld. Achterveld is in de jaren 1960 sterk gegroeid en had in 2008 2.520 inwoners. In 1969 verloor Achterveld haar status als zelfstandige gemeente. Sindsdien heeft het dorp een dorpsraad die adviseert aan B&W van Leusden.
De St. Jozefkerk in Achterveld is gelegen in het centrum van Achterveld, aan de doorgaande weg, de Hessenweg, van Amersfoort naar Barneveld. De hoofdingang van de kerk bevindt zich aan de kant van de Jan van Arkelweg, een zijweg van de Hessenweg richting Terschuur.
In de kerk, aan de Hessenweg-zijde, bevindt zich de Mariakapel die ook als stilteruimte gedurende de dag toegankelijk is. Aan diezelfde kant is het Parochiecentrum gelegen. Aan de achterzijde van de kerk is, een kleine maar sfeervolle rouwkamer c.q. opbaarruimte beschikbaar. Deze heeft een eigen toegangsdeur.
Pastoor, G. Rentinck, hield van kwaliteit. Hij besloot in 1932 de bouwvallige waterstaatskerk te vervangen door een nieuwe. Bij zijn zoektocht naar een architect kwam hij terecht bij H.W. Valk (1886-1972) uit ’s-Hertogenbosch.
Valk ontwierp, geïnspireerd door oude abdijkerken in Zuid Frankrijk, de nieuwe kerk in Neo-romaanse stijl. De kruiskerk heeft twee torens, een hoge vieringstoren en een lagere klokkentoren boven het ingangsportaal. Kenmerkend zijn de op wisselende hoogte aangebrachte tent- en zadeldaken. Het interieur van de kerk, inclusief de gewelven, is uitgevoerd in schoonmetselwerk . Het gebouw kreeg een prominente plaats in het centrum van het dorp op de kruising van de twee doorgaande wegen.
De gebrandschilderde glas-in-lood ramen zijn van beeldend kunstenaar Charles Eyck en uitgevoerd in het atelier van Joep Nicolaas. Kenmerkend zijn de in grisailles vorm gegeven personen. Charles Eyck, een veelzijdig kunstenaar, maakte later ook de kruiswegstaties .
De belangrijkste kerksieraden zijn na de Tweede Wereldoorlog gemaakt in de ateliers van Ad van Roosendaal en van Jan en Eloy Brom. Veel parochianen schonken hiervoor geld en sieraden.
De kerk is van waarde vanwege haar architectuur en haar talrijke bijzondere kerksieraden. Terecht staat het gebouw op lijst van Rijksmonumenten.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
1

Stemmen

Bekeken:23

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • rasta 2
  • rasta
  • Dom van Keulen
  • upside down
Datum:
6 dec. 2017 15:20:43
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast