Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/


Zeerijp (Gronings: Riep of Zeeriep) is een dorp in de gemeente Loppersum in de Nederlandse provincie Groningen. De plaats telt 440 inwoners (CBS 2012) en het postcodegebied 537 inwoners (2011).

De Jacobuskerk van Zeerijp is een middeleeuwse kruiskerk met een vrijstaande klokkentoren. In de kerk zijn romanogotische en vroeggotische elementen terug te vinden. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de apostel Jakobus de Meerdere. In de kerk is sinds 2006 een Archeologisch Informatiepunt gehuisvest. Het Jacobspad voert langs de kerk.
De kerk staat op een groot kerkhof en is nog deels omgracht. Een deel van de gracht werd gedempt bij de restauratie in de jaren 1960. De ingang naar het kerkhof en de kerk wordt gevormd door een tussen 1793 en 1795 geplaatst smeedijzeren hek met geblokte penanten, dat mogelijk afkomstig is van de gesloopte borg Haykema. Op het kerkhof staat een baarhuisje uit 1893. Voor zover bekend stond hier ook het laatste knekelhuis van Groningen, dat in 1838 werd afgebroken.
Bijzonderheden aan de kerk zijn dat het de laatste Groninger kerk was die (hetzij deels) in de stijl van de romanogotiek is gebouwd en het feit dat er sinds de bouw slechts weinig aan de kerk is gewijzigd.


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
vdbbert op 28 november 2017 om 23:03

heel apart die vrijstaande toren, ik hou van deze foto !

joopm op 28 november 2017 om 14:21

Het is idd een prachtige kerk met ook een mooi orgel. Maar door het bakstenen interieur is de akoestiek niet zo best. Als de organist aan het spelen is, en dat is daar meestal keihard, kun jet zingen wel vergeten.
Mooie opname van dit gebouw.
Gr. Joop

2

Stemmen

Bekeken:36

Favoriet:1

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Architectuur

  • rasta 2
  • rasta
  • Dom van Keulen
  • upside down
Datum:
28 nov. 2017 14:00:21
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast